Kovászos fánk, élesztő nélkül
A recept írott formája
A kovász összetétele
Búza kovászmag (90-100% hidratációval): 70g
BL55 Finomliszt: 100g
Víz: 70ml
Az érett kovászhoz
14g Cukor
A tészta összetétele
Érett kovász: teljes mennyiség
BL55 Finomliszt: 500g
Só: 6g
Cukor: 65g
Fahéj: ízlés szerint
Vaj/Margarin: 60g
Tojássárga: 3db
Rum: 50ml
Tej: 220ml
Citromhéj, narancshéj: ízlés szerint
Az elkészítés menete
1. A kovász kikeverése a kovászmag, a liszt és a víz felhasználásával
2. Kovászérés: 8-10 óra
3. A 14g cukor hozzáadása és elkeverése a kovászban
4. További kovászérés: 60 perc
5. Tészta dagasztása a vaj és a só hozzáadása nélkül a többi tésztaképző alapanyag felhasználásával
6. Tésztaérés: 30 perc
7. A vaj és a só tésztához adása, majd a tészta készre dagasztása
8. Tésztaérés: 45 perc
9. Tészta frissítése, a termelődött gázok kidolgozása
10. Tésztaérés: 45 perc
11. Tészta frissítése, a termelődött gázok kidolgozása
12. Tésztaérés: 60 perc
13. A tészta osztása kb. 17×70-75g-os darabokra, majd az elosztott tészta darabok gömbölyítése, konyharuhára helyezésük, lefedésük. A fánkok természetesen készülhetnek szaggatásos módszerrel is
14. Kelesztés: 1-2 óra, vagy hűtőszekrényben egy teljes éjszakán át
15. Sütés: 160-170C°-os olajban mindkét oldalát kb. 3-4 percen át kell sütni, amíg szép barnás színe lesz
A recept további pontos részleteit a videós bemutatás tartalmazza!
A recept prémium minőségi kiviteléhez szeretettel ajánlom a Magyar Családellátó BL65 kecskeméti kende búzalisztjének a használatát!