Házi pékszirom, sós kalács

Szeretnék megosztani veletek egy olyan egyedi receptem, amiről  állíthatom, hogy aki kipróbálta, mindenki el volt varázsolva a látványos külső és az istenien finom ízvilág kombinációjától. A pékszirmokat pizzás és fokhagymás-tejfölös ízekben mutatom be, és a tésztából készítek még sós kalácsokat, az egyszálas fonást szemléltetve.
A videós recept bemutatás megtekinthető az alábbi gombra kattintva, a teljes írott forma pedig itt megtalálható.

A YouTube-on fel lehet iratkozni a csatornámra, így mindig a lehető leghamarabb lehet értesülni a legújabb receptjeimről és természetesen minden egyes feliratkozásért nagyon hálás vagyok!

A recept írott formája

A tészta összetétele

  • BL55 Finomliszt: 650g

  • Friss élesztő: 26g, vagy szárított élesztő: 7g

  • Só: 14g

  • Cukor: 10g

  • Tojás: 1db

  • Vaj/Margarin: 52g

  • Tej: 325ml

Pizzás töltelék

  • Pizza szósz

  • Füstölt Bacon

  • Reszelt Sajt

Fokhagymás-tejfölös töltelék

  • Tejföl: 100g

  • Fokhagyma: 1 gerezd

  • bazsalikom, oregánó, só, bors: ízlés szerint

  • Bacon

  • Sajt

Az elkészítés menete

1. Tészta dagasztása

2. Tésztaérés: 40 perc

3. Osztás/Mérés: 6db Házi Péksziromhoz 36x20g feladása 6db Sós Kalácshoz 6x60g feladása

4. Gömbölyítés

5. Formai kialakítás a videón bemutatott módon

6. Kelesztés: 15 perc

7. Felületkezelés: Sós Kalácsok esetében vízzel való átspriccelés, nagy szemű sóval dekorálás

8. Sütés: Mindkét péksütemény esetében 250C°-ra előmelegített gőzzel telített légterű, alsó-felső módba állított sütőbe kell berakni, majd a hőmérsékletet egyből 220C°-ra visszaállítani és úgy sütni tovább a pékszirmok esetében 18-22 percig, a sós kalácsoknál 12-15 percig

9. A Sós Kalácsokat a sütés után is spricceljük át vízzel


A recept további pontos részleteit a videós bemutatás tartalmazza!


A recept prémium minőségi kiviteléhez szeretettel ajánlom a Magyar Családellátó BL65 kecskeméti kende búzalisztjének a használatát!

Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.