Kovászos sokmagvas kenyér

Ezzel a videóval ismét a kovász kedvelőinek kedvezek, hiszen ez az isteni sokmagvas kenyér hosszú érleléssel, hozzáadott élesztő felhasználása nélkül készül. A páratlan liszt kombinációnak köszönhetően a kenyér aromája isteni finom, valamint igazán különleges. A héj kellemesen roppanós, de nem túl erős, a bélzet kellően lazított, a külső magos borítás pedig a küllemét is egyedivé teszi. Szeretettel ajánlom a recept kipróbálását!

A videós recept bemutatás megtekinthető az alábbi gombra kattintva, a teljes írott forma pedig itt, vagy a videó alatti leírásban megtalálható.

A YouTube-on fel lehet iratkozni a csatornámra, így mindig a lehető leghamarabb lehet értesülni a legújabb receptjeimről és természetesen minden egyes feliratkozásért nagyon hálás vagyok!

A recept írott formája

A kovász összetétele a felfuttatáshoz

A magkeverék összetétele

  • Aprított tökmag: 30g

  • Napraforgómag: 30g

  • Lenmag: 30g

  • Chiamag: 30g

  • Szezámmag: 30g

  • Meleg víz: 150ml

A tészta összetétele


Szükséges még szezámmag és egész mákszemek a dekoráláshoz.


Az elkészítés menete

1. A kovász és a magkeverék bekészítése

2. Kovászérés: 7-8 óra

3. A tésztaképző liszt és a 270ml víz bedagasztása

4. Autolízis: optimálisan 1-2 óra, ha a kovász bírja még

5. A csúcspontra felfutott kovász tésztához adása

6. Tésztaérés: 30 perc

7. A só, az olívaolaj és a 30ml víz tésztához adása

8. Tésztaérés: 45 perc

9. Háromszori hajtogatás a videón bemutatott módon, köztük 45 perces pihentetési fázisokat hagyva

10. Tésztaérés (a harmadik hajtogatás után): 60 perc

11. Formai kialakítás a videón bemutatott módon, vagy attól akár eltérő formában

12. Kelesztés:

- 60-75 perc szobahőmérsékleten

- 50-60 perc szobahőmérsékleten, majd 30 perc hűtőszekrényben

- 8-12 óra hűtőszekrényben

13. Sütésre való előkészítés: szakajtóból való kiforgatás, bevágás, spriccelés vízzel

14. Sütés: 250C°-ra előmelegített, alsó-felső módba állított sütőbe kell behelyezni a kenyeret a zárt sütőtálban. Az első 10 perc sütés 250C°-on zajlik, majd a hőmérsékletet 230C°-ra csökkentve kell sütni még 15 percig. Ezt követően a kenyeret ki kell emelni a tálból, és rácson kell tovább sütni, a hőfokot 200C°-ra tovább csökkentve, további kb. 25 percen át. A teljes sütési idő így kb. 50 percre tehető, de persze ettől 5 perc eltéréssel lehet számolni.

15. Sütés után spricceljük át vízzel még forrón


A recept további pontos részleteit a videós bemutatás tartalmazza!


A recept prémium minőségi kiviteléhez szeretettel ajánlom a Magyar Családellátó által előállított és forgalmazott Kamut-Király-Bánkúti házasítású búzaliszt a használatát!

Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.