Húsvéti pozsonyi rúd

Egy igazán különleges húsvéti péksüteményt hoztam el ebben a videóban, amely minden szempontból ünnepi hangulatot áraszt. A látványos, márványos felület rögtön megragadja a tekintetet, míg a körözöttes-sonkás töltelék tavaszias és harmonikus ízvilágot kínál. Ez a recept tökéletes választás lehet a húsvéti reggeli vagy hidegtál részeként. Szeretettel ajánlom mindenkinek a kipróbálását – és ne felejtsétek el megnézni a hozzá kapcsolódó nyereményjáték részleteit is a Facebook oldalamon!

A videós recept bemutatás megtekinthető az alábbi gombra kattintva, a teljes írott forma pedig itt megtalálható.

A YouTube-on fel lehet iratkozni a csatornámra, így mindig a lehető leghamarabb lehet értesülni a legújabb receptjeimről és természetesen minden egyes feliratkozásért nagyon hálás vagyok!

A recept írott formája

A tészta összetétele

  • BL55 Finomliszt: 550g

  • Friss élesztő: 14g, vagy szárított: 4g

  • Só: 14g

  • Cukor: 6g

  • Tojássárga: 55g (kb. 3db kisebb tojás sárgája)

  • Vaj/Margarin: 245g

  • Tejföl: 60g

  • Tej: 140ml

A körözött töltelék receptje

  • Szárazabb tehéntúró: 500g

  • Só: 7-10g

  • Fűszerpaprika őrlemény: 5g

  • Bors: ízlés szerint

  • Kömény: ízlés szerint

  • Snidling: 10g

  • Kockázott lilahagyma: 20g

  • Tejföl: 50-75g


Az elkészítéshez szükséges még 11db sonka szelet, valamint kb. 2db tojás a kenéshez.


Az elkészítés menete

1. A liszt és a zsiradék eldolgozása

2. Tészta dagasztása az összes többi tésztaképző alapanyag felhasználásával

3. Tésztaérés hűtőszekrényben: 2-3 óra

4. Körözött elkészítése, a sonkaszeletekbe töltése, majd tekercsekké csavarásuk

5. Tészta osztása 11×100g-os darabokra, majd az elosztott darabok gömbölyítése, valamint azok lapítása

6. Pihentetés: 10 perc

7. Tésztadarabok nyújtása, töltése, formai kialakítás, majd sütőlemezre helyezésük

8. Alapos átkenés tojássárgájával

9. A tojássárga réteg szárítása hűtőszekrényben: 40-60 perc

10. Alapos átkenés tojásfehérjével

11. A tojásfehérje réteg szárítása hűtőszekrényben: 40-60 perc

12. Sütés: 200C°-ra előmelegített száraz légterű, alsó-felső sütési módba állított sütőbe kell behelyezni, majd a hőmérsékletet azonnal 180C°-ra csökkentve sütőlemezen sütni 20-25 percig, amíg határozott héjat nem kapnak, majd a péksüteményeket sütőrácsra áthelyezve további 10-15 percig kell még sütni úgy, hogy a rács alá egy sütőtepsit helyezünk a lecsöpögő zsiradék felfogására! A sütési idő összesen 35-40 perc. A sütési módszer szigorúan betartandó!


A recept további pontos részleteit a videós bemutatás tartalmazza!


A recept prémium minőségi kiviteléhez szeretettel ajánlom a Magyar Családellátó BL65 kecskeméti kende búzalisztjének a használatát!