a leginomabb kelt tésztás kakaós csiga

Az elmúlt időszakban sokat nosztalgiáztam az általános iskola menzáján reggelente kapható összelekesztett kakaós csigáról, ezért úgy döntöttem: elkészítem otthon. És örömmel mondhatom, hogy az íze éppen olyan mesés lett, mint 25 évvel ezelőtt! Mindenképpen próbáljátok ki, mert ezt az élményt leírni nem lehet — ezt meg kell kóstolni!

A videós recept bemutatás megtekinthető az alábbi gombra kattintva, a teljes írott forma pedig itt megtalálható.

A YouTube-on fel lehet iratkozni a csatornámra, így mindig a lehető leghamarabb lehet értesülni a legújabb receptjeimről és természetesen minden egyes feliratkozásért nagyon hálás vagyok!

A recept írott formája

A TangZhong összetétele

  • BL55 Finomliszt: 40g

  • Tej: 240ml

A tészta összetétele

  • TangZhong: Teljes mennyiség

  • BL55 Finomliszt: 600g

  • Friss élesztő: 30g, vagy szárított: 9g

  • Só: 6g

  • Cukor: 78g

  • Sertészsír: 30g

  • Vaj/Margarin: 40g

  • Tojás: 1 egész + 1 sárgája

  • Tej: 120ml

A kakaó töltelék összetétele

  • Holland kakaópor: 40g

  • Cukor: 160g


Szükséges még egy kevés zsír a kenéshez


Az elkészítés menete

1. TangZhong keverék készítése, a hozzá járó liszt és tej összemelegítése a videón bemutatott formában

2. TangZhong keverék szobahőmérsékletűre hűtése

3. Tészta dagasztása a zsiradékok utólagos hozzáadásával

4. Tésztaérés: 50 perc

5. Tészta nyújtása, majd a formai kialakítás a videón bemutatott módon

6. Kelesztés: 35-55 perc

7. Sütés: 190C°-ra előmelegített száraz légterű sütőbe kell behelyezni alsó-felső sütési módban. A sütési idő, külön, egymástól kellő távolságokra elhelyezett csigák esetén 19-22 perc, ha viszont egybe vannak kelesztve, akkor 25-30 perc.

8. A szétbontás után porcukorral megszitálva tálaljuk


A recept további pontos részleteit a videós bemutatás tartalmazza!


A recept prémium minőségi kiviteléhez szeretettel ajánlom a Magyar Családellátó BL65 kecskeméti kende búzalisztjének a használatát!