Olívás stangli fetával

Ebben a videóban egy nagyon szuper mediterrán receptet hoztam el nektek, hiszen az olíva és a feta kombinációja egy kívül kellemesen ropogós, belül pedig igazán laza szerkezetű, lyukacsos tésztában valóban mennyei.
A videós recept bemutatás megtekinthető az alábbi gombra kattintva, a teljes írott forma pedig itt megtalálható.

A YouTube-on fel lehet iratkozni a csatornámra, így mindig a lehető leghamarabb lehet értesülni a legújabb receptjeimről és természetesen minden egyes feliratkozásért nagyon hálás vagyok!

A recept írott formája

A tészta összetétele

  • BL55 Finomliszt: 225g

  • BL80 Fehér kenyérliszt: 225g

  • Friss élesztő: 10g, vagy szárított: 3g

  • Só: 10g

  • Cukor: 6g

  • Olíva olaj, vagy egyéb étolaj: 15g

  • Víz: 300ml

A készre dagasztott tésztához utólagosan kerül:

  • Átszűrt, kimagozott olívabogyó: 150g

  • Feta: 130g


Az elkészítés menete

1. Tészta dagasztása az olaj utólagos hozzáadásával

2. Az olívabogyók elkeverése a készre dagasztott tésztában

3. Tésztaérés: 40 perc

4. A tészta négyszögletesre, egész vékonyra, úgymond üvegesre nyújtása kézzel, majd a morzsolt feta elosztása a tészta felületének a 2/3-án, melyet a videón bemutatott hajtogatás követ

5. Tésztaérés: 40 perc

6. A tészta ismételt kézzel való nyújtása, de már nem egész vékonyra, majd a hajtogatása

7. Tésztaérés: 40 perc

8. Formai kialakítás a videón bemutatott módon

9. Kelesztés: 30-40 perc

10. Sütésre való előkészítés: vízzel való átspriccelés

11. Sütés: 240C°-ra előmelegített, gőzzel telített légterű, légkeveréses sütési módba állított sütőbe kell behelyezni, majd a hőmérsékletet azonnal 210C°-ra csökkenteni és így sütni 16-19 percig. A gőzképző eszköz a sütés 12. perce után eltávolítandó. A sütés megoldható alsó-felső sütési módban is, a hőmérsékletek 10-15C°-kal való emelésével

12. A sütés után közvetlen spricceljük át a forró péksütemények felületét vízzel


A recept további pontos részleteit a videós bemutatás tartalmazza!


A recept prémium minőségi kiviteléhez szeretettel ajánlom a Magyar Családellátó BL65 kecskeméti kende búzalisztjének, valamint a BL80 kecskeméti kerecsen világos búzalisztjének a használatát!

Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.