Kovászos teljes kiőrlésű kenyér

Ebben a videóban egy olyan kenyér receptet hoztam, melyre a feleségem azt mondta, hogy a szüreti diós borkenyér receptem óta, amit kb. 2 éve mutattam be, nem evett ehhez hasonlóan finom kenyeret. Én úgy gondolom, hogy ennél nagyobb elismerést nem is kaphatnék. A kenyér 80%-ban tartalmaz teljes kiőrlésű lisztet, de természetesen az arány változtatható, akár 100%-ig is emelhető, a folyadék növelése mellett. A recept mesterséges élesztőt nem tartalmaz, a felhajtó erőt csakis a természetesen nevelt kovász biztosítja. Az isteni aroma mellett a receptben bemutatott lisztekkel különösen laza bélzetet is el tudunk érni. Szeretettel ajánlom a recept kipróbálását.
A videós recept bemutatás megtekinthető az alábbi gombra kattintva, a teljes írott forma pedig itt megtalálható.

A YouTube-on fel lehet iratkozni a csatornámra, így mindig a lehető leghamarabb lehet értesülni a legújabb receptjeimről és természetesen minden egyes feliratkozásért nagyon hálás vagyok!

A recept írott formája

A kovász összetétele

A tészta összetétele


A recept azonos magas minőségi kiviteléhez szeretettel ajánlom a bemutatott Megmentő lisztek használatát, a Magyar Családellátótól, de ettől függetlenül az MBL120-as jelzésű liszt pótolható akár egyéb gyártók BL80 fehér kenyér lisztjével, végső esetben BL55 finomliszttel, illetve az MBL220-as jelzésű is cserélhető más gyártók teljes kiőrlésű búzalisztjére. Felhívom a figyelmet, hogy a bemutatott lisztek cseréje esetén a tészta által igényelt folyadék mennyisége lehet a receptben megadottól eltérő.


Az elkészítés menete

1. A kovász kikeverése a megadott mennyiségi értékek alapján

2. Kovászérés: 8-10 óra

3. Tészta készítése a kovász bekeverését követő 6-8 óra elteltével. A tésztához itt még csak a lisztek, a tejföl és a 400ml 40 fokos víz kerül hozzá, a só és a felfutásban lévő kovász még nem.

4. Autolízis (pihentetés): 1-2 óra

5. A csúcspontjára felfutott kovász a tésztához adása és abban való eldolgozása

6. Tésztaérés: 30 perc

7. A só és a tészta állagát megfigyelve a fennmaradt 20ml víz hozzáadása a tésztához és abban való eldolgozása, majd a tészta finom áthajtogatása

8. Tésztaérés: 30 perc

9. A tészta háromszori áthajtogatása a videón bemutatott módokon, köztük 30 perces tésztaérési pihentetéseket hagyva

10. A harmadik hajtást követő tésztaérés: 60 perc

11. A kenyér formai kialakítása, majd szakajtóba, vagy sütőpapírra helyezése

12. Kelesztés: 50-70 perc, vagy azonnal hűtőszekrénybe helyezve 8-9 óra

13. Sütésre való előkészítés: vizes spriccelés, bevágás/bevágások ejtése, esetleges dekorálás

14. Sütés: Zárt, felforrósított sütőtálban kell a 250C°-ra előmelegített alsó-felső sütési módba állított sütőbe behelyezni és az adott hőfokon sütni 15 percen át, melynek eltelte után a hőmérsékletet 220C°-ra kell csökkenteni és további 15 percig sütni a zárt tálban. Az összesen eltelt 30 perc sütést követően a hőfokot 200C°-ra kell tovább csökkenteni, a sütőtál tetejét le kell venni, a kenyeret esetleg a sütő rácsára emelve további kb. 15-20 perc alatt készre sütni.

15. Amennyiben a kenyér nem kapott lisztes motívumú díszítést, a sütőből kivéve spricceljük át azonnal hideg vízzel a héját


A recept további pontos részleteit a videós bemutatás tartalmazza!


A recept prémium minőségi kiviteléhez szeretettel ajánlom a Magyar Családellátó MBL220 Megmentő teljes kiőrlésű Király R. búzalisztjének és az MBL120 Megmentő Király R. búzalisztjének  a használatát!

Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.