Kovászos tejes kifli
Ebben a videóban a csatornámon megjelent legelső, és egyben az egyik legkedveltebb recept, a tejes kifli kovászos változatát mutatom be. A kifli csakis természetes kovásszal készül, hozzáadott élesztő nélkül, így igaz az elkészítés teljes folyamata picit hosszadalmas, de egész kevés aktív munkával jár, a kiflik íze pedig istenien karakteres. Szeretettel ajánlom a recept kipróbálását egy olyan napon, amit amúgy is otthon tervezünk tölteni, hiszen bármi egyéb házi tevékenység mellé könnyen be lehet iktatni az elkészítést.
A videós recept bemutatás megtekinthető az alábbi gombra kattintva, a teljes írott forma pedig itt, vagy a videó alatti leírásban megtalálható.
A YouTube-on fel lehet iratkozni a csatornámra, így mindig a lehető leghamarabb lehet értesülni a legújabb receptjeimről és természetesen minden egyes feliratkozásért nagyon hálás vagyok!
A recept írott formája
A kovász összetétele
Gábor a Házi Pék Finompékáru liszt: 90g (alternatíva: BL55)
Kovászmag: 45g
Víz: 45ml
A tészta összetétele
Gábor a Házi Pék Finompékáru liszt: 500g (alternatíva: BL55)
Felfutott kovász: 150g
Só: 8g
Cukor: 8g
Vaj/Margarin: 18g
Tej: 325ml
Az elkészítés menete
1. A kovász bekészítése
2. Kovászérés: 6-8 óra
3. A liszt és a tej bekeverése
4. Autolízis: 1-2 óra (optimális, de elhagyható)
5. A felfutott kovász és a cukor hozzáadása, eldolgozása
6. Tésztaérés: 30 perc
7. A só és a vaj hozzáadása, eldolgozása
8. Tésztaérés: 30 perc
9. Rákeverés
10. Tésztaérés: 30 perc
11. Rákeverés
12. Tésztaérés: 120 perc
13. A tészta osztása 12×83g-os darabokra, majd az elosztott tésztadarabok gömbölyítése
14. Pihentetés: 45 perc
15. Formai kialakítás a videón bemutatott módon
16. Kelesztés: 60-90 perc (lehet hosszabb is)
17. Sütés előtt közvetlenül spricceljük át a felületüket vízzel
18. Sütés: 240C°-ra előmelegített, gőzzel telített légterű, alsó-felső sütési módba állított sütőbe kell behelyezni a kifliket, és kb. 16-18 perc alatt készre sütni őket. A gőzképzés 12 perc után megszüntetendő!
19. A sütés után azonnal spricceljük át a kiflik héját hideg vízzel!
A recept további pontos részleteit a videós bemutatás tartalmazza!
A recept prémium minőségi kiviteléhez szeretettel ajánlom a Magyar Családellátó által előállított és forgalmazott saját márkás
Gábor a Házi Pék Finompékáru liszt használatát!