kígyórétes

Ebben a videóban egy isteni kelt rétest mutatok be 3 fajta töltelékkel, mely a különleges formai kialakításának köszönhetően nem egy egyszerű kelt rétes, hanem egy csodás kígyórétes. A tészta állaga könnyed, melynek isteni ízét a páratlan mákos-szilvás, a túrós-mazsolás és a meggyes töltelékek fokozzák. Szeretettel ajánlom a recept kipróbálását!
A videós recept bemutatás megtekinthető az alábbi gombra kattintva, a teljes írott forma pedig itt megtalálható.

A YouTube-on fel lehet iratkozni a csatornámra, így mindig a lehető leghamarabb lehet értesülni a legújabb receptjeimről és természetesen minden egyes feliratkozásért nagyon hálás vagyok!

A recept írott formája

A TangZhong összetétele

A tészta összetétele

  • TangZhong: teljes mennyiség

  • Gábor a Házi Pék finompékáru liszt: 500g (alternatíva: BL55 Finomliszt)

  • Friss élesztő: 25g, vagy szárított: 7g

  • Só: 5g

  • Cukor: 80g

  • Tojás: 1 egész + 1 sárgája

  • Vaj/Margarin: 55g

  • Tej: 100ml

  • Citromhéj: 1 kisebb, vagy fél nagyobb citrom reszelt héja

A túrótöltelék összetétele és elkészítése

  • Túró: 300g

  • Cukor: 45g

  • Vaníliás cukor: 8g (1 cs.)

  • Tojássárga: 1db

  • Tejföl: 1 ek.

  • Mazsola: ízlés szerint

  • Citromhéj: ízlés szerint

A túrótölteléket egyszerűen a megadott alapanyagok alapos összekeverésével kell elkészíteni és esetleg pár órát állni hagyni, hogy jobban összeérjenek az ízek.

A máktöltelék összetétele és elkészítése

  • Darált mák: 145g

  • Tej: 130ml

  • Cukor: 105g

  • Citromhéj: 1db citrom reszelt héja

  • Citromlé: kevés, ízlés szerint

  • Kockázott szilva: 5-6 kisebb szilva

A máktöltelék elkészítésének első eleme a tej és a cukor állandó keverés melletti összeforralása, majd a tűzhely/főzőlap leállítását követően a mák hozzákeverése, a citromhéj és a citromlé hozzáadása, majd a legalább langyosra kihűlt töltelékhez a kockázott szilva, vagy más egyéb gyümölcs, esetleg mazsola hozzákeverése.

A meggytöltelék összetétele és elkészítése

  • Meggybefőtt leve: 370ml

  • Átszűrt meggy a meggybefőttből: 350g

  • Cukor: 30g

  • Főzős vaníliás pudingpor: 27g

A meggybefőtt levéből 200ml mennyiséget hidegen kell elkeverni a pudingporral, a fennmaradt 170ml-t pedig a cukorral állandó keverés mellett alacsonyabb lángon fel kell forralni, majd hozzáadni a pudigporral kevert meggylevet és addig főzni, amíg kellően be nem sűrűsödik. A tölteléket célszerű még a tésztakészítés előtt elkészíteni, mert a teljes hűtést követően érdemes 1-2 órára hűtőszekrénybe is helyezni, hogy még ott is tudjon kötni.

A megadott mákos és meggyes töltelékek egy picit többek a szükségesnél!

A töltelékeket a felhasználás előtt hűtsük ki! Langyos, illetve meleg töltelékeket ne töltsünk a tésztába!

A rétesek elkészítésének a menete

1. A töltelékek elkészítése

2. TangZhong készítése, majd szobahőmérsékletűre, vagy enyhén langyosra hűtése

3. Tészta készítése a zsiradék utólagos hozzáadásával

4. Tésztaérés: 45 perc

5. A tészta három egyenlő, kb. 340g-os darabokra osztása, majd az elosztott darabok gömbölyítése

6. Pihentetés: 15-20 perc

7. A tésztadarabok nyújtása, töltésük és a tovébbi formai kialakítás, valamint egységes távolságokra egymástól papírozott sütőlemezre helyezésük a videón bemutatott módon

8. Kelesztés: 20-30 perc

9. Közvetlen a sütés előtt a felületük felvert tojással való átkenése 10. Sütés: 200C°-ra előmelegített száraz légterű, alsó-felső módba állított sütőbe kell behelyezni, majd a hőmérsékletet azonnal 180C°-ra csökkentve sütni 20-25 percig


A recept további pontos részleteit a videós bemutatás tartalmazza!


A recept prémium minőségi kiviteléhez szeretettel ajánlom a Magyar Családellátó által előállított és forgalmazott Gábor a Házi Pék Finompékáru liszt a használatát!

Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.