Kovászos kenyér 50% teljes kiőrlésű liszttel

A kovászos tönkölybúza kenyerem receptjét alakítottam át és így készítettem egy búza kenyeret, amit 50%-os teljes kiőrlésű búzaliszt tartalma által csak egy hajszál választ el attól, hogy megfeleljen a teljes kiőrlésű kenyerek kategóriájának. A receptet szeretettel ajánlom mindenkinek!

Kovász recept:

Teljes kiőrlésű búzaliszt: 50g

BL80 Fehér kenyérliszt: 30g

Érett kovászmag: 80g

Víz: 65-70g

Kenyér tészta recept:

BL80 Fehér kenyérliszt: 300g

Teljes kiőrlésű búzaliszt: 300g

A fentiek alapján elkészített kovász érett állapotban: 160g

Só: 15g

Víz: 400ml

Az elkészítés menete:

1. A kovász bekeverése a felfuttatáshoz tésztához adagolás előtt 5 órával, tehát a teljes munkafolyamat megkezdése előtt 4 órával.

2. 4 óra elteltével a lisztek és a 380ml langyos víz összedagasztása

3. Autolízis, pihentetés: 60 perc

4. Kovász hozzáadagolása, hozzá keverése

5. Pihentetés: 10 perc

6. Só hozzáadagolása szükség esetén kevés vízzel. A víz mennyiségét a tészta állaga fogja megszabni, én 20ml vizet használtam itt fel a só feloldásához. Dagasszuk alaposan készre a tésztát.

7. Tészta érés: 30 perc

8. Első hajtogatás

9. Tészta érés: 30 perc

10. Második hajtogatás

11. Tészta érés: 30 perc

12 Harmadik hajtogatás

13. Tészta érés: 60 perc

14. A vekni megformázása, slusszal felfele vékonyan kilisztezett szakajtóba helyezés, vagy slusszal lefele sütőpapírra helyezés, majd konyharuhával letakarás

15. Kelesztés: 40-60 perc

16. Szakajtós kelesztés esetén sütőpapírra borítás, majd a kenyér bevágása, forró sütőlemezre, vagy zárható kenyérsütő tálba emelése, vízzel való átkenése/spriccelése majd sütőbe helyezése.

17. Sütés: 250C°-ra előmelegített, gőzzel telített, alsó-felső sütési módra állított sütőbe kell a kenyeret behelyezni és így sütni 25 percig, majd a gőzképző segédeszközt (vizes tepsi, tál fedele) eltávolítani, a hőmérsékletet 210C°-ra csökkenteni és alsó sütési módra váltani és így sütni tovább még 15-25 percig. A kenyér teljes sütési ideje tehát 40-50 perc, érdemes 40 percnél figyelni.

18. Jó étvágyat kívánok hozzá!


Kovászos kenyér készítést videón is bemutatom a tönkölybúza kenyerem recept videójával, igaz kisebb eltérések vannak, de így is nagy segítség lehet, főleg kezdőknek. A videó a gombra kattintva elérhető.

A YouTube-on fel lehet iratkozni a csatornámra, így mindig a lehető leghamarabb lehet értesülni a legújabb receptjeimről és természetesen minden egyes feliratkozásért nagyon hálás vagyok!


Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.

OK!