gyakorló tészta recept és fonási technikák

Az elmúlt években azt tapasztaltam a húsvéti időszak előtt, hogy a kalácsok fonásának a gyakorlása sok esetben nehézséget okoz a kezdők számára, ezért ebben a videómban egy olyan gyakorló tészta receptet hoztam, amit a megmunkálások közti rövid pihentetésekkel akár egész nap lehet formázni, alakítani, hiszen élesztőt nem tartalmaz, valamint az összetétele elősegíti a könnyed nyújthatóságot. Természetesen fonási technikákat is mutatok be a gyakorlás elősegítése érdekében. A videóban bemutatásra kerül az egy, a kettő, a három, a négy, az öt és a hat szálas kalácsok mellett a hat szálas ablakos kalács fonása, illetve a barheszre jellemző technika is.

A videós recept bemutatás megtekinthető az alábbi gombra kattintva, a teljes írott forma pedig itt, vagy a videó alatti leírásban megtalálható.

A YouTube-on fel lehet iratkozni a csatornámra, így mindig a lehető leghamarabb lehet értesülni a legújabb receptjeimről és természetesen minden egyes feliratkozásért nagyon hálás vagyok!

A recept írott formája

A gyakorló tészta összetétele

  • BL55 Finomliszt: 330g

  • Só: 6

  • Vaj: 30g

  • Ecet: 9g (1,5 tk.)

  • Víz: 165ml


Tippek a tésztához

1. A dagasztás után érdemes 30 percet lefedve pihentetni.

2. A megmunkálások közben röviden pihentessük a tésztát.

3. Ha a tészta nehezen nyúlik, pihentessük pár percet és ismét könnyen nyújthatóvá válik.

4. A tészta felületét óvjuk a kiszáradástól

5. Ha van rá lehetőség, akkor bontsuk vissza a megfont kalácsot, sodorjuk újra meg a szálakat és azonnal fonhatunk vele ismét.

6. Nem teszteltem, de elvileg ki lehet próbálni a tésztát légmentesen a hűtőbe tárolva pár napig ismét felhasználni gyakorlásra. Természetesen ez esetben a gyakorlás előtt meg kell várni, amíg átmelegszik szobahőmérsékleten.

7. Ha a tésztát nem szeretnénk további gyakorlásokra használni és eldobni sem akarjuk, akkor hűtőbe tárolva el lehet használni kisebb darabonként például kenyerek tésztájához.


Különböző fonási technikák a videós bemutatásban megtekinthetők!

Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.