Húsvéti pozsonyi rúd
A recept írott formája
A tészta összetétele
BL55 Finomliszt: 550g
Friss élesztő: 14g, vagy szárított: 4g
Só: 14g
Cukor: 6g
Tojássárga: 55g (kb. 3db kisebb tojás sárgája)
Vaj/Margarin: 245g
Tejföl: 60g
Tej: 140ml
A körözött töltelék receptje
Szárazabb tehéntúró: 500g
Só: 7-10g
Fűszerpaprika őrlemény: 5g
Bors: ízlés szerint
Kömény: ízlés szerint
Snidling: 10g
Kockázott lilahagyma: 20g
Tejföl: 50-75g
Az elkészítéshez szükséges még 11db sonka szelet, valamint kb. 2db tojás a kenéshez.
Az elkészítés menete
1. A liszt és a zsiradék eldolgozása
2. Tészta dagasztása az összes többi tésztaképző alapanyag felhasználásával
3. Tésztaérés hűtőszekrényben: 2-3 óra
4. Körözött elkészítése, a sonkaszeletekbe töltése, majd tekercsekké csavarásuk
5. Tészta osztása 11×100g-os darabokra, majd az elosztott darabok gömbölyítése, valamint azok lapítása
6. Pihentetés: 10 perc
7. Tésztadarabok nyújtása, töltése, formai kialakítás, majd sütőlemezre helyezésük
8. Alapos átkenés tojássárgájával
9. A tojássárga réteg szárítása hűtőszekrényben: 40-60 perc
10. Alapos átkenés tojásfehérjével
11. A tojásfehérje réteg szárítása hűtőszekrényben: 40-60 perc
12. Sütés: 200C°-ra előmelegített száraz légterű, alsó-felső sütési módba állított sütőbe kell behelyezni, majd a hőmérsékletet azonnal 180C°-ra csökkentve sütőlemezen sütni 20-25 percig, amíg határozott héjat nem kapnak, majd a péksüteményeket sütőrácsra áthelyezve további 10-15 percig kell még sütni úgy, hogy a rács alá egy sütőtepsit helyezünk a lecsöpögő zsiradék felfogására! A sütési idő összesen 35-40 perc. A sütési módszer szigorúan betartandó!
A recept további pontos részleteit a videós bemutatás tartalmazza!
A recept prémium minőségi kiviteléhez szeretettel ajánlom a Magyar Családellátó BL65 kecskeméti kende búzalisztjének a használatát!