a hagyományos húsvéti kalács
Egy olyan kalács receptet szeretnék bemutatni, amely egy olyan általános norma alapján készült, amivel egy szuper édes kelt tésztát kapunk, de mégsem túl édes, így tökéletesen passzol a húsvéti sós ételekhez. A videóban egy csodálatos, emellett kis gyakorlottságot igénylő igénylő felépítésben mutatom be a kalács elkészítését, de akár meg lehet csinálni egyszerűbb fonásokkal is, esetleg több kalácsra osztva.
A recept írott formája
A tészta összetétele
BL55 Finomliszt: 1000g
Friss élesztő: 42g, vagy szárított élesztő: 12g
Só: 10g
Cukor:100g
Vaj/Margarin: 110g
Tojás: 2db
Tej: 410-430ml
Szükséges még1db tojás a kenéshez
Az elkészítés menete
1. Tészta dagasztása szobahőmérsékletű alapanyagokból a vaj/margarin utólagos hozzáadásával
2. Tésztaérés: 35 perc
3. Tészta osztása: 14 x 125g, majd az elosztott tészták gömbölyítése
4. Pihentetés: 10 perc
5. A gömbölyített tészták hasas szállá nyújtása, 2db 6 szálas kalács fonása a videón bemutatott különböző fonási technikákkal, valamint a maradék két szál egyenletesre nyújtás kb. a kalács hosszának másfélszeresére, majd összefonásuk. A kalács részeit a videón bemutatott módon kell összeilleszteni
6. Lekenni felvert tojással
7. Kelesztés: 30 -50 perc
8. Ismételt kenés a felvert tojással
9. Sütés: 170C°-ra előmelegített száraz légterű sütőbe kell behelyezni és így sütni 30 percen át, majd a hőmérsékletet 155C°-ra csökkenteni és 20-25 percig tovább sütni. A sütési mód mindvégig alsó-felső sütés
A recept további pontos részleteit a videós bemutatás tartalmazza!
A recept prémium minőségi kiviteléhez szeretettel ajánlom a Magyar Családellátó BL65 kecskeméti kende búzalisztjének a használatát!