korpás szalagos fánk cukormentesen

A cukormentes teljes kiőrlésű bejgli receptem sikere kapcsán nagyon sok kérés érkezett be az elmúlt időben, hogy készítsek egy diabetikus fánk receptet. Azonnal meg is erősödött bennem, hogy ez egy szuper kérés, valamint van egy szuper teljes kiőrlésű megmentő királybúzalisztem is hozzá, amely a kenyerek mellett az édes tészták ízét is tudja fokozni. Ezekből kiindulva hamar meg is született a recept, amely alapján a fánkok csodás kinézetűek, szalagosak és isteni finomak. A feleségem szerint még jobb, mint az előzőleg közzétett és nagy sikereket elért szalagos fánk receptem. Szeretettel ajánlom a recept kipróbálását mindenkinek, akár cukorral is, amiből a receptben használt cukorhelyettesítő négyszeresét kell felhasználni.

A videós recept bemutatás megtekinthető az alábbi gombra kattintva, a teljes írott forma pedig  itt megtalálható.

A YouTube-on fel lehet iratkozni a csatornámra, így mindig a lehető leghamarabb lehet értesülni a legújabb receptjeimről és természetesen minden egyes feliratkozásért nagyon hálás vagyok!

A recept írott formája

A TangZhong összetétele

(a recept működik egyéb teljes kiőrlésű búzalisztekkel is)

  • Tej/Növényi tej: 120ml

A tészta összetétele

(a recept működik egyéb teljes kiőrlésű búzalisztekkel is)

  • Friss élesztő: 25g, vagy szárított: 7g

  • Só: 5g

  • Dia-Wellness cukorhelyettesítő: 17g

  • Tojás: 1 egész + 1 sárgája

  • Vaj/Margarin: 55g

  • Rum/Sütőrum: 40ml

  • Vaníliarúd: 2db

  • Tej/Növényi tej: 130ml


Szükséges még 1-1,5 liter napraforgóolaj a sütéshez a sütő edény méretétől függően.


Az ígért teljes kiőrlésű cukormentes vanília puding összetétele

(a recept működik egyéb teljes kiőrlésű búzalisztekkel is)

  • Vaníliarúd: 3db

  • Dia-Wellness cukorhelyettesítő: 23g

  • Cukormentes növényi tejszín (pl. hulala): 300g


A töltelékek elkészítési módja

1. 300ml tejet el kell keverni a tojások sárgáival és a liszttel

2. A vanília rudakat hosszában kettévágni és a közepükben lévő magvakat kikaparni

3. 200ml tejet a cukorpótlóval és a vaníliarudakkal a kikapart magokkal együtt összeforralni, majd az 1. pontban elkészített liszt - tojássárga - tej egyveleget hozzáadagolni és gyors keverés mellett sűrű pudingot főzni

4. A pudingot teljesen ki kell hűteni. Ekkor még tűnhet nagyon intenzívnek az íze, de a tejszínhab hozzáadása páratlan ízt fog neki varázsolni

6. A tejszínt kemény habbá kell verni, majd a pudinghoz keverni


A fánkok elkészítésének a menete

1. TangZhong készítése a videón bemutatott módon

2. TangZhong hűtése

3. Tészta dagasztása a zsiradék utólagos hozzáadásával

4. Tésztaérés: 60 perc

5. A tészta osztása 10 × 94g-os darabokra, majd az elosztott tésztadarabok gömbölyítése, majd konyharuhával bélelt tálcára helyezésük kellő távolságra egymástól, majd letakarásuk. Természetesen a fánkokat hagyományos szaggatással is el lehet készíteni

6. Kelesztés: 50-65 perc

7. Sütés: 170-180C°-os bő napraforgóolajba a felső simább felületükkel lefelé forgassuk bele a fánkokat, majd fedjük le az edényt a fedelével. Így süssük őket fedél alatt kb. 3-4 percen át, persze korábban is ellenőrizve, majd forgassuk át őket és süssük további kb. 3 percen át a másik oldalukat is. Az átforgatás után nem szükséges lefedni az edényt

8. A kihűlt fánkokat habzsák segítségével be lehet tölteni a megadott vanília pudinggal, de akár langyosan is fogyasztható diabetikus lekvárral, vagy pudinggal


A recept további pontos részleteit a videós bemutatás tartalmazza!



A recept prémium minőségi kiviteléhez szeretettel ajánlom a Magyar Családellátó MBL220 Megmentő teljes kiőrlésű Király R. búzalisztjének a használatát!

Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.