kefires zsemle
A recept írott formája
Az előtészta összetétele
BL80 Kecskeméti kerecsen világos búzaliszt: 100g
Friss élesztő: 1g, vagy szárított: 0,28g
Víz: 55ml
A főtészta összetétele
Előtészta: teljes mennyiség
BL80 Kecskeméti kerecsen világos búzaliszt: 125g
BL65 Kecskeméti kende búzaliszt: 225g
Friss élesztő: 9g, vagy szárított: 2,52g
Só: 12g
Napraforgóolaj: 15g
Kefir: 200g
Víz: 35ml
A recept minőségi kivitelezéséhez szeretettel ajánlom a bemutatott prémium lisztek használatát, de ettől függetlenül a recept jól működik egyéb gyártók azonos jelzésű lisztjeivel is, illetve a BL65 lisztet akár BL55 finomliszttel is lehet pótolni.
Az elkészítés menete
1. Előtészta készítése
2. Előtészta érése: 9-12 óra
3. Tészta dagasztása a zsiradék utólagos hozzáadásával
4. Tésztaérés: 50 perc
5. A tészta osztása 350g-os és 410g-os darabokra, majd az elosztott tésztadarabok gömbölyítése
6. Pihentetés: 15 perc
7. A zsemlék elkészítése a videóban bemutatott technika alapján
8. Kelesztés: 35-50 perc
9. A zsemlék liszttel való szitálása, a mintavágások megejtése
10. Sütés: 230C°-os gőzzel telített légterű, alsó-felső sütési módba állított sütőbe kell behelyezni, majd 5 perc eltelte után a hőmérsékletet 200C°-ra csökkentve kell a gőzös légtérben tovább sütni kb. 7-8 percig. Ezt követően a sütést a gőzképzés megszüntetésével további 10-12 perc múltán fejezzük be. Így a teljes sütési idő kb. 23-25 percre tehető.
A recept további pontos részleteit a videós bemutatás tartalmazza!
A recept prémium minőségi kiviteléhez szeretettel ajánlom a Magyar Családellátó BL80 kecskeméti kerecsen világos búzalisztjének és a BL65 kecskeméti kende búzalisztjének a használatát!