Kovászos tönkölybúza kenyér
A recept írott formája
Összetétel a kovász felfuttatásához
Érett Kovász: 80g
TBL300 teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt: 45g
TBL70 világos tönkölybúzaliszt: 35g
Víz: 65ml
A kenyér tészta összetétele
TBL70 világos tönkölybúzaliszt: 360g
TBL300 teljes kiőrlésű tönkölybúzaiszt: 240g
Felfuttatott Kovász: 170g
Só: 15g
Víz: 370ml
Az elkészítés menete
1. A kovász bekeverése a felfuttatáshoz tésztához adagolás előtt 5 órával, tehát a teljes munkafolyamat megkezdése előtt 4 órával
2. A lisztek és 350ml langyos víz összedagasztása
3. Autolízis, pihentetés: 60 perc
4. Kovász hozzáadagolása, hozzá keverése
5. Pihentetés: 10 perc
6. Só hozzáadagolása szükség esetén kevés vízzel. A víz mennyiségét a tészta állaga fogja megszabni, én 20ml vizet használtam itt fel a só feloldásához. Dagasszuk alaposan készre a tésztát.
7. Tésztaérés: 30 perc
8. Első hajtogatás
9. Tésztaérés: 30 perc
10. Második hajtogatás
11. Tésztaérés: 30 perc
12. Harmadik hajtogatás
13. Tésztaérés: 60 perc
14. A vekni megformázása, slusszal felfele kilisztezett szakajtóba helyezés, vagy slusszal lefele sütőpapírra helyezés, majd konyharuhával letakarás
15. Kelesztés: 25-40 perc
16. Szakajtós kelesztés esetén sütőpapírra borítás, szabadon kelesztésnél a kenyér tetejének díszítése kevés szitált liszttel, majd a kenyér bevágása, forró sütőlemezre, vagy zárható kenyérsütő tálba emelése, majd sütőbe helyezése.
17. Sütés: 250C°-ra előmelegített, gőzzel telített, alsó-felső sütési módra állított sütőbe kell a kenyeret behelyezni és így sütni 25 percig, majd a gőzképző segédeszközt (vizes tepsi, tál fedele) eltávolítani, a hőmérsékletet 210C°-ra csökkenteni és alsó sütési módra váltani és így sütni tovább még 15-25 percig. A kenyér teljes sütési ideje tehát 40-50 perc, érdemes 40 percnél figyelni.
Tipp: Aki nem lisztes díszítésű kenyeret szeretne, hanem inkább fényes héjút, kelessze szabadon, ne lisztezze a felületét kelesztés után, hanem a vágás előtt jó spriccelje vagy kenje át vízzel, majd ezt a sütés után is ismételje meg.
A recept további pontos részleteit a videós bemutatás tartalmazza!
A recept prémium minőségi kiviteléhez szeretettel ajánlom a Magyar Családellátó TBL70 világos tönkölybúzalisztjének, valamint a TBL300 teljes kiőrlésű tönkölybúzalisztjének a használatát!