low carb kenyér
Ebben a videóban egy egész alacsony szénhidráttartalmú kenyér receptet hoztam nektek, melyhez nem használok kész lisztkeveréket, hanem én állítottam össze a lisztek és egyéb összetevők teljes palettáját a recepthez, valamint az optimális arányokat. A kenyér hihetetlenül finom, méretéből adódva praktikusan elkészíthető és tárolható, valamint mivel hozzáadott cukormentes, és magas rostanyag tartalommal rendelkezik, a kiegyensúlyozott táplálkozás részeként szeretettel tudom ajánlani. Kiemelt fehérje tartalma végett edzés mellé is jó választás.
A videós recept bemutatás megtekinthető az alábbi gombra kattintva, a teljes írott forma pedig itt, vagy a videó alatti leírásban megtalálható.
A YouTube-on fel lehet iratkozni a csatornámra, így mindig a lehető leghamarabb lehet értesülni a legújabb receptjeimről és természetesen minden egyes feliratkozásért nagyon hálás vagyok!
A recept írott formája
Az előtészta összetétele
RL190 Teljes kiőrlésű rozsliszt: 50g
Friss élesztő: 1g, vagy szárított élesztő: 0,3g
Hűs víz: 40ml
A magkeverék összetétele
Kendermag: 75g
Lenmag: 75g
Chiamag: 15g
Forró víz: 150ml
A kenyértészta összetétele
Érett előtészta: teljes mennyiség
Magkeverék: teljes mennyiség
Szójaliszt: 200g
D-Star búzafehérje/búzasikér: 175g
MBL220 Megmentő teljes kiőrlésű Király R. búzaliszt: 75g
Friss élesztő: 12g, vagy szárított élesztő: 3,36g
Só: 12g
Ecet (10%): 8g
Víz: 365ml
Szükséges lehet még kevés napraforgómag és szezámmag a külső felület díszítéséhez!
Az elkészítés menete
1. A kenyér készítést megelőző este keverjük be az előtésztát, hűs víz használatával, majd fedjük le.
2. Az előtészta készítése mellett, még aznap este áztassuk be a kiírt magvakat a forró vízbe.
3. Hagyjuk érni az előtésztát egy éjszakán át, kb. 10-12 óra hosszát.
4. Másnap reggel készítsük el a kenyértésztát. Célszerű először az élesztőt a langyos vízben feloldani, majd a további összetevőket hozzáadva bedagasztani, gépi dagasztás esetén 5 perc lassú és 8 perc gyorsabb fokozatú keveréssel.
5. Érleljük, pihentessük a tésztát lefedett tálban 30 percen át.
6. Osszuk el a tésztát két egyenlő részre (2 × 615g), majd gömbölyítsük fel őket. Az oldalaikat is a tetejüket forgassuk magvakba (a kenyér alja a slusszos záródó rész), majd a slusszukkal lefelé helyezzük őket egy-egy 11cm átmérőjű, 10cm magas falú kerek sütőformába, vagy annak hiányában sütőpapírral bélelt sütőlemezre.
7. Kelesszük meg a megformázott tésztákat letakarva, kb. 20-35 perc alatt.
8. Közvetlenül a sütés előtt spricceljük meg a felületüket vízzel.
9. Sütés: 250C°-ra előmelegített, gőzzel telített légterű, alsó-felső sütési módba állított sütőbe kell behelyezni és így sütni 5 percig, amit követően a hőmérsékletet 200C°-ra csökkentve kell még 20 percig tovább sütni a gőzös légtérben. Ezután a gőzképzést meg kell szüntetni, a hőfokot tovább csökkenteni 180C°-ra és további 15-20 perc alatt a kenyereket készre sütni. A teljes sütési idő kb. 40-45 percre tehető.
Tápértékadatok 100g low carb kenyérre vonatkoztatva
Energia: 250kcal / 1045kJ
Zsír: 8,5g
amelyből telített zsírsavak: 1,2g
Szénhidrát: 12,3g
amelyből cukrok: 1,4g
Rost: 7,6g
Fehérje: 27g
Só: 1,2g