Leveles tepertős pogácsa

Ismét egy isteni recepttel szeretnék nektek kedveskedni, amely nem más, mint egy olyan tepertős pogácsa, ahol a tepertő nagyopbb részét nem a tésztába kell dagasztani, hanem hajtogatással kell az omlós tészta lapok közé rétegezni. Ezáltal a pogácsa igazán különleges omlós-leveles szerkezetet kap. Ezt a tökéletes állagú és ízvilágú pogácsát szeretettel ajánlom mindenkinek!
A videós recept bemutatás megtekinthető az alábbi gombra kattintva, a teljes írott forma pedig itt megtalálható.

A YouTube-on fel lehet iratkozni a csatornámra, így mindig a lehető leghamarabb lehet értesülni a legújabb receptjeimről és természetesen minden egyes feliratkozásért nagyon hálás vagyok!

A recept írott formája

A tepertőkrém receptje

  • Sótlan, darált tepertő: 300g

  • Lilahagyma: 35-40g (a tepertővel darálva, de akár el is lehet hagyni)

  • Só: 3g

  • Bors: ízlés szerint

A tészta összetétele

  • BL55 Finomliszt: 500g

  • Friss élesztő: 25g, vagy szárított: 7g

  • Só: 10g

  • Cukor: 4g

  • Tojás: 1db + 1 sárgája

  • Sertészsír: 100g

  • Tepertőkrém: 50g (a fenti recept alapján elkészítettből kell elvenni)

  • Tejföl: 200g

  • Ecet: 1 tk.

  • Tej: 50ml


Szükséges még 1db tojás a felületkezeléshez, azaz a kenéshez!


Az elkészítés menete

1. A liszt elmorzsolása a tésztaképző zsiradékokkal

2. Tészta dagasztása a többi tésztaképző alapanyag felhasználásával

3. Tésztaérés: 40 perc

4. Tészta nyújtása, a tepertőkrém felvitele, majd a tészta hajtogatása a videón bemutatott módon

5. Tészta pihentetése: 10-15 per

 6. A tészta ismételt nyújtása és hajtogatása (a művelet eltér az első nyújtási és hajtogatási fázistól)

6. Tészta pihentetése: 10-15 perc

7. Tészta készre nyújtása, csíkozása, vagy rácsozása, majd a pogácsák kivágása, vagy szaggatása. Kockázás esetén javaslom az oldalsó szélek levágását, hogy a pogácsák egyenletes méretűek, alakúak lehessenek és hogy minden oldalukon látványos legyen a rétegezettség. A maradék tészta újra gyúrását nem ajánlom, mivel ez esetben módosulna a szerkezet és nagyon zsíros pogácsák sülnének ki. Érdemes inkább külön lemezen összedarabolva kisütni a maradékot

8. Kelesztés: 45-65 perc

9. Sütésre való előkészítés, felületkezelés: A pogácsák tetejét kenjük át felvert tojással közvetlen a sütés előtt

10. Sütés: 250C°-os száraz légterű, alsó-felső sütési módba állított sütőbe kell behelyezni, majd a hőmérsékletet azonnal csökkenteni 215C°-ra és így sütni 15-20 percen át. A sütési idő eltérő méretezés esetén lehet ettől eltérő.


A recept további pontos részleteit a videós bemutatás tartalmazza!


A recept prémium minőségi kiviteléhez szeretettel ajánlom a Magyar Családellátó BL65 kecskeméti kende búzalisztjének a használatát!

Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.