Kovászos bagett

Ebben a videóban a korábban általatok kért kovászos bagett receptet hoztam el, melyben próbáltam törekedni a ropogós héj mellett a laza bélzetre is. Az eredmény isteni finom, szeretettel ajánlom a kipróbálását!
A videós recept bemutatás megtekinthető az alábbi gombra kattintva, a teljes írott forma pedig itt megtalálható.

A YouTube-on fel lehet iratkozni a csatornámra, így mindig a lehető leghamarabb lehet értesülni a legújabb receptjeimről és természetesen minden egyes feliratkozásért nagyon hálás vagyok!

A recept írott formája

A kovász összetétele

  • Kovászmag híg kovászból: 40g

  • T65 Francia bagettliszt, vagy BL55 Finomliszt: 110g

  • Víz: 65ml

A tészta összetétele

  • Felfutott kovász: a teljes bekészített mennyiség

  • T65 Francia bagettliszt, vagy BL55 Finomliszt: 500g

  • Cukorrépaszirup, vagy méz: 10g

  • Só: 14g

  • Víz: 300ml


A vizet a gyakorlottabb kovászolók emelhetik 340ml mennyiségre, melyből adódóan a tészta nehezebben kezelhetővé válik, viszont a bélzet extra lyukacsos lesz.


Az elkészítés menete

1. Kovász keverése a fenti alapanyagokból (felfutási idő: 6-7 óra)

2. 5 óra elteltével a liszt és a víz bedagasztása

3. Autolízis: 1-2 óra

4. A felfutott kovász és a cukorrépaszirup, vagy a méz hozzáadása, eldolgozása

5. Pihentetés: 30 perc

6. Só hozzáadása, eldolgozása

7. Tésztaérés: 60 perc

8. A tészta háromszori áthajtogatása a videóban bemutatott mód szerint, köztük 30 perces tésztaéréseket hagyva

9. Tésztaérés a harmadik hajtás után: 45 perc

10. Tészta osztása 5×200g-ra, majd a bagettek megformázása, sütőpapírra helyezésük és letakarásuk

11. Kelesztés: 30-50 perc

12. Ha pizzakövön sütjük, akkor a pizzakő min. 30 percen át történő átmelegítése

12. Tetszőleges lisztezés, bevágások ejtése, fényes felülettel sütés esetén vízzel való spriccelés

13. Sütés felforrósított sütőfelületen (pizzakő, forró sütőlemez) kezdve: 250C°-ra előmelegített gőzzel telített légterű, alsó-felső sütési módba állított sütőbe kell behelyezni forró sütőfelületre csúsztatva, majd a hőfokot azonnal 230C°-ra kell csökkenteni és így sütni 5 percig. Az 5 perc elteltével tovább kell csökkenteni a hőfokot 215C°-ra és további 10-12 percig sütni. Nagyobb méretezés esetén a sütési idő felhosszabbodhat! 14. Ha fényes felülettel sütöttük, akkor közvetlen a sütés után is spricceljük át vízzel!


A recept további pontos részleteit a videós bemutatás tartalmazza!


A recept prémium minőségi kiviteléhez szeretettel ajánlom a Magyar Családellátó BL65 kecskeméti kende búzalisztjének a használatát!

Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.