Füstölt sajtos croissant

Ebben a videóban egy sós croissant hoztam nektek, amit füstölt sajttal töltöttem. Felületkezeléskez lúgot használtam, de akár felvert tojással lekenve is csodás az eredmény, persze ízben a lúg azért extrán hozzájárul a sikerhez. Csodás leveles szerkezet, isteni ízvilág…. Szeretettel ajánlom a recept kipróbálását!
A videós recept bemutatás megtekinthető az alábbi gombra kattintva, a teljes írott forma pedig itt megtalálható.

A YouTube-on fel lehet iratkozni a csatornámra, így mindig a lehető leghamarabb lehet értesülni a legújabb receptjeimről és természetesen minden egyes feliratkozásért nagyon hálás vagyok!

A recept írott formája

Az előtészta összetétele

  • BL55 Finomliszt: 70g

  • Tej (enyhén langyos): 70ml

  • Friss élesztő: 6g, vagy szárított: 1,7g

A húzózsiradék összetétele (a rétegezéshez)

Vaj/Margarin: 250g

BL55 Finomliszt: 50g

A főtészta összetétele

  • Érett előtészta: teljes mennyiség

  • BL55 Finomliszt: 360g

  • BL80 Fehér Kenyérliszt: 170g

(hiányában finomliszttel pótolható)

  • Só: 16g

  • Cukor: 12g

  • Vaj/Margarin: 15g

  • Víz (csap hideg): 320ml


Szükséges még 4%-ra higított lúg, vagy házilag előállított, vagy 1db tojás a felületkezeléshez, valamint 150g füstölt sajt a töltéshez és kevés szezámmag a szóráshoz.


Az elkészítés menete

1. Előtészta készítése, valamint a húzózsiradék alapanyagainak az elkeverése

2. Előtészta lakáshőmérsékletű érése, valamint a húzózsiradék hűtőszekrényben történő dermesztése: 45-60 perc

3. Főtészta dagasztása a vaj utólagos hozzáadásával, majd hűtőszekrénybe helyezése

4. A húzózsiradék vajlappá nyújtása és hűtőszekrénybe helyezése

5. Hideg tésztaérés: 12-16 óra

6. Tészta nyújtása, a vajlap belecsomagolása, ismételt nyújtás, majd szimpla hajtás ejtése

7. Hideg pihentetés: 15 perc

A tészta nyújtását, valamint szimpla hajtását még 2x meg kell ismételni (összesen 3x), köztük 15 perces hidegen történő pihentetéseket hagyva, majd a 3. hajtás után is 15 percet a hűtőben pihentetni

8. A tészta készre nyújtása, feljelölése, háromszögek kivágása, enyhe bemetszésük, vízzel való spriccelésük, sajttal való betöltésük, feltekerésük, majd sütőlemezre helyezésük és letakarásuk

9. Kelesztés: 60-90 perc

10. Lúggal való lekezelésük a videón bemutatottak szerint. A lúgos péksüteményeket érdemes sütőfóliára helyezni és azon sütni, ha van rá lehetőség! Aki nem lúgosan szeretné elkészíteni, kenje át a felületüket egy felvert tojással. Lúgozás/tojásozás után szórjuk le őket szezámmaggal, vagy sajttal ízlés szerint

11. Sütés: 230C°-ra előmelegített száraz légterű, alsó-felső módba állított sütőbe kell behelyezni és 5 percig így sütni, majd a hőfokot 200C°-ra csökkentve sütni további 11-14 percig. A teljes sütési idő így 16-19 perc közé tehető. Amikor megkapták a kellő színt, édemes még 2 perccel tovább sütni, hogy belül is kellően átsüljenek.


A recept további pontos részleteit a videós bemutatás tartalmazza!


A recept prémium minőségi kiviteléhez szeretettel ajánlom a Magyar Családellátó BL65 kecskeméti kende búzalisztjének, valamint a BL80 kecskeméti kerecsen világos búzalisztjének a használatát!

Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.