Méteres kalács
Ebben a videóban az egyik legfinomabb ünnepi sütemény receptjét hoztam el nektek, a méteres kalácsét. Karácsonykor és húsvétkor még inkább aktuálissá válhat az elkészítése, de az év bármely szakaszában tökéletes választás lehet. A kakaós és a világos piskótákat isteni puncskrém választja el egymástól, a sütemény tetejét pedig csokoládé borítja. Szeretettel ajánlom a recept a kipróbálását.
A videós recept bemutatás megtekinthető az alábbi gombra kattintva, a teljes írott forma pedig itt, és a videó alatti leírásban is megtalálható.
A YouTube-on fel lehet iratkozni a csatornámra, így mindig a lehető leghamarabb lehet értesülni a legújabb receptjeimről és természetesen minden egyes feliratkozásért nagyon hálás vagyok!
A recept írott formája
A tészta összetétele
Tojás: 4db
Porcukor: 260g
Napraforgóolaj: 150g
Víz: 150ml
Gábor a Házi Pék Finompékáru liszt: 300g (alternatíva: BL55 Finomliszt)
Sütőpor: 12g
Szükséges még a tészta feléhez 20g holland kakaópor, a kakaós piskóta elkészítéséhez!
A puncsos töltelék összetétele
Puncs ízű pudingpor: 80g (2 cs.)
Tej: 670ml
Cukor: 180g
Vaj: 220g
Rum: 30ml (elhagyható)
Szükséges továbbá kb. 300-400g csokoládéglazúr, vagy egyéb olvasztott csokoládé a bevonáshoz.
Az elkészítés menete
1. A tojások (4db) sárgáinak a porcukorral való habosítása
2. Az olaj és a víz hozzáadása, elkeverése
3. A sütőporral elkevert liszt hozzáadása részletekben
4. A tojások (4db) fehérjének a felverése, majd 3 részletben a tésztához keverése spatulával.
5. A tészta felének (550g) zsiradékkal és vékonyan liszttel kikezelt őzgerinc formába töltése, majd a tészta másik feléhez a kakaó hozzákeverése spatulával!
6. Sütés: 175C°-ra előmelegített, hőlégkeveréses üzemmódba állított sütőbe kell behelyezni, és kb. 35 percig sütni őket. Alsó-felső sütési módba süssük őket 180C°-os sütőlégtérben.
7. A piskótákat a sütés után forgassuk ki a formából, hogy ne vizesedjen bele a hűlés közben.
8. A puncsos töltelék elkészítése: 300ml tej a cukorral való összefőzése, a cukor feloldása, valamint a pudingpor elkeverése a tej másik részében (370ml), majd a felmelegedett cukros egyveleghez adva puding főzése. A pudingot fóliával lefedve teljesen ki kell hűteni, majd azt követően hozzá kell keverni a puha vajat és a rumot.
9. A teljesen kihűlt piskóták felszeletelése a bordázottság mentén, majd a 2 rúd sütemény összeállítása a videón bemutatott módon.
10. Pihentetés hűtőszekrénybe lefóliázva: 1 éjszaka
11. A sütemények felületének bevonása olvasztott csokoládéglazúrral, vagy egyéb olvasztott csokoládéval. 11. A süteményt hosszanti irányban, srégen szeleteljük, forró vízben átmelegített késsel
A recept további pontos részleteit a videós bemutatás tartalmazza!
A recept prémium minőségi kiviteléhez szeretettel ajánlom a Magyar Családellátó által előállított és forgalmazott Gábor a Házi Pék Finompékáru liszt használatát!