Kovászos fánk, élesztő nélkül

Ebben a videóban isteni finom, laza bélzetű kovászos fánkok receptjét mutatom be. A formai kialakítás picit másképp volt tervezve, mint ami végeredményben kisült, de igazából a szuper ízen és állagon nem változtat, ezért így is szeretettel osztom meg veletek ezt a receptet. A fánkok természetesen szaggatva is elkészíthetők.

A videós recept bemutatás megtekinthető az alábbi gombra kattintva, a teljes írott forma pedig itt megtalálható.

A YouTube-on fel lehet iratkozni a csatornámra, így mindig a lehető leghamarabb lehet értesülni a legújabb receptjeimről és természetesen minden egyes feliratkozásért nagyon hálás vagyok!

A recept írott formája

A kovász összetétele

  • Búza kovászmag (90-100% hidratációval): 70g

  • BL55 Finomliszt: 100g

  • Víz: 70ml

Az érett kovászhoz

  • 14g Cukor

A tészta összetétele

  • Érett kovász: teljes mennyiség

  • BL55 Finomliszt: 500g

  • Só: 6g

  • Cukor: 65g

  • Fahéj: ízlés szerint

  • Vaj/Margarin: 60g

  • Tojássárga: 3db

  • Rum: 50ml

  • Tej: 220ml

  • Citromhéj, narancshéj: ízlés szerint

Az elkészítés menete

1. A kovász kikeverése a kovászmag, a liszt és a víz felhasználásával

2. Kovászérés: 8-10 óra

3. A 14g cukor hozzáadása és elkeverése a kovászban

4. További kovászérés: 60 perc

5. Tészta dagasztása a vaj és a só hozzáadása nélkül a többi tésztaképző alapanyag felhasználásával

6. Tésztaérés: 30 perc

7. A vaj és a só tésztához adása, majd a tészta készre dagasztása

8. Tésztaérés: 45 perc

9. Tészta frissítése, a termelődött gázok kidolgozása

10. Tésztaérés: 45 perc

11. Tészta frissítése, a termelődött gázok kidolgozása

12. Tésztaérés: 60 perc

13. A tészta osztása kb. 17×70-75g-os darabokra, majd az elosztott tészta darabok gömbölyítése, konyharuhára helyezésük, lefedésük. A fánkok természetesen készülhetnek szaggatásos módszerrel is

14. Kelesztés: 1-2 óra, vagy hűtőszekrényben egy teljes éjszakán át

15. Sütés: 160-170C°-os olajban mindkét oldalát kb. 3-4 percen át kell sütni, amíg szép barnás színe lesz


A recept további pontos részleteit a videós bemutatás tartalmazza!


A recept prémium minőségi kiviteléhez szeretettel ajánlom a Magyar Családellátó BL65 kecskeméti kende búzalisztjének a használatát!

Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.