Kovászos sokmagvas kenyér
Ezzel a videóval ismét a kovász kedvelőinek kedvezek, hiszen ez az isteni sokmagvas kenyér hosszú érleléssel, hozzáadott élesztő felhasználása nélkül készül. A páratlan liszt kombinációnak köszönhetően a kenyér aromája isteni finom, valamint igazán különleges. A héj kellemesen roppanós, de nem túl erős, a bélzet kellően lazított, a külső magos borítás pedig a küllemét is egyedivé teszi. Szeretettel ajánlom a recept kipróbálását!
A videós recept bemutatás megtekinthető az alábbi gombra kattintva, a teljes írott forma pedig itt, vagy a videó alatti leírásban megtalálható.
A YouTube-on fel lehet iratkozni a csatornámra, így mindig a lehető leghamarabb lehet értesülni a legújabb receptjeimről és természetesen minden egyes feliratkozásért nagyon hálás vagyok!
A recept írott formája
A kovász összetétele a felfuttatáshoz
Kamut-Király-Bánkúti házasítású búzaliszt: 80g
Kovászmag (hidro: 90-100%): 30g
Víz: 40ml
A magkeverék összetétele
Aprított tökmag: 30g
Napraforgómag: 30g
Lenmag: 30g
Chiamag: 30g
Szezámmag: 30g
Meleg víz: 150ml
A tészta összetétele
Kamut-Király-Bánkúti házasítású búzaliszt: 450g
Víz: 270ml + 30ml
Felfutott kovász: 110g
Só: 13g
Olívaolaj: 10g
Magkeverék: teljes mennyiség
Szükséges még szezámmag és egész mákszemek a dekoráláshoz.
Az elkészítés menete
1. A kovász és a magkeverék bekészítése
2. Kovászérés: 7-8 óra
3. A tésztaképző liszt és a 270ml víz bedagasztása
4. Autolízis: optimálisan 1-2 óra, ha a kovász bírja még
5. A csúcspontra felfutott kovász tésztához adása
6. Tésztaérés: 30 perc
7. A só, az olívaolaj és a 30ml víz tésztához adása
8. Tésztaérés: 45 perc
9. Háromszori hajtogatás a videón bemutatott módon, köztük 45 perces pihentetési fázisokat hagyva
10. Tésztaérés (a harmadik hajtogatás után): 60 perc
11. Formai kialakítás a videón bemutatott módon, vagy attól akár eltérő formában
12. Kelesztés:
- 60-75 perc szobahőmérsékleten
- 50-60 perc szobahőmérsékleten, majd 30 perc hűtőszekrényben
- 8-12 óra hűtőszekrényben
13. Sütésre való előkészítés: szakajtóból való kiforgatás, bevágás, spriccelés vízzel
14. Sütés: 250C°-ra előmelegített, alsó-felső módba állított sütőbe kell behelyezni a kenyeret a zárt sütőtálban. Az első 10 perc sütés 250C°-on zajlik, majd a hőmérsékletet 230C°-ra csökkentve kell sütni még 15 percig. Ezt követően a kenyeret ki kell emelni a tálból, és rácson kell tovább sütni, a hőfokot 200C°-ra tovább csökkentve, további kb. 25 percen át. A teljes sütési idő így kb. 50 percre tehető, de persze ettől 5 perc eltéréssel lehet számolni.
15. Sütés után spricceljük át vízzel még forrón
A recept további pontos részleteit a videós bemutatás tartalmazza!
A recept prémium minőségi kiviteléhez szeretettel ajánlom a Magyar Családellátó által előállított és forgalmazott Kamut-Király-Bánkúti házasítású búzaliszt a használatát!