korpás zsemle
Ebben a videóban egy szuper rostokban és fehérjében gazdag zsemle receptet hoztam el nektek, amely a szénhidrátcsökkentés mértékének köszönhetően inzulinrezisztencia és cukorbetegség esetén a tápértéket figyelembe véve fogyasztható. A zsemlék jellemzően picit tömör, de rendkívül puha bélzetűek, az ízviláguk kellemesen aromás, a mellékíz egyáltalán nem jellemzi. Szeretettel ajánlom a recept kipróbálását!
A videós recept bemutatás megtekinthető az alábbi gombra kattintva, a teljes írott forma pedig itt, vagy a videó alatti leírásban megtalálható.
A YouTube-on fel lehet iratkozni a csatornámra, így mindig a lehető leghamarabb lehet értesülni a legújabb receptjeimről és természetesen minden egyes feliratkozásért nagyon hálás vagyok!
A recept írott formája
A tészta összetétele
KRBL100 Király R. búzaliszt: 200g (alternatíva: BL55)
KRBL220 teljes kiőrlésű Király R. búzaliszt: 100g
D-Star szénhidrátcsökkentő koncentrátum: 200g
Friss élesztő: 10g, vagy szárított élesztő: 2,8g
Só: 12g
Olívaolaj: 10g
Víz: 400ml
Igény szerint lehetnek szükségesek magvak a zsemlék felületére.
Az elkészítés menete
1. Az első lépés a tészta dagasztása a langyos folyadékok, és a további szobahőmérsékletű alapanyagok felhasználásával. Az élesztőt célszerű a dagasztófolyadékban feloldani a tészta készítés előtt.
2. Érleljük, pihentessük a tésztát zárt tálban 45 percen át, szobahőmérsékleten.
3. Osszuk el a tésztát 10 egyenlő darabra (10×94g), majd az elosztott tésztadarabokat gömbölyítsük fel. A felső felületüket spricceljük, vagy kenjük le vízzel, majd forgassuk őket tetszőleges magvakba, vagy magos borítás nélkül helyezzük őket el 2db sütőpapírral bélelt sütőtepsire.
4. Kelesszük meg a zsemléket fóliával, vagy legalább konyharuhával letakarva kb. 60-75 perc alatt, szobahőmérsékleten.
5. A sütés megkezdése előtt spricceljük le a zsemlék felületét vízzel.
6. Sütés: 250C°-ra előmelegített, gőzzel telített légterű, légkeveréses üzemmódba állított sütőbe kell behelyezni a zsemléket, így sütni 3 percig, amit követően 220C°-ra kell csökkenteni a hőmérsékletet, és további 7 percig sütni az adott hőfokon. Az első 10 perc elteltével 200C°-ra kell csökkenteni a hőmérsékletet, a gőzképzést meg kell szüntetni és további kb. 6 perc alatt a zsemléket készre sütni. Alsó-felső sütési mód esetén a sütési idő pár perccel felhosszabbodhat.
7. Közvetlenül a sütés után spricceljük át a zsemlék felületét hideg vízzel.
Tápérték adatok 100g korpás zsemle esetén
Energia: 229 kcal
Zsír: 4,5g
amelyből telített zsírsavak: 0,5g
Szénhidrát: 24,9g
amelyből cukrok: 1,6g
Rost: 7,9g
Fehérje: 18,4g
Só: 1,7g