fűszeres rozskenyér aszalt paradicsommal

Ez esetben egy kenyéré lesz a főszerep, ami ismét bárki számára egy egyszerű előtésztával könnyen elkészíthető. Fűszeres rozs zsemlék már voltak, akkor jöjjön most egy fűszeres rozzkenyér aszaltparadicsommal. A receptet "kenyeresítettem", kissé megemeltem a rozsliszt tartalmat is, a kenyérfűszert egy csöppet módosítottam és ahogy írtam, az összhatást aszaltparadicsommal bolondítottam. Igazán pikáns, ajánlom a különleges ízek kedvelőinek és persze mindenki másnak is, mert ez aztán tényleg nagyon finomra sikerült.
A videós recept bemutatás megtekinthető az alábbi gombra kattintva, a teljes írott forma pedig itt megtalálható.

A YouTube-on fel lehet iratkozni a csatornámra, így mindig a lehető leghamarabb lehet értesülni a legújabb receptjeimről és természetesen minden egyes feliratkozásért nagyon hálás vagyok!

A recept írott formája

Az előtészta összetétele

  • RL90 Rozsliszt: 100g

  • RL190 Teljes kiőrlésű rozsliszt: 50g

  • Friss Élesztő: 2g, vagy szárított élesztő: 0,6g

  • Víz: 180ml

  • Cukor: 1 csipet

A kenyérfűszer összetétele

  • Koriander: 1 tk.

  • Ánizs:1 tk.

  • Édes kömény: 1 tk.

  • Kömény: 1 tk.

  • Bazsalikom: 1 tk.

A kenyér tészta összetétele

  • Érett előtészta: teljes mennyiség

  • BL80 Fehér Kenyériszt: 260g

  • RL90 Rozsliszt: 120g

  • RL190 Teljes kiőrlésű Rozsliszt: 120g

  • Friss Élesztő: 8g, vagy szárított élesztő: 2,5g

  • Só: 17g

  • Sertés Zsír: 20g

  • Aszalt paradicsom (aprítva): 40g

  • Kenyér Fűszer: 2-4 tk.

  • Víz: 270-300ml

Az elkészítés menete

1. Előtészta kikeverése

2. Előtészta érése: 8-10 óra

3. Kenyérfűszer előkészítése, enyhén morzsolása

4. Az előtészta beérése után főtészta dagasztása

5. Tészta érés: 20 perc

6. Tészta gömbölyítése, hosszformázása, zsírral vékonyan kikent sütőformába (30x11x7cm) helyezése, rozsliszttel való megszórása és bevágása

7. Kelesztés: 35-50 perc

8. Sütés: 250C°-ra előmelegített gőzzel telített légterű, alsó-felső módba állított sütőbe kell behelyezni, majd 20 percig így sütni. 20 perc elteltével a hőmérsékletet 220C°-ra kell csökkenteni, a gőzképző eszközt eltávolítani és még 20-25 percig tovább sütni. Ha a héj idő előtt megkapta a kellő sötétbarna színt, át lehet kapcsolni csak alsó sütési funkcióra vagy le lehet takarni egy alufóliával, hogy ne égjen a teteje, amíg a belseje is átsül.


A recept további pontos részleteit a videós bemutatás tartalmazza!


A recept prémium minőségi kiviteléhez szeretettel ajánlom a Magyar Családellátó RL90 kadosa világos rozslisztjének, az RL190 teljes kiőrlésű rozslisztjének, valamint a BL80 kecskeméti kerecsen világos búzalisztjének a használatát!

Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.