kelt kuglóf

Ebben a videóban egy nagyon könnyed kalácsot hoztam nektek, amely úgy van kikalkulálva, hogy egy áltagos méretű kuglóf formába elkészíthető legyen. Az eredmény egy nagyon finom kakaós-citromos kelt kuglóf, melyet szeretettel tudok ajánlani.

A videós recept bemutatás megtekinthető az alábbi gombra kattintva, a teljes írott forma pedig itt, vagy a videó alatti leírásban megtalálható.

A YouTube-on fel lehet iratkozni a csatornámra, így mindig a lehető leghamarabb lehet értesülni a legújabb receptjeimről és természetesen minden egyes feliratkozásért nagyon hálás vagyok!

A recept írott formája

A tészta összetétele

  • Gábor a Házi Pék Finompékáru liszt: 370g

  • Friss élesztő: 25g, vagy szárított élesztő: 7g

  • Só: 1 csipet

  • Cukor: 55g

  • Tojás: 1egész + 1 sárgája

  • Vaj/Margarin: 55g

  • Vanília paszta: kevés, ízlés szerint

  • Reszelt (bio) citromhéj: 1db

  • Tej: 140ml


A kakaós részhez, a tészta feléhez

  • Holland kakaópor: 9g

  • Tej: kb. 5ml


A tésztát lehet ízlés szerint rumba áztatott mazsolával, vagy olajos magvakkal ízesíteni.


Az elkészítés menete

1. Tészta dagasztása a vaj utólagos hozzáadásával.

2. A kakaós rész bekeverése a tészta felével.

3. Tésztaérés: 45 perc

4. Formai kialakítás a videón bemutatott módon, majd egy formaleválasztó sprével, vagy egyéb zsiradékkal kezelt kuglófformába illesztés.

5. Kelesztés: 40-50 perc

6. Sütés: 180C°-ra előmelegített, alsó-felső sütési módba állított, enyhén gőzös légterű sütőbe kell behelyezni, így sütni 20 percig, majd a hőfokot 160C°-ra csökkentve további 20 perc alatt készre sütni. A kuglófot forgassuk ki a formából közvetlenül a sütés után, és ha a felső felületét világosnak találjuk, helyezzük vissza további 5 percre a sütőbe, természetesen a forma nélkül már.


A recept további pontos részleteit a videós bemutatás tartalmazza!