nagymama almás pitéje
A recept írott formája
A tészta összetétele
KRBL 100 Király R. búzaliszt: 500g
Vaj/Margarin: 160g
Tojás: 1db + 1 sárgája
Sütőpor: 16g (1 cs.)
Cukor: 125g
Tejföl: 140g
Só: 4g
Szeretettel ajánlom a minőségi kivitelhez a fent ajánlott Magyar Családellátós liszt használatát, de ettől függetlenül a recept jól működik bármely más gyártó azonos jelzésű (KBL100) királybúzalisztjével, vagy sima BL55 finomliszttel is.
Az almatöltelék receptje
Alaposan kifacsart, reszelt alma: kb. 2kg
(4 kg almából nyertem 3 kg reszelt almát, melynek a levét kifacsarva 2kg maradt)
Cukor: 200g
Citromhéj: 1 nagyobb citrom reszelt héja
Fahéj: ízlés szerint
Szükséges még 1db tojás a kenéshez!
Az elkészítés menete
1. A liszt és a zsiradék összedolgozása
2. Tészta dagasztása
3. A tészta 2 egyenlő részre osztása, csomagolása
4. Hideg pihentetés min. 30 perc (hűtőszekrényben) A tésztát akár pár órát is hűtőben lehet hagyni, de ez esetben a nyújtás előtt 10 perccel érdemes kivenni, hogy picit felengedjen.
5. A töltelék bekeverése a megadott alapanyagokkal (amennyiben a töltelék a bekeverés után újra levet ereszt, érdemes még egyszer kinyomkodni a töltés előtt)
6. A tésztalapok nyújtása, töltése a videón bemutatott módon. A sütőlemez méretei: 46,5cm x 37,5cm x 2cm.
7. Minta vágás esetén hideg pihentetés 30 percig hűtőszekrényben
8. A tető lekenése felvert tojással, majd a díszítő bevágások megejtése
9. 180C°-ra előmelegített száraz légterű, alsó-felső sütési módba állított sütőbe kell behelyezni, majd kb. 50 perc alatt készre sütni. A sütési időben sütőnként lehet +-5 perc eltérés.
A recept további pontos részleteit a videós bemutatás tartalmazza!
A recept prémium minőségi kiviteléhez szeretettel ajánlom a Magyar Családellátó KRBL 100 Király R. búzalisztjének a használatát!