low carb kenyér

Ebben a videóban egy egész alacsony szénhidráttartalmú kenyér receptet hoztam nektek, melyhez nem használok kész lisztkeveréket, hanem én állítottam össze a lisztek és egyéb összetevők teljes palettáját a recepthez, valamint az optimális arányokat. A kenyér hihetetlenül finom, méretéből adódva praktikusan elkészíthető és tárolható, valamint mivel hozzáadott cukormentes, és magas rostanyag tartalommal rendelkezik, a kiegyensúlyozott táplálkozás részeként szeretettel tudom ajánlani. Kiemelt fehérje tartalma végett edzés mellé is jó választás.
A videós recept bemutatás megtekinthető az alábbi gombra kattintva, a teljes írott forma pedig itt, vagy a videó alatti leírásban megtalálható.

A YouTube-on fel lehet iratkozni a csatornámra, így mindig a lehető leghamarabb lehet értesülni a legújabb receptjeimről és természetesen minden egyes feliratkozásért nagyon hálás vagyok!

A recept írott formája

Az előtészta összetétele


A magkeverék összetétele

  • Kendermag: 75g

  • Lenmag: 75g

  • Chiamag: 15g

  • Forró víz: 150ml


A kenyértészta összetétele


Szükséges lehet még kevés napraforgómag és szezámmag a külső felület díszítéséhez!


Az elkészítés menete

1. A kenyér készítést megelőző este keverjük be az előtésztát, hűs víz használatával, majd fedjük le.

2. Az előtészta készítése mellett, még aznap este áztassuk be a kiírt magvakat a forró vízbe.

3. Hagyjuk érni az előtésztát egy éjszakán át, kb. 10-12 óra hosszát.

4. Másnap reggel készítsük el a kenyértésztát. Célszerű először az élesztőt a langyos vízben feloldani, majd a további összetevőket hozzáadva bedagasztani, gépi dagasztás esetén 5 perc lassú és 8 perc gyorsabb fokozatú keveréssel.

5. Érleljük, pihentessük a tésztát lefedett tálban 30 percen át.

6. Osszuk el a tésztát két egyenlő részre (2 × 615g), majd gömbölyítsük fel őket. Az oldalaikat is a tetejüket forgassuk magvakba (a kenyér alja a slusszos záródó rész), majd a slusszukkal lefelé helyezzük őket egy-egy 11cm átmérőjű, 10cm magas falú kerek sütőformába, vagy annak hiányában sütőpapírral bélelt sütőlemezre.

7. Kelesszük meg a megformázott tésztákat letakarva, kb. 20-35 perc alatt.

8. Közvetlenül a sütés előtt spricceljük meg a felületüket vízzel.

9. Sütés: 250C°-ra előmelegített, gőzzel telített légterű, alsó-felső sütési módba állított sütőbe kell behelyezni és így sütni 5 percig, amit követően a hőmérsékletet 200C°-ra csökkentve kell még 20 percig tovább sütni a gőzös légtérben. Ezután a gőzképzést meg kell szüntetni, a hőfokot tovább csökkenteni 180C°-ra és további 15-20 perc alatt a kenyereket készre sütni. A teljes sütési idő kb. 40-45 percre tehető.


Tápértékadatok 100g low carb kenyérre vonatkoztatva

  • Energia: 250kcal / 1045kJ

  • Zsír: 8,5g

amelyből telített zsírsavak: 1,2g

  • Szénhidrát: 12,3g

amelyből cukrok: 1,4g

  • Rost: 7,6g

  • Fehérje: 27g

  • Só: 1,2g


A recept további pontos részleteit a videós bemutatás tartalmazza!

Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.