kata szelet
Gyerekkorom egyik igazi klasszikusa ez a retro magyar sütemény, amit minden nagymama ismert: a Kata szelet. Egy egyszerű, omlós házi süti, ami mégis tele van ízzel és emlékkel. Két vékony tésztalap között a jellegzetes kakaós–baracklekváros krém, amit a harmadik, külön megsütött lap összemorzsolásából készítünk; a tetején fényes, gőz fölött vert tojáshab és reszelt csoki — pont, ahogy régen. Ez az a házi sütemény, amit ma is ugyanazzal a szeretettel sütünk: könnyen elkészíthető, látványos és mindig nosztalgikus siker. Ha szereted a régi magyar recepteket és a retro sütiket, ezt a Kata szelet receptet mindenképp próbáld ki!

A videós recept bemutatás megtekinthető az alábbi gombra kattintva, a teljes írott forma pedig itt, vagy a videó alatti leírásban megtalálható.
A YouTube-on fel lehet iratkozni a csatornámra, így mindig a lehető leghamarabb lehet értesülni a legújabb receptjeimről és természetesen minden egyes feliratkozásért nagyon hálás vagyok!
A recept írott formája
A tészta hozzávalói (3 laphoz)
BL65 kecskeméti kende süteményliszt: 500 g
Sertészsír: 150 g
Porcukor: 150 g
Tojássárgája: 3 db
Sütőpor: 12 g
Tej: 150 ml
Só: 1 csipet
A töltelék hozzávalói (a 3. lap morzsájából)
Süteménylap (megsült, összemorzsolva): 1 db
Tej (langyos): 150-200 ml
Vaj: 100 g
Porcukor: 150 g
Holland kakaópor: 15 g
Sárgabaracklekvár: 100 g
Vaníliás cukor: 8 g (1 cs.)
Rum: 50 ml (vagy rumaroma: 10 ml)
A hab hozzávalói (tetejére)
Tojásfehérje: 4 db
Porcukor: 200 g
Citromlé: 5 ml (pár csepp, opcionális)
Díszítéshez
Étcsokoládé (reszelve vagy olvasztva): 50 g