hagyományos fehér kenyér

Korábban már többféle fehér kenyér receptet mutattam be itt a csatornán, de most szeretnék egy olyan verziót megismertetni, ami általánosan a magyar pékségek technológiájára jellemzően készül. A recept úgymond egy hibrid kenyeret eredményez, hiszen élesztő és kovász közös felhasználásával készül, ahol a kovász adja a minőségi alapot, az élesztő pedig picit gyorsítja az elkészítési folyamatot, melynek eredménye egy enyhén ropogós héjú, igazán puha, rugalmas bélzetű fehér kenyér. Szeretettel ajánlom a recept kipróbálását!
A videós recept bemutatás megtekinthető az alábbi gombra kattintva, a teljes írott forma pedig itt, vagy a videó alatti leírásban megtalálható.

A YouTube-on fel lehet iratkozni a csatornámra, így mindig a lehető leghamarabb lehet értesülni a legújabb receptjeimről és természetesen minden egyes feliratkozásért nagyon hálás vagyok!

A recept írott formája

A kovász összetétele

A tészta összetétele

Az elkészítés menete

1. A kovász bekészítése a sütést megelőző este

2. A kovász érési/felfutási ideje kb. 10-12 óra, amin a kovász, illetve a környezet hőmérséklete módosíthat.

3. Tészta készítése

4. Tésztaérés: 60 perc

5. A tészta gömbölyítése

6. Pihentetés: 5-10 perc

7. Hossz formázás, kelesztésre való előkészítés

8. Kelesztés: 40-50 perc

9. Sütésre való előkészítés, bevágások ejtése, vizes spriccelés

10. Sütés: A kenyeret a zárt sütőtálban 250C°-ra előmelegített, alsó-felső sütési módba állított sütőbe kell behelyezni, és így sütni 25 percen át. A 25 perc elteltével a kenyeret ki kell emelni a sütőtálból, és rácson kell tovább sütni, a hőmérsékletet 190C°-ra csökkentve, kb. további 20-25 percig. A sütés teljes ideje így kb. 45-50 perc közé tehető.

11. Sütés után közvetlen spricceljük át a héjat hideg vízzel.


A recept további pontos részleteit a videós bemutatás tartalmazza!

Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.