házi húzott rétes

A kérésetekre ebben a videóban a hagyományos házi húzott rétes receptjét hoztam el almás-diós és cseresznyés-mákos töltelékekkel, de természetesen egyéb édes, vagy sós töltelékekkel is szuperül működhet a recept. Nagyon remélem, hogy tetszeni fog a videó és hogy minél többen kedvet kaptok a házi rétes készítéshez!
A videós recept bemutatás megtekinthető az alábbi gombra kattintva, a teljes írott forma pedig itt megtalálható.

A YouTube-on fel lehet iratkozni a csatornámra, így mindig a lehető leghamarabb lehet értesülni a legújabb receptjeimről és természetesen minden egyes feliratkozásért nagyon hálás vagyok!

A recept írott formája

A receptben megadott mennyiségek 3 kisebb rúd elkészítéséhez elegendők, ami nálunk hármunknak bőven elég, de ahol nagyobb a család, illetve a vendégsereg, ott érdemes az összetevőket legalább duplázni!


A tészta összetétele

  • BL55 Finomliszt: 280g

  • BFF55 Rétesliszt: 70g

  • Só: 5g

  • Cukor: 5g

  • Tojás: 35g

  • Vaj/Margarin, vagy zsír: 12g

  • Ecet (10%): 1 ek.

  • Víz: 190ml


Az elkészítéshez szükséges továbbá olvasztott vaj, zsemlemorzsa, vagy finomra darált kalács, kifli morzsája, továbbá alma, cseresznye, vagy meggy, fahéj, kristálycukor, dió, mák. Ezekhez nem írok ki mennyiséget, mert ízlés szerint fel lehet őket használni, de a példa a videón látszik. Szükséges egy ruha anyagú terítő a feltekeréshez!


Az elkészítés menete

1. Tészta dagasztása, majd gömbölyítése, a gömbölyített tészta lisztezett felületre való helyezése, olvasztott, de nem forró zsiradékkal való lekenése, majd lefedése

 2. Tésztaérés: 60 perc

3. A terítő megszórása rétesliszttel, a tészta üvegesre nyújtása rajta, a vastagabb szélek levágása. A nyújtott tészta olvasztott zsiradékkal való fröcskölése, zsemlemorzsával, vagy édesmorzsával való megszórása, a kockázott, illetve a magozott gyümölcsök felhelyezése, fahéjjal, majd kristálycukorral, azután dióval, mákkal való szórás és a terítő segítségével való feltekerés, majd a tekercs felvágása a sütőtepsi hosszára és a felvágott rudak zsiradékkal kezelt sütőtepsire helyezése, majd az olvasztott zsiradékkal való lekenésük. Alternatíva még tejföllel, vagy tojással kevert tejföllel kenni.

4. Sütés: 195C°-ra előmelegített, száraz légterű, légkeveréses sütési módba állított sütőbe kell behelyezni és 20-25 percig sütni. Alsó-felső sütés esetén a sütési idő kb. 5 perccel felhosszabbodhat

5. Szeletelés előtt érdemes teljesen kihűteni, majd porcukorral díszíteni a tetejét és hosszú, picit vastagabb szeletekben, a kést srégen helyezve felszelni


A recept további pontos részleteit a videós bemutatás tartalmazza!


A recept prémium minőségi kiviteléhez szeretettel ajánlom a Magyar Családellátó BL65 kecskeméti kende búzalisztjének, valamint a KBL100 kecskeméti réteslisztjének a használatát!

Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.