kalács manók

Ebben a videóban talán az eddigi legcukibb receptet hoztam nektek, hiszen a gyönyörű citromos kalács tésztából készült téli manók hihetetlen aranyosak. A gyerekek biztosan oda lesznek érte, de szerintem sok felnőttnek sem lesz közömbös. A formai kialakítás nem túl bonyodalmas, odafigyeléssel bárki meg tudja csinálni. Fogyasztásukat ajánlom lekvárral, mogyorókrémmel, vajjal, vagy bármi édes hozzávalóval, ízlés szerint, de természetesen magában is nagyon finom.
A videós recept bemutatás megtekinthető az alábbi gombra kattintva, a teljes írott forma pedig a videó alatti leírásban, valamint itt is megtalálható.

A YouTube-on fel lehet iratkozni a csatornámra, így mindig a lehető leghamarabb lehet értesülni a legújabb receptjeimről és természetesen minden egyes feliratkozásért nagyon hálás vagyok!

A recept írott formája

A tészta összetétele

  • Gábor a Házi Pék Finompékáru liszt: 500g (Alternatíva: BL55 Finomliszt)

  • Friss élesztő: 25g, vagy szárított: 7g

  • Só: 5g

  • Cukor: 65g

  • Tojás: 1db

  • Vaj/Margarin: 55g

  • Reszelt citromhéj: 1db citrom héja

  • Citromlé: 20ml

  • Tej: 200ml


Szükséges még 1db tojás és kevés tej a kenéshez, valamint kevés egész mák, szezámmag, illetve jégcukor a díszítéshez.

A kenéshez használunk egyrészt felvert tojást a manók arcának a kenéséhez, a tészta többi részét pedig 15g felvert tojás és 25g tej keverékével kenjük le.


Az elkészítés menete

1. Tészta dagasztása a zsiradék utólagos hozzáadásával

2. Tésztaérés: 45 perc

3. A tészta osztása 2×455g-os darabokra, majd az elosztott tésztadarabok gömbölyítése

4. Pihentetés: 10-15 perc

5. Formai kialakítás a videón bemutatott módon

6. Kelesztés: 35-50 perc

7. Sütés: 180C°-ra előmelegített, száraz légterű, alsó-felső sütési módba állított sütőbe kell behelyezni, majd kb. 20-22 percig sütni.

8. A manókat óvatosan kell mozgatni, hogy a lábaik ne törjenek le, de ha ez mégis megtörténik, fogpiszkálóval vissza lehet illeszteni.


A recept további pontos részleteit a videós bemutatás tartalmazza!


A recept prémium minőségi kiviteléhez szeretettel ajánlom a Magyar Családellátó által előállított és forgalmazott Gábor a Házi Pék Finompékáru liszt ​a használatát!

Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.