Fűszeres rozs zsemlék

A fűszeres rozs zsemlék ötletét a németországi munkásságom és tanulmányaim ihlették, hiszen a rozsliszt és a főleg az ízesítésre felhasznált kenyérfűszer a német receptúrákra jellemzők. Ezek az ötletek alapján írtam meg egyedi receptemet, amely eddig a legsikeresebb zsemle receptemként szerepel a repertoáromba. Szeretettel ajánlom mindenkinek!
A videós recept bemutatás megtekinthető az alábbi gombra kattintva, a teljes írott forma pedig itt megtalálható.

A YouTube-on fel lehet iratkozni a csatornámra, így mindig a lehető leghamarabb lehet értesülni a legújabb receptjeimről és természetesen minden egyes feliratkozásért nagyon hálás vagyok!

A recept írott formája

Az előtészta összetétele

  • RL90 Rozsliszt: 100g

  • RL190 Teljes kiőrlésű Rozsliszt: 50g

  • Friss Élesztő: 2g, vagy szárított élesztő: 0,6g

  • Langyos Víz: 180ml

  • Cukor: 1 csipet

A főtészta összetétele

  • Az érett előtészta: teljes mennyiség

  • BL55 Finomliszt: 300g

  • RL90 Rozsliszt: 100g

  • RL190 Teljes kiőrlésű rozsliszt: 100g

  • Friss Élesztő: 8g, vagy szárított élesztő: 2,5g

  • Só: 17g

  • Sertés Zsír: 20g

  • Kenyérfűszer: 2-4 tk.

  • Langyos Víz: 270ml

Kenyér Fűszer Recept

  • Koriander: 1,5 tk.

  • Ánizs: 1 tk.

  • Édeskömény: 1 tk.

  • Kömény: 1 tk.

Az elkészítés menete

1. Előtészta bekeverése

2. Előtészta érése: 8-10 óra

3. Kenyérfűszer elkészítése

4. Főtészta dagasztása

5. Tésztaérés: 20 perc

6. Formai kialakítás, valamint a díszítő bevágások megejtése a videón bemutatott módon

7. Kelesztés: 35-50 perc

8. Sütés: 250C°-ra előmelegített a sütés kezdeti szakaszában gőzzel telített légterű, alsó-felső sütési módba állított sütőbe kell behelyezni, majd a hőmérsékletet azonnal csökkenteni 225C°-ra és úgy sütni 20-23 percen át. A gőzképző eszköz 10 perc után eltávolítható.


A recept további pontos részleteit a videós bemutatás tartalmazza!


A recept prémium minőségi kiviteléhez szeretettel ajánlom a Magyar Családellátó BL65 kecskeméti kende búzalisztjének, RL90 kadosa világos rozslisztjének, valamint az RL 190 teljes kiőrlésű rozslisztjének a használatát!

Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.