Káposztás pogácsa

A pogácsák szinte minden fajtáját bemutattam már, de valahogy a káposztás pogácsa elmaradt. Semmi gond, itt a lehetőség, hogy ebből az új receptből megismerjétek a verziómat, ami valóban káposztás, hiszen a 600g liszt mellé 450g káposzta van felhasználva, a tésztába dagasztva, illetve a rétegek közé hajtogatva is, tehát alapvetően ez egy réteges pogácsa recept, ami isteni finom, omlós állagú. Szeretettel ajánlom a kipróbálását!
A videós recept bemutatás megtekinthető az alábbi gombra kattintva, a teljes írott forma pedig itt megtalálható.

A YouTube-on fel lehet iratkozni a csatornámra, így mindig a lehető leghamarabb lehet értesülni a legújabb receptjeimről és természetesen minden egyes feliratkozásért nagyon hálás vagyok!

A recept írott formája

A tészta összetétele

  • BL55 Finomliszt: 600g

  • Friss élesztő: 30g, vagy szárított: 8g

  • Só: 15g

  • Cukor: 6g

  • Tojás: 1db + 1 sárgája

  • Zsír: 170g, vagy vaj/margarin: 210g

  • Tejföl: 100g

  • Fehérbor: 60ml

  • Előkészített káposzta: 200g


Szükséges még 250g előkészített káposzta a rétegzéshez, valamint 1db tojás felverve a kenéshez.


A recepthez szükséges káposzta a fejeskáposzta, az előkészítésen pedig értem a káposzta lereszelését, kevés olajon, alacsony lángon való kb. 30 percen át tartó dinsztelését sóval, őrölt borssal és őrölt köménnyel ízlés szerint ízesítve, majd a végén enyhe lepirítását. A dinsztelés közben elegendő pár percente átkeverni, viszont a végén a pirításnál érdemes folyamatosan keverni, hogy ne égjen oda. A tészta dagasztásához felhasználandó alapanyagok legyenek mind szobahőmérsékletűek!


Az elkészítés menete

1. A liszt eldolgozása a zsiradékkal

2. A többi tészta képző alapanyag hozzáadása után lágyabb tészta dagasztása

3. Tésztaérés: 30 perc

4. Tészta 3-5mm vastagságú négyszögletes alakúra nyújtása, a 250g káposzta töltése a tészta 2/3 részére, majd a tészta hajtogatása

5. Pihentetés: 5 perc

6. A tészta nyújtása, majd formai kialakítás a videóban bemutatott módon

7. Kelesztés: 35-50 perc

8. A felső felületük átkenése felvert tojással közvetlenül a sütés előtt

9. Sütés: 250C°-ra előmelegített száraz légterű, alsó-felső sütési módba állított sütőbe kell behelyezni, majd a hőfokot azonnal 220C°-ra csökkentve kell 12-15 percig sütni. A videóban való pogácsáktól eltérő méretezés esetén a sütési idő módosulhat!


A recept további pontos részleteit a videós bemutatás tartalmazza!


A recept prémium minőségi kiviteléhez szeretettel ajánlom a Magyar Családellátó BL65 kecskeméti kende búzalisztjének a használatát!

Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.