Kovászos tönkölybúza kenyér

Érdekel a kovászos kenyér készítés? Kezdőknek egy nagy segítség a videós bemutatás, viszont a haladóknak is egy nagyon finom recept.
A videós recept bemutatás megtekinthető az alábbi gombra kattintva, a teljes írott forma pedig itt megtalálható.

A YouTube-on fel lehet iratkozni a csatornámra, így mindig a lehető leghamarabb lehet értesülni a legújabb receptjeimről és természetesen minden egyes feliratkozásért nagyon hálás vagyok!

A recept írott formája

Összetétel a kovász felfuttatásához

  • Érett Kovász: 80g

  • TBL300 teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt: 45g

  • TBL70 világos tönkölybúzaliszt: 35g

  • Víz: 65ml

A kenyér tészta összetétele

  • TBL70 világos tönkölybúzaliszt: 360g

  • TBL300 teljes kiőrlésű tönkölybúzaiszt: 240g

  • Felfuttatott Kovász: 170g

  • Só: 15g

  • Víz: 370ml

Az elkészítés menete

1. A kovász bekeverése a felfuttatáshoz tésztához adagolás előtt 5 órával, tehát a teljes munkafolyamat megkezdése előtt 4 órával

2. A lisztek és 350ml langyos víz összedagasztása

3. Autolízis, pihentetés: 60 perc

4. Kovász hozzáadagolása, hozzá keverése

5. Pihentetés: 10 perc

6. Só hozzáadagolása szükség esetén kevés vízzel. A víz mennyiségét a tészta állaga fogja megszabni, én 20ml vizet használtam itt fel a só feloldásához. Dagasszuk alaposan készre a tésztát.

7. Tésztaérés: 30 perc

8. Első hajtogatás

9. Tésztaérés: 30 perc

10. Második hajtogatás

11. Tésztaérés: 30 perc

12. Harmadik hajtogatás

13. Tésztaérés: 60 perc

14. A vekni megformázása, slusszal felfele kilisztezett szakajtóba helyezés, vagy slusszal lefele sütőpapírra helyezés, majd konyharuhával letakarás

15. Kelesztés: 25-40 perc

16. Szakajtós kelesztés esetén sütőpapírra borítás, szabadon kelesztésnél a kenyér tetejének díszítése kevés szitált liszttel, majd a kenyér bevágása, forró sütőlemezre, vagy zárható kenyérsütő tálba emelése, majd sütőbe helyezése.

17. Sütés: 250C°-ra előmelegített, gőzzel telített, alsó-felső sütési módra állított sütőbe kell a kenyeret behelyezni és így sütni 25 percig, majd a gőzképző segédeszközt (vizes tepsi, tál fedele) eltávolítani, a hőmérsékletet 210C°-ra csökkenteni és alsó sütési módra váltani és így sütni tovább még 15-25 percig. A kenyér teljes sütési ideje tehát 40-50 perc, érdemes 40 percnél figyelni.

Tipp: Aki nem lisztes díszítésű kenyeret szeretne, hanem inkább fényes héjút, kelessze szabadon, ne lisztezze a felületét kelesztés után, hanem a vágás előtt jó spriccelje vagy kenje át vízzel, majd ezt a sütés után is ismételje meg.


A recept további pontos részleteit a videós bemutatás tartalmazza!


A recept prémium minőségi kiviteléhez szeretettel ajánlom a Magyar Családellátó TBL70 világos tönkölybúzalisztjének, valamint a TBL300 teljes kiőrlésű tönkölybúzalisztjének a használatát!

Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.