Hamis bejgli

Ebben a videóban isteni finom péksüteményt hoztam nektek mákos-almás és diós-narancsos ízekben. Na de mitől is hamis ez a bejgli? Természetesen azért kapta ezt a címet a recept, mert a tésztája nem egy hagyományos pozsonyi omlós tészta, hanem egy az átlagosnál picit magasabb zsiradék tartalmú, de mégis kelt tészta, ami által az elkészítési folyamat jóval gyorsabb, mint a hagyományos bejgli esetében, az állag pedig sokkal puhább.
A videós recept bemutatás megtekinthető az alábbi gombra kattintva, a teljes írott forma pedig a videó alatti leírásban, valamint itt megtalálható.

A YouTube-on fel lehet iratkozni a csatornámra, így mindig a lehető leghamarabb lehet értesülni a legújabb receptjeimről és természetesen minden egyes feliratkozásért nagyon hálás vagyok!

A recept írott formája

A tészta összetétele

A máktöltelék összetétele

  • Darált mák: 150g

  • Cukor: 95g

  • Vaníliás cukor: 8g

  • Tej: 120ml

  • Mazsola: 40g

  • Reszelt citromhéj: fél

  • Reszelt, alaposan kifacsart alma: 135g

A diótöltelék összetétele

  • Darált dióbél: 200g

  • Víz: 110ml

  • Cukor: 120g

  • Mazsola: 30g

  • Kandírozott narancshéj: 40g

  • Reszelt citromhéj: fél


Szükséges még 1db tojás a kenéshez!


A töltelékek elkészítése

1. A folyadék és a cukor folyamatos kevergetés mellett történő összemelegítése, a cukor feloldása

2. A darált mák, vagy dió hozzákeverése, ha a cukros folyadék már forrásközeli állapotba került, azaz gyöngyözni kezdett

3. További főzés kb. 2-3 percig

4. Pár perc hűtés után az összetételben szereplő további alapanyagok hozzákeverése

A hamis bejglik elkészítésének a menete

1. A töltelékek elkészítése, majd teljes hűtésük, valamint hűtőszekrényben való dermesztésük. Érdemes órákkal előbb, vagy előző este elkészíteni őket.

2. Tészta dagasztása

3. Tésztaérés: 30 perc

4. A tészta elosztása 2 egyenlő részre (2×465g), majd az előformázásuk

5. További pihentetés: 20 perc

6. Formai kialakítás a videón bemutatott módon, arra figyelve, hogy a tészta túl vékonyra történő elnyújtása a sütéskor kirepedéseket okozhat.

7. A teljes felületük alapos átkenése felvert tojással

8. Kelesztés: 40-55 perc

9. A teljes felületük ismételt alapos átkenése felvert tojással, közvetlen a sütés előtt, majd mély bökések ejtése mind középen, mind a két oldalán, hogy a töltelékekből kiáramló gőz repedések nélkül távozni tudjon rajtuk. Célszerű hústű, hurkapálca, vagy egyéb hasonló eszköz használata.

10. Sütés: 170C°-ra előmelegített, száraz légterű, alsó-felső sütési módba állított sütőbe kell behelyezni és kb. 30-35 perc alatt készre sütni.


Nem jellemző ennél a receptnél, de ha valakinek mégis kireped a hamis bejglije, nem kell kétségbe esni, mert ha a repedések még forrón össze vannak nyomva, akkor azok mértéke egészen minimálisra csökkenthető.


A recept további részleteit a videós bemutatás tartalmazza!


A recept prémium minőségi kiviteléhez szeretettel ajánlom a Magyar Családellátó által előállított és forgalmazott Gábor a Házi Pék Finompékáru liszt a használatát!

Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.