nagymama almás pitéje

Erre a receptre aztán igaz a címe, hiszen ez az almás pite pont olyan isteni, mint amit a nagymamáink készítenek. A tésztája alapvetően omlós tészta, de a zsiradék mennyisége úgy van meghatározva, hogy az omlós törés mellett rendkívül puha. A vékonyabb tésztarétegeket vastag töltelék ízesíti, ráadásul az elkészítés roppant egyszerű. Szeretettel ajánlom a recept elkészítését!
A videós recept bemutatás megtekinthető az alábbi gombra kattintva, a teljes írott forma pedig a videó alatti leírásban megtalálható.

A YouTube-on fel lehet iratkozni a csatornámra, így mindig a lehető leghamarabb lehet értesülni a legújabb receptjeimről és természetesen minden egyes feliratkozásért nagyon hálás vagyok!

A recept írott formája

A tészta összetétele

Szeretettel ajánlom a minőségi kivitelhez a fent ajánlott Magyar Családellátós liszt használatát, de ettől függetlenül a recept jól működik bármely más gyártó azonos jelzésű (KBL100) királybúzalisztjével, vagy sima BL55 finomliszttel is.

Az almatöltelék receptje

  • Alaposan kifacsart, reszelt alma: kb. 2kg

(4 kg almából nyertem 3 kg reszelt almát, melynek a levét kifacsarva 2kg maradt)

  • Cukor: 200g

  • Citromhéj: 1 nagyobb citrom reszelt héja

  • Fahéj: ízlés szerint


Szükséges még 1db tojás a kenéshez!


Az elkészítés menete

1. A liszt és a zsiradék összedolgozása

2. Tészta dagasztása

3. A tészta 2 egyenlő részre osztása, csomagolása

4. Hideg pihentetés min. 30 perc (hűtőszekrényben) A tésztát akár pár órát is hűtőben lehet hagyni, de ez esetben a nyújtás előtt 10 perccel érdemes kivenni, hogy picit felengedjen.

5. A töltelék bekeverése a megadott alapanyagokkal (amennyiben a töltelék a bekeverés után újra levet ereszt, érdemes még egyszer kinyomkodni a töltés előtt)

6. A tésztalapok nyújtása, töltése a videón bemutatott módon. A sütőlemez méretei: 46,5cm x 37,5cm x 2cm.

7. Minta vágás esetén hideg pihentetés 30 percig hűtőszekrényben

8. A tető lekenése felvert tojással, majd a díszítő bevágások megejtése

9. 180C°-ra előmelegített száraz légterű, alsó-felső sütési módba állított sütőbe kell behelyezni, majd kb. 50 perc alatt készre sütni. A sütési időben sütőnként lehet +-5 perc eltérés.


A recept további pontos részleteit a videós bemutatás tartalmazza!


A recept prémium minőségi kiviteléhez szeretettel ajánlom a Magyar Családellátó KRBL 100 Király R. búzalisztjének a használatát!

Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.