Mákos babka tarka tésztából
A recept írott formája
A tészta összetétele
BL55 Finomliszt: 400g
Friss élesztő: 18g, vagy szárított élesztő: 5g
Só: 4g
Cukor: 55g
Vaj/Margarin: 55g
Tojás: 1db
Citrom aroma: 1 ampulla (reszelt citromhéjjal, kevés citromlével pótolható)
Tej: 150-160ml
A kakaós tésztához a teljes tészta felére számítva
Holldad kakaópor: 4 csapott tk.
Cukor: 1 csapott tk.
Tej: 1 korty
A töltelék összetétele
Darált Mák: 100g
Vaniliás Cukor: 1cs. (8g)
Cukor: 100g
Tej: 150ml
Mazsola: ízlés szerint
Citrom leve: ízlés szerint
1db citrom reszelt héja
A tejet fel kell forralni, majd a többi hozzávalót hozzáadni és elkeverni, majd lehúzni a tűzhelyről. Ha a töltelék túl hígnak bizonyul, akkor további főzéssel sűrűbb állagot lehet kapni.
A cukorszirup összetétele
Cukor: 33g
Víz: 25ml
Addig kell őket tűzhelyen összemelegíteni, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik
Az elkészítés menete
1. A máktöltelék elkészítése
2. Tészta dagasztása a zsiradék utólagos hozzá adagolásával
3. A kész tészta elfelezése és a feléhez a kakaó, a kevés cukor és a korty tej hozzá adása és alapos kikeverése, amíg a tészta egyenletes barnává nem válik
4. Tésztaérés: 30 perc
5. Formai kialakítás a videón bemutatott módon. A sütőforma mérete: 30x11x7cm
6. Kelesztés: 30-50 perc
7. Sütés: 180C°-ra előmelegített száraz légterű, alsó-felső módba állított sütőbe kell berakni és 43-48 percig sütni. 7. Sütés után a tetejét azonnal átkenni a cukor sziruppal
8. Kb. 15 perc hűtést követően kiforgatni a formából
A recept további pontos részleteit a videós bemutatás tartalmazza!
A recept prémium minőségi kiviteléhez szeretettel ajánlom a Magyar Családellátó BL65 kecskeméti kende búzalisztjének a használatát!