Hamis bejgli
Ebben a videóban isteni finom péksüteményt hoztam nektek mákos-almás és diós-narancsos ízekben. Na de mitől is hamis ez a bejgli? Természetesen azért kapta ezt a címet a recept, mert a tésztája nem egy hagyományos pozsonyi omlós tészta, hanem egy az átlagosnál picit magasabb zsiradék tartalmú, de mégis kelt tészta, ami által az elkészítési folyamat jóval gyorsabb, mint a hagyományos bejgli esetében, az állag pedig sokkal puhább.
A videós recept bemutatás megtekinthető az alábbi gombra kattintva, a teljes írott forma pedig a videó alatti leírásban, valamint itt megtalálható.
A YouTube-on fel lehet iratkozni a csatornámra, így mindig a lehető leghamarabb lehet értesülni a legújabb receptjeimről és természetesen minden egyes feliratkozásért nagyon hálás vagyok!
A recept írott formája
A tészta összetétele
Gábor a Házi Pék Finompékáru liszt: 500g (alternatíva: BL55 finomliszt)
Friss élesztő: 23g, vagy szárított: 6,44g
Só: 5g
Cukor: 70g
Vaj/Margarin: 80g
Tojás: 2db
Görög natur joghurt: 170g
A máktöltelék összetétele
Darált mák: 150g
Cukor: 95g
Vaníliás cukor: 8g
Tej: 120ml
Mazsola: 40g
Reszelt citromhéj: fél
Reszelt, alaposan kifacsart alma: 135g
A diótöltelék összetétele
Darált dióbél: 200g
Víz: 110ml
Cukor: 120g
Mazsola: 30g
Kandírozott narancshéj: 40g
Reszelt citromhéj: fél
Szükséges még 1db tojás a kenéshez!
A töltelékek elkészítése
1. A folyadék és a cukor folyamatos kevergetés mellett történő összemelegítése, a cukor feloldása
2. A darált mák, vagy dió hozzákeverése, ha a cukros folyadék már forrásközeli állapotba került, azaz gyöngyözni kezdett
3. További főzés kb. 2-3 percig
4. Pár perc hűtés után az összetételben szereplő további alapanyagok hozzákeverése
A hamis bejglik elkészítésének a menete
1. A töltelékek elkészítése, majd teljes hűtésük, valamint hűtőszekrényben való dermesztésük. Érdemes órákkal előbb, vagy előző este elkészíteni őket.
2. Tészta dagasztása
3. Tésztaérés: 30 perc
4. A tészta elosztása 2 egyenlő részre (2×465g), majd az előformázásuk
5. További pihentetés: 20 perc
6. Formai kialakítás a videón bemutatott módon, arra figyelve, hogy a tészta túl vékonyra történő elnyújtása a sütéskor kirepedéseket okozhat.
7. A teljes felületük alapos átkenése felvert tojással
8. Kelesztés: 40-55 perc
9. A teljes felületük ismételt alapos átkenése felvert tojással, közvetlen a sütés előtt, majd mély bökések ejtése mind középen, mind a két oldalán, hogy a töltelékekből kiáramló gőz repedések nélkül távozni tudjon rajtuk. Célszerű hústű, hurkapálca, vagy egyéb hasonló eszköz használata.
10. Sütés: 170C°-ra előmelegített, száraz légterű, alsó-felső sütési módba állított sütőbe kell behelyezni és kb. 30-35 perc alatt készre sütni.
Nem jellemző ennél a receptnél, de ha valakinek mégis kireped a hamis bejglije, nem kell kétségbe esni, mert ha a repedések még forrón össze vannak nyomva, akkor azok mértéke egészen minimálisra csökkenthető.
A recept további részleteit a videós bemutatás tartalmazza!
A recept prémium minőségi kiviteléhez szeretettel ajánlom a Magyar Családellátó által előállított és forgalmazott Gábor a Házi Pék Finompékáru liszt a használatát!