Karácsonyfa bukta

Ebben a videóban a labdabukták egy karácsonyi kivitelét hoztam el nektek, hiszen amellett, hogy a külalak magáért beszél, mind a tészta, mind a töltelék ízvilága karácsonyi elemeken alapszik. Szeretettel ajánlom ennek az egyszerű, de nagyszerű receptnek a kipróbálását!
A videós recept bemutatás megtekinthető az alábbi gombra kattintva, a teljes írott forma pedig itt megtalálható.

A YouTube-on fel lehet iratkozni a csatornámra, így mindig a lehető leghamarabb lehet értesülni a legújabb receptjeimről és természetesen minden egyes feliratkozásért nagyon hálás vagyok!

A recept írott formája

A TangZhong összetétele

(egyéb BL80, vagy BL55 jelölésű lisztekkel is helyettesíthető)

  • Tej: 200ml

A főtészta összetétele

(egyéb BL80, vagy BL55 jelölésű lisztekkel is helyettesíthető)

  • Friss élesztő: 22g, vagy szárított: 6g

  • Só: 4g

  • Cukor: 56g

  • Vaníliás cukor: 8g (1 cs.)

  • Tojás: 1db

  • Vaj/Margarin: 60g

  • Narancslé: 40ml

  • Mézeskalács fűszerkeverék: 6-7g (2 tk.)

  • Narancshéj: 1,5-2 narancs reszelt héja

A töltelék összetétele

  • Baracklekvár: 200g

  • Darált dióbél: 160g


Szükséges még 1db tojás a kenéshez, illetve jégcukor a szóráshoz.


Az elkészítés menete

1. TangZhong készítése, majd szobahőmérsékletűre hűtése

2. Tészta dagasztása a zsiradék utólagos hozzáadásával

3. Tésztaérés: 45 perc

4. A tészta osztása 20 × 43g-os darabokra, majd a tésztadarabok gömbölyítése

5. Pihentetés: 5-10 perc

6. A töltelék kikeverése

7. A tészta gombócok nyújtása, majd töltésük és formázásuk. A 19 töltött gombóc megformázása után helyezzük papírozott sütőlemezre karácsonyfa alakban, valamint a 20. tésztadarabból készítsünk csillag alakú csúcsdíszt a fára

8. Kelesztés: 30-45 perc

9. Közvetlen a sütés előtt kenjük át a felületét felvert tojással, majd szórjuk meg az ízlésünk szerint jégcukorral

10. Sütés: 200C°-ra előmelegített száraz légterű, alsó-felső módba állított sütőbe kell behelyezni, majd a hőmérsékletet azonnal 180C°-ra csökkenteni és így sütni 23-27 percig. Amennyiben a teteje 20 perc után kellő színt kap, alufóliával letakarva lehet tovább sütni.


A recept további pontos részleteit a videós bemutatás tartalmazza!


A recept prémium minőségi kiviteléhez szeretettel ajánlom a Magyar Családellátó BL80 kecskeméti kerecsen világos búzalisztjének a használatát!

Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.