Méteres kalács

Ebben a videóban az egyik legfinomabb ünnepi sütemény receptjét hoztam el nektek, a méteres kalácsét. Karácsonykor és húsvétkor még inkább aktuálissá válhat az elkészítése, de az év bármely szakaszában tökéletes választás lehet. A kakaós és a világos piskótákat isteni puncskrém választja el egymástól, a sütemény tetejét pedig csokoládé borítja. Szeretettel ajánlom a recept a kipróbálását.

A videós recept bemutatás megtekinthető az alábbi gombra kattintva, a teljes írott forma pedig itt, és a videó alatti leírásban is megtalálható.

A YouTube-on fel lehet iratkozni a csatornámra, így mindig a lehető leghamarabb lehet értesülni a legújabb receptjeimről és természetesen minden egyes feliratkozásért nagyon hálás vagyok!

A recept írott formája

A tészta összetétele


Szükséges még a tészta feléhez 20g holland kakaópor, a kakaós piskóta elkészítéséhez!


A puncsos töltelék összetétele

  • Puncs ízű pudingpor: 80g (2 cs.)

  • Tej: 670ml

  • Cukor: 180g

  • Vaj: 220g

  • Rum: 30ml (elhagyható)


Szükséges továbbá kb. 300-400g csokoládéglazúr, vagy egyéb olvasztott csokoládé a bevonáshoz.


Az elkészítés menete

1. A tojások (4db) sárgáinak a porcukorral való habosítása

2. Az olaj és a víz hozzáadása, elkeverése

3. A sütőporral elkevert liszt hozzáadása részletekben

4. A tojások (4db) fehérjének a felverése, majd 3 részletben a tésztához keverése spatulával.

5. A tészta felének (550g) zsiradékkal és vékonyan liszttel kikezelt őzgerinc formába töltése, majd a tészta másik feléhez a kakaó hozzákeverése spatulával!

6. Sütés: 175C°-ra előmelegített, hőlégkeveréses üzemmódba állított sütőbe kell behelyezni, és kb. 35 percig sütni őket. Alsó-felső sütési módba süssük őket 180C°-os sütőlégtérben.

7. A piskótákat a sütés után forgassuk ki a formából, hogy ne vizesedjen bele a hűlés közben.

8. A puncsos töltelék elkészítése: 300ml tej a cukorral való összefőzése, a cukor feloldása, valamint a pudingpor elkeverése a tej másik részében (370ml), majd a felmelegedett cukros egyveleghez adva puding főzése. A pudingot fóliával lefedve teljesen ki kell hűteni, majd azt követően hozzá kell keverni a puha vajat és a rumot.

9. A teljesen kihűlt piskóták felszeletelése a bordázottság mentén, majd a 2 rúd sütemény összeállítása a videón bemutatott módon.

10. Pihentetés hűtőszekrénybe lefóliázva: 1 éjszaka

11. A sütemények felületének bevonása olvasztott csokoládéglazúrral, vagy egyéb olvasztott csokoládéval. 11. A süteményt hosszanti irányban, srégen szeleteljük, forró vízben átmelegített késsel​


A recept további pontos részleteit a videós bemutatás tartalmazza!


A recept prémium minőségi kiviteléhez szeretettel ajánlom a Magyar Családellátó által előállított és forgalmazott Gábor a Házi Pék Finompékáru liszt használatát!

Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.