karácsonyi teasütemény

Ebben a videóban egy egész egyszerűen kivitelezhető és egészen kezdők számára is biztos sikert ígérő karácsonyi keksz receptet hoztam nektek, amely az egyszerűsége mellett igazán látványos és ízletes is egyben. Szeretettel ajánlom a recept kipróbálását, amivel nyugodtan lehet előre is készülni az ünnepek előtt.
A videós recept bemutatás megtekinthető az alábbi gombra kattintva, a teljes írott forma pedig a videó alatti leírásban megtalálható.

A YouTube-on fel lehet iratkozni a csatornámra, így mindig a lehető leghamarabb lehet értesülni a legújabb receptjeimről és természetesen minden egyes feliratkozásért nagyon hálás vagyok!

A recept írott formája

A tészta összetétele

  • Gábor a Házi Pék Finompékáru liszt: 350g (alternatíva: BL55 Finomliszt)

  • Étkezési keményítő: 150g

  • Porcukor: 150g

  • Vaj: 330g

  • Tojás: 2db

  • Vanília eszencia: kevés (aromával pótolható, vagy vaníliás cukorral, annak mennyiségét a porcukorból kivonva)

Marcipán töltelék

  • Marcipán massza: 300g

  • Porcukor: 150g


Szükséges még kb. 150-200g lekvár a töltéshez és kb. 150g csokoládé glazúr, olvasztott csokoládé a mártáshoz, valamint kb. 50-60 db fél dióbél a dekoráláshoz.


A videóban a tésztából félbeosztva kettő fajta formai kivitel is készült, viszont az itt megadott mennyiségek a teljes tésztára szólnak a videóban bemutatott formához.


Az elkészítés menete

1. Tészta dagasztása

2. Hideg pihentetés hűtőszekrényben: 1,5 óra

3. A tészta nyújtása, majd szaggatása. A maradék tészta összegyúrása és ismételt feldolgozása, amíg az el nem fogy.

4. Sütés: 175C°-ra előmelegített száraz légterű, légkeveréses sütési módba állított sütőbe kell behelyezni, és kb. 10-12 percig sütni. Alsó-felső sütési módban érdemes 15C°-kal magasabb hőfokon sütni! A kekszek a sütés végén még puhának tűnhetnek, de a kihűlés alatt megkeményednek.

5. A marcipán massza és a hozzá járó porcukor összedolgozása, majd kinyújtása 2 sütőpapír között, majd a kekszek szaggatásához használt szaggatóval való kiszaggatásuk. A maradék összegyúrása, majd ismételt feldolgozása, amíg az el nem fogy.

6. Csokoládé olvasztása

7. A kekszek 2 részre osztása, az egyik részük a domborúbb felületükkel lefelé forgatása, majd a felfelé néző egyenes oldaluk töltése kevés lekvárral, amire a kiszaggatott marcipánokat tapasztjuk, majd azokat ismét egy kevés lekvár követi. A kekszek másik részének a domborúbbik felük olvasztott csokoládéba mártása, majd a csokoládé oldallal felfelé az előzőleg összeillesztett kekszek tetejére helyezése, a lekvárra tapasztva. A csokoládé megkötése elött fél dióval dekoráljuk őket.


A recept további pontos részleteit a videós bemutatás tartalmazza!


A recept prémium minőségi kiviteléhez szeretettel ajánlom a Magyar Családellátó által előállított és forgalmazott Gábor a Házi Pék Finompékáru liszt a használatát!

Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.