káposztás szalonnás csavart

Ebben a videóban egy fantasztikus házi készítésű sós leveles tészta receptet mutatok be, amelyből isteni finom, savanyúkáposztával és bacon szalonnával töltött csavart rudak készülnek. A leveles tészta réteges, omlós és tökéletesen harmonizál a karakteres, sós töltelékkel. Ez az ízkombináció különleges, mégis egyszerűen elkészíthető – tökéletes választás vendégvárónak, sós nassolnivalónak vagy akár ünnepi asztalra is. Szeretettel ajánlom mindenkinek a kipróbálását!

A videós recept bemutatás megtekinthető az alábbi gombra kattintva, a teljes írott forma pedig itt megtalálható.

A YouTube-on fel lehet iratkozni a csatornámra, így mindig a lehető leghamarabb lehet értesülni a legújabb receptjeimről és természetesen minden egyes feliratkozásért nagyon hálás vagyok!

A recept írott formája

A húzózsiradék összetétele

  • Vaj/Margarin: 185g

  • BL55 Finomliszt: 40g

A tészta összetétele

  • BL55 Finomliszt: 400g

  • Friss élesztő: 20g, vagy szárított: 6g

  • Só: 12g

  • Cukor: 8g

  • Tojás: 1db

  • Ecet: 2-3g

  • Vaj/Margarin: 40g

  • Tej: 180-190ml

A töltelék receptje

  • Savanyúkáposzta: 200g

  • Kockázott bacon szalonna: 70-80g

Az elkészítés menete

1. A húzó zsiradék előkészítése a videón bemutatott módon, majd a hűtőben való dermesztése a felhasználás előtt legalább 1 órán át

2. Tészta dagasztása hideg alapanyagokkal, a vaj/margarin utólagos hozzáadásával

3. Tésztaérés/ hűtőben való pihentetés: 30 perc

4. A húzó zsiradék tésztába csomagolása, majd így a tészta nyújtása és a szimpla hajtás elvégzése

5. Hűtőben pihentetés: 15 perc

6. Tészta nyújtása, majd a dupla hajtás elvégzése

7. Hűtőben pihentetés: 15 perc

8. A tészta készre nyújtása, a töltelékkekel való betöltése, lezárása, majd csíkok kivágása, megtekerésük és lemezre helyezésük

9. Kelesztés: 25-40 perc

10. Sütésre való előkészítés: A felületük vízzel való spriccelése/kenése közvetlen a sütés előtt

11. Sütés: 230C°-ra előmelegített, gőzzel telített légterű, alsó-felső sütési módba állított sütőbe kell behelyezni, majd a hőmérsékletet a behelyezést követően azonnal csökkentve 20-25 percig sütni. A gőzképző segédeszköz 12-13 perc után eltávolítandó

12: A felületük vízzel való átspriccelése közvetlen a sütés után


A recept további pontos részleteit a videós bemutatás tartalmazza!


A recept prémium minőségi kiviteléhez szeretettel ajánlom a Magyar Családellátó BL65 kecskeméti kende búzalisztjének a használatát!