Leveles tepertős pogácsa
A recept írott formája
A tepertőkrém receptje
Sótlan, darált tepertő: 300g
Lilahagyma: 35-40g (a tepertővel darálva, de akár el is lehet hagyni)
Só: 3g
Bors: ízlés szerint
A tészta összetétele
BL55 Finomliszt: 500g
Friss élesztő: 25g, vagy szárított: 7g
Só: 10g
Cukor: 4g
Tojás: 1db + 1 sárgája
Sertészsír: 100g
Tepertőkrém: 50g (a fenti recept alapján elkészítettből kell elvenni)
Tejföl: 200g
Ecet: 1 tk.
Tej: 50ml
Szükséges még 1db tojás a felületkezeléshez, azaz a kenéshez!
Az elkészítés menete
1. A liszt elmorzsolása a tésztaképző zsiradékokkal
2. Tészta dagasztása a többi tésztaképző alapanyag felhasználásával
3. Tésztaérés: 40 perc
4. Tészta nyújtása, a tepertőkrém felvitele, majd a tészta hajtogatása a videón bemutatott módon
5. Tészta pihentetése: 10-15 per
6. A tészta ismételt nyújtása és hajtogatása (a művelet eltér az első nyújtási és hajtogatási fázistól)
6. Tészta pihentetése: 10-15 perc
7. Tészta készre nyújtása, csíkozása, vagy rácsozása, majd a pogácsák kivágása, vagy szaggatása. Kockázás esetén javaslom az oldalsó szélek levágását, hogy a pogácsák egyenletes méretűek, alakúak lehessenek és hogy minden oldalukon látványos legyen a rétegezettség. A maradék tészta újra gyúrását nem ajánlom, mivel ez esetben módosulna a szerkezet és nagyon zsíros pogácsák sülnének ki. Érdemes inkább külön lemezen összedarabolva kisütni a maradékot
8. Kelesztés: 45-65 perc
9. Sütésre való előkészítés, felületkezelés: A pogácsák tetejét kenjük át felvert tojással közvetlen a sütés előtt
10. Sütés: 250C°-os száraz légterű, alsó-felső sütési módba állított sütőbe kell behelyezni, majd a hőmérsékletet azonnal csökkenteni 215C°-ra és így sütni 15-20 percen át. A sütési idő eltérő méretezés esetén lehet ettől eltérő.
A recept további pontos részleteit a videós bemutatás tartalmazza!
A recept prémium minőségi kiviteléhez szeretettel ajánlom a Magyar Családellátó BL65 kecskeméti kende búzalisztjének a használatát!