mandulás karácsonyfa ch-csökkentve
Ebben a videóban egy nagyon szép formai kialakítású karácsonyfa kalácsot hoztam nektek, melyet narancsos mandulával töltöttem, így nem csak látványban, de ízvilágban is szuper lett. Mivel a recept szénhidrátcsökkentett liszttel készült hozzáadott cukor nélkül, így a dietetikus által összeállított, a leírásban szereplő tápértéket figyelembe véve diabétesz és ir diétába is beilleszthető. Szeretettel ajánlom a recept kipróbálását!
A videós recept bemutatás megtekinthető az alábbi gombra kattintva, a teljes írott forma pedig itt, vagy a videó alatti leírásban megtalálható.
A YouTube-on fel lehet iratkozni a csatornámra, így mindig a lehető leghamarabb lehet értesülni a legújabb receptjeimről és természetesen minden egyes feliratkozásért nagyon hálás vagyok!
A recept írott formája
A tészta összetétele
D-Star szénhidrátcsökkentett sütemény lisztkeverék: 400g
Darált mandula: 50g
Friss élesztő: 19g, vagy szárított élesztő: 5,3g
Só: 4g
D-Star négyszer édes cukorhelyettesítő: 18g
Tojás: 1db
Vaj/Margarin: 45g
Tej: 340ml
A mandulás töltelék összetétele
Darált mandula: 200g
D-Star négyszer édes cukorhelyettesítő: 40g
Víz: 100ml
Reszelt (bio) narancshéj: 5g
Szükséges még 1db tojás a kenéshez!
Az elkészítés menete
1. Első lépésben a langyos tejben oldjuk fel az élesztőt, majd adjuk hozzá a további szobahőmérsékletű összetevőket, a vaj, vagy a margarin kivételével. Kezdjük meg a tészta dagasztását, de a puha zsiradékot csak akkor adjuk hozzá, amikor már pár perc dagasztás után egy egyöntetű tésztaállagot kaptunk. A tészta dagasztásának teljes ideje kb. 10-12 perc.
2. Zárt tálban érleljük, pihentessük a tésztát szobahőmérsékleten 60 percen át, valamint készítsük el mihamarább a tölteléket, hogy legyen ideje kihűlni a felhasználásig.
3. Töltelék készítés: A vizet melegítsük tűzhelyen/főzőlapon, valamint oldjuk fel benne a cukorhelyettesítőt. Amikor a víz alja elkezd gyöngyözni, adjuk hozzá a darált mandulát és közepes lángon, állandó keverés mellett főzzük további fél percig. Miután a tűzhelyről/főzőlapról lehúztuk, keverjük hozzá a reszelt narancshéjat is.
4. A tésztát osszuk kettő egyenlő részre, majd négyszögletes formában nyújtsuk ki az elosztott darabokat egyező, 30 × 36cm méretben. Az egyik tésztadarabon osszuk el a kihűlt tölteléket, majd helyezzük rá a másik lapot is. Pizzavágó segítségével vágjunk ki belőle egy karácsonyfa körvonalát, majd oldalról vagdossuk be, és csavarjuk meg a bevagdosott részeket. A maradék tésztából szaggassunk egy csillag alakot, melyet helyezzünk el csúcsdíszként. A maradék tésztát egyénileg fel lehet használni, lehet akár további díszítő elemeket készíteni belőle, vagy akár egy tekercset készíteni, mint ahogy azt én is tettem.
5. A megformázott karácsonyfát kelesszük sütőpapírral bélelt sütőlemezen, fóliával, vagy konyharuhával letakarva kb. 35-50 percen át.
6. A megkelt tészta felületét kenjük le felvert tojással, közvetlenül a sütés előtt.
7. Sütés: A karácsonyfát helyezzük 180C°-ra előmelegített, alsó-felső sütési módba állított sütőbe, majd kb. 25-30 perc alatt süssük készre. A maradék tésztából készített tekercset én air fryer-ben sütöttem ki, ahol 160C°-on 20-22 perc alatt készre sült. Mivel a kisebb air fryerem felső fűtőszálas, így 15 perc sütés után átfordítottam fejjel lefelé a kalácsot, hogy az alja is kellően átsüljön.
100g szénhidrátcsökkentett mandulás karácsonyfa tápértékadatai
Energia: 287kcal / 1201kJ
Zsír: 18,8g
amelyből telített zsírsavak: 3g
Szénhidrát: 13,9g
amelyből cukrok: 3,3g
amelyből poliolok: 4,4g
Rost: 6,6g
Fehérje: 16,6g
Só: 1,1g