kovászos fehér kenyér

Ebben a videóban egy nagyon szép, lazított bélzetű és igazán finom kovászos fehér kenyeret mutatok be nektek, amelynek a küllemen és az ízen kívül még fontos pozitív tulajdonsága az élettani hatás, hiszen a recept nem tartalmaz élesztőt, a lazítottságért csakis a kovász felel, amihez természetesen hosszú tészta vezetés formájában biztosítjuk az élesztőgombák szaporodásához, a tejsavas erjedési folyamatok lejátszódásához és a fehérjék kellő fermentációjához szükséges időt, így a kenyerünk igazán lazává, aromássá, hosszabban eltarthatóbbá fog válni, valamint a kovászos készítmények hosszú távú fogyasztása esetén javában csökken a gluténérzékenység kialakulásának a veszélye.
A recept alapján kb. 1kg súlyú kenyeret kapunk. Szeretettel ajánlom a recept kipróbálását!
A videós recept bemutatás megtekinthető az alábbi gombra kattintva, a teljes írott forma pedig itt megtalálható.

A YouTube-on fel lehet iratkozni a csatornámra, így mindig a lehető leghamarabb lehet értesülni a legújabb receptjeimről és természetesen minden egyes feliratkozásért nagyon hálás vagyok!

A recept írott formája

A kovász bekészítése

  • Kovászmag érett 90-100% sűrűségű híg kovászból: 50g

  • BL80 Fehér kenyérliszt: 83g

  • Víz: 58g


A kovász felfuttatási ideje 8-10 óra. A csúcsra felfutott állapotában kell a dagasztáshoz adni!


A tészta összetétele

  • A felfuttatott kovász: 160g

  • BL80 Fehér Kenyérliszt: 600g

  • Só: 17g

  • Víz: 410ml


Az elkészítés menete

1. Kovász készítése a fent megadott recept alapján

2. Kovász érése 8-10 óra

3. Mielőtt a kovász eléri a csúcspontját, összedagasztjuk a 600g lisztet a 410ml langyos vízzel. Először picit keménynek tűnhet az így kapott tészta állaga, de a pihentetés és a kovász későbbi hozzáadása javában fogja lágyítani! Az így kapott tésztát hagyjuk állni 1-3 órát tetszés szerint. Ez a pihentetési folyamat az autolízis, amely a fehérjék átalakulásának megkezdéséért felel.

4. A pihentetett tésztához dagasszuk hozzá a csúcspontra felfutott kovászt

5. Tésztaérés: 30 perc

6. A tésztához adjuk és dagasszuk hozzá a sót

7. Tésztaérés 45 per

 8. Háromszori alkalommal hajtogassuk át a tésztát a videón bemutatott módon, köztük tartsunk mindig 45 perces szüneteket.

9. A harmadik hajtás után a további tésztaérés 60 perc

10. Vekni formázása a videón bemutatott módok egyikével, majd a formázott tészta szakajtóba helyezése slusszal felfelé, vagy sütőpapírra slusszal lefelé. Természetesen lehet akár gömbölyű kenyeret is formázni.

11. Kelesztés: 30-50 perc

12. Sütés előtt lisztezzük a kenyér felületét, majd vágjuk be, de ha fényes felületet szeretnénk, akkor a bevágás előtt tisztítsuk meg a felületét minden liszttől és a vágás után spricceljül át bő vízzel.

13. Sütés: 250C°-ra előmelegített alsó-felső módba állított sütőbe kell behelyezni zárt sütőtálban, majd 5 perc sütés után a hőmérsékletet 230C°-ra kell csökkenteni és további 20 percig sütni így. Az összesen 25 perc sütés után a kenyeret ki kell emelni a sütőtálból és a rácson kell tovább sütni a hőmérsékletet 200C°-ra tovább csökkentve még 20-25 percig, így az össz. sütési idő 45-50 perc.


A recept további pontos részleteit a videós bemutatás tartalmazza!


A recept prémium minőségi kiviteléhez szeretettel ajánlom a Magyar Családellátó BL80 kecskeméti kerecsen világos búzalisztjének a használatát!

Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.