a hagyományos húsvéti kalács

Egy olyan kalács receptet szeretnék bemutatni, amely egy általános norma alapján készült, így egy szuper édes kelt tésztát kapunk, ami mégsem túl édes – ezért tökéletesen illik a húsvéti sós ételek mellé is. A videóban egy csodálatos, kissé gyakorlott kezeket igénylő fonási technikát mutatok meg, de természetesen egyszerűbb fonásokkal vagy akár több kisebb kalács formában is elkészíthető. Szívből ajánlom az ünnepi asztalra!

A videós recept bemutatás megtekinthető az alábbi gombra kattintva, a teljes írott forma pedig itt megtalálható.

A YouTube-on fel lehet iratkozni a csatornámra, így mindig a lehető leghamarabb lehet értesülni a legújabb receptjeimről és természetesen minden egyes feliratkozásért nagyon hálás vagyok!

A recept írott formája

A tészta összetétele

  • BL55 Finomliszt: 1000g

  • Friss élesztő: 42g, vagy szárított élesztő: 12g

  • Só: 10g

  • Cukor:100g

  • Vaj/Margarin: 110g

  • Tojás: 2db

  • Tej: 410-430ml


Szükséges még1db tojás a kenéshez


Az elkészítés menete

1. Tészta dagasztása szobahőmérsékletű alapanyagokból a vaj/margarin utólagos hozzáadásával

2. Tésztaérés: 35 perc

3. Tészta osztása: 14 x 125g, majd az elosztott tészták gömbölyítése

4. Pihentetés: 10 perc

5. A gömbölyített tészták hasas szállá nyújtása, 2db 6 szálas kalács fonása a videón bemutatott különböző fonási technikákkal, valamint a maradék két szál egyenletesre nyújtás kb. a kalács hosszának másfélszeresére, majd összefonásuk. A kalács részeit a videón bemutatott módon kell összeilleszteni

6. Lekenni felvert tojással

7. Kelesztés: 30 -50 perc

8. Ismételt kenés a felvert tojással

9. Sütés: 170C°-ra előmelegített száraz légterű sütőbe kell behelyezni és így sütni 30 percen át, majd a hőmérsékletet 155C°-ra csökkenteni és 20-25 percig tovább sütni. A sütési mód mindvégig alsó-felső sütés


A recept további pontos részleteit a videós bemutatás tartalmazza!


A recept prémium minőségi kiviteléhez szeretettel ajánlom a Magyar Családellátó BL65 kecskeméti kende búzalisztjének a használatát!