Fűszeres rozs zsemlék
Ezek a rozsos zsemlék az egyik legjobban sikerült receptem közé tartoznak. A ropogós héj, az enyhén savanykás, mély ízvilágú bélzet és a jellegzetes formázás együtt olyan pékségélményt ad, amit otthon is könnyedén elérhetünk. Részben rozslisztből készülnek, ami nemcsak karakteresebbé teszi az ízüket, hanem könnyebben emészthetővé is. Frissen, egy kis vajjal vagy sajttal tálalva egyszerűen verhetetlenek.

A recept írott formája
Az előtészta összetétele
RL90 Rozsliszt: 100g
RL190 Teljes kiőrlésű Rozsliszt: 50g
Friss Élesztő: 2g, vagy szárított élesztő: 0,6g
Langyos Víz: 180ml
Cukor: 1 csipet
A főtészta összetétele
Az érett előtészta: teljes mennyiség
BL55 Finomliszt: 300g
RL90 Rozsliszt: 100g
RL190 Teljes kiőrlésű rozsliszt: 100g
Friss Élesztő: 8g, vagy szárított élesztő: 2,5g
Só: 17g
Sertés Zsír: 20g
Kenyérfűszer: 2-4 tk.
Langyos Víz: 270ml
Kenyér Fűszer Recept
Koriander: 1,5 tk.
Ánizs: 1 tk.
Édeskömény: 1 tk.
Kömény: 1 tk.
Az elkészítés menete
1. Előtészta bekeverése
2. Előtészta érése: 8-10 óra
3. Kenyérfűszer elkészítése
4. Főtészta dagasztása
5. Tésztaérés: 20 perc
6. Formai kialakítás, valamint a díszítő bevágások megejtése a videón bemutatott módon
7. Kelesztés: 35-50 perc
8. Sütés: 250C°-ra előmelegített a sütés kezdeti szakaszában gőzzel telített légterű, alsó-felső sütési módba állított sütőbe kell behelyezni, majd a hőmérsékletet azonnal csökkenteni 225C°-ra és úgy sütni 20-23 percen át. A gőzképző eszköz 10 perc után eltávolítható.
A recept további pontos részleteit a videós bemutatás tartalmazza!
A recept prémium minőségi kiviteléhez szeretettel ajánlom a Magyar Családellátó BL65 kecskeméti kende búzalisztjének, RL90 kadosa világos rozslisztjének, valamint az RL 190 teljes kiőrlésű rozslisztjének a használatát!