Karácsonyfa bukta
A recept írott formája
A TangZhong összetétele
(egyéb BL80, vagy BL55 jelölésű lisztekkel is helyettesíthető)
Tej: 200ml
A főtészta összetétele
TangZhong: Teljes mennyiség
BL80 Kecskeméti kerecsen világos búzaliszt: 420g
(egyéb BL80, vagy BL55 jelölésű lisztekkel is helyettesíthető)
Friss élesztő: 22g, vagy szárított: 6g
Só: 4g
Cukor: 56g
Vaníliás cukor: 8g (1 cs.)
Tojás: 1db
Vaj/Margarin: 60g
Narancslé: 40ml
Mézeskalács fűszerkeverék: 6-7g (2 tk.)
Narancshéj: 1,5-2 narancs reszelt héja
A töltelék összetétele
Baracklekvár: 200g
Darált dióbél: 160g
Szükséges még 1db tojás a kenéshez, illetve jégcukor a szóráshoz.
Az elkészítés menete
1. TangZhong készítése, majd szobahőmérsékletűre hűtése
2. Tészta dagasztása a zsiradék utólagos hozzáadásával
3. Tésztaérés: 45 perc
4. A tészta osztása 20 × 43g-os darabokra, majd a tésztadarabok gömbölyítése
5. Pihentetés: 5-10 perc
6. A töltelék kikeverése
7. A tészta gombócok nyújtása, majd töltésük és formázásuk. A 19 töltött gombóc megformázása után helyezzük papírozott sütőlemezre karácsonyfa alakban, valamint a 20. tésztadarabból készítsünk csillag alakú csúcsdíszt a fára
8. Kelesztés: 30-45 perc
9. Közvetlen a sütés előtt kenjük át a felületét felvert tojással, majd szórjuk meg az ízlésünk szerint jégcukorral
10. Sütés: 200C°-ra előmelegített száraz légterű, alsó-felső módba állított sütőbe kell behelyezni, majd a hőmérsékletet azonnal 180C°-ra csökkenteni és így sütni 23-27 percig. Amennyiben a teteje 20 perc után kellő színt kap, alufóliával letakarva lehet tovább sütni.
A recept további pontos részleteit a videós bemutatás tartalmazza!
A recept prémium minőségi kiviteléhez szeretettel ajánlom a Magyar Családellátó BL80 kecskeméti kerecsen világos búzalisztjének a használatát!