fűszeres rozskenyér aszalt paradicsommal
A recept írott formája
Az előtészta összetétele
RL90 Rozsliszt: 100g
RL190 Teljes kiőrlésű rozsliszt: 50g
Friss Élesztő: 2g, vagy szárított élesztő: 0,6g
Víz: 180ml
Cukor: 1 csipet
A kenyérfűszer összetétele
Koriander: 1 tk.
Ánizs:1 tk.
Édes kömény: 1 tk.
Kömény: 1 tk.
Bazsalikom: 1 tk.
A kenyér tészta összetétele
Érett előtészta: teljes mennyiség
BL80 Fehér Kenyériszt: 260g
RL90 Rozsliszt: 120g
RL190 Teljes kiőrlésű Rozsliszt: 120g
Friss Élesztő: 8g, vagy szárított élesztő: 2,5g
Só: 17g
Sertés Zsír: 20g
Aszalt paradicsom (aprítva): 40g
Kenyér Fűszer: 2-4 tk.
Víz: 270-300ml
Az elkészítés menete
1. Előtészta kikeverése
2. Előtészta érése: 8-10 óra
3. Kenyérfűszer előkészítése, enyhén morzsolása
4. Az előtészta beérése után főtészta dagasztása
5. Tészta érés: 20 perc
6. Tészta gömbölyítése, hosszformázása, zsírral vékonyan kikent sütőformába (30x11x7cm) helyezése, rozsliszttel való megszórása és bevágása
7. Kelesztés: 35-50 perc
8. Sütés: 250C°-ra előmelegített gőzzel telített légterű, alsó-felső módba állított sütőbe kell behelyezni, majd 20 percig így sütni. 20 perc elteltével a hőmérsékletet 220C°-ra kell csökkenteni, a gőzképző eszközt eltávolítani és még 20-25 percig tovább sütni. Ha a héj idő előtt megkapta a kellő sötétbarna színt, át lehet kapcsolni csak alsó sütési funkcióra vagy le lehet takarni egy alufóliával, hogy ne égjen a teteje, amíg a belseje is átsül.
A recept további pontos részleteit a videós bemutatás tartalmazza!
A recept prémium minőségi kiviteléhez szeretettel ajánlom a Magyar Családellátó RL90 kadosa világos rozslisztjének, az RL190 teljes kiőrlésű rozslisztjének, valamint a BL80 kecskeméti kerecsen világos búzalisztjének a használatát!