kígyórétes
A recept írott formája
A TangZhong összetétele
Gábor a Házi Pék finompékáru liszt: 35g (alternatíva: BL55 Finomliszt)
Tej: 180ml
A tészta összetétele
TangZhong: teljes mennyiség
Gábor a Házi Pék finompékáru liszt: 500g (alternatíva: BL55 Finomliszt)
Friss élesztő: 25g, vagy szárított: 7g
Só: 5g
Cukor: 80g
Tojás: 1 egész + 1 sárgája
Vaj/Margarin: 55g
Tej: 100ml
Citromhéj: 1 kisebb, vagy fél nagyobb citrom reszelt héja
A túrótöltelék összetétele és elkészítése
Túró: 300g
Cukor: 45g
Vaníliás cukor: 8g (1 cs.)
Tojássárga: 1db
Tejföl: 1 ek.
Mazsola: ízlés szerint
Citromhéj: ízlés szerint
A túrótölteléket egyszerűen a megadott alapanyagok alapos összekeverésével kell elkészíteni és esetleg pár órát állni hagyni, hogy jobban összeérjenek az ízek.
A máktöltelék összetétele és elkészítése
Darált mák: 145g
Tej: 130ml
Cukor: 105g
Citromhéj: 1db citrom reszelt héja
Citromlé: kevés, ízlés szerint
Kockázott szilva: 5-6 kisebb szilva
A máktöltelék elkészítésének első eleme a tej és a cukor állandó keverés melletti összeforralása, majd a tűzhely/főzőlap leállítását követően a mák hozzákeverése, a citromhéj és a citromlé hozzáadása, majd a legalább langyosra kihűlt töltelékhez a kockázott szilva, vagy más egyéb gyümölcs, esetleg mazsola hozzákeverése.
A meggytöltelék összetétele és elkészítése
Meggybefőtt leve: 370ml
Átszűrt meggy a meggybefőttből: 350g
Cukor: 30g
Főzős vaníliás pudingpor: 27g
A meggybefőtt levéből 200ml mennyiséget hidegen kell elkeverni a pudingporral, a fennmaradt 170ml-t pedig a cukorral állandó keverés mellett alacsonyabb lángon fel kell forralni, majd hozzáadni a pudigporral kevert meggylevet és addig főzni, amíg kellően be nem sűrűsödik. A tölteléket célszerű még a tésztakészítés előtt elkészíteni, mert a teljes hűtést követően érdemes 1-2 órára hűtőszekrénybe is helyezni, hogy még ott is tudjon kötni.
A megadott mákos és meggyes töltelékek egy picit többek a szükségesnél!
A töltelékeket a felhasználás előtt hűtsük ki! Langyos, illetve meleg töltelékeket ne töltsünk a tésztába!
A rétesek elkészítésének a menete
1. A töltelékek elkészítése
2. TangZhong készítése, majd szobahőmérsékletűre, vagy enyhén langyosra hűtése
3. Tészta készítése a zsiradék utólagos hozzáadásával
4. Tésztaérés: 45 perc
5. A tészta három egyenlő, kb. 340g-os darabokra osztása, majd az elosztott darabok gömbölyítése
6. Pihentetés: 15-20 perc
7. A tésztadarabok nyújtása, töltésük és a tovébbi formai kialakítás, valamint egységes távolságokra egymástól papírozott sütőlemezre helyezésük a videón bemutatott módon
8. Kelesztés: 20-30 perc
9. Közvetlen a sütés előtt a felületük felvert tojással való átkenése 10. Sütés: 200C°-ra előmelegített száraz légterű, alsó-felső módba állított sütőbe kell behelyezni, majd a hőmérsékletet azonnal 180C°-ra csökkentve sütni 20-25 percig
A recept további pontos részleteit a videós bemutatás tartalmazza!
A recept prémium minőségi kiviteléhez szeretettel ajánlom a Magyar Családellátó által előállított és forgalmazott Gábor a Házi Pék Finompékáru liszt a használatát!