Füstölt sajtos croissant
A recept írott formája
Az előtészta összetétele
BL55 Finomliszt: 70g
Tej (enyhén langyos): 70ml
Friss élesztő: 6g, vagy szárított: 1,7g
A húzózsiradék összetétele (a rétegezéshez)
Vaj/Margarin: 250g
BL55 Finomliszt: 50g
A főtészta összetétele
Érett előtészta: teljes mennyiség
BL55 Finomliszt: 360g
BL80 Fehér Kenyérliszt: 170g
(hiányában finomliszttel pótolható)
Só: 16g
Cukor: 12g
Vaj/Margarin: 15g
Víz (csap hideg): 320ml
Szükséges még 4%-ra higított lúg, vagy házilag előállított, vagy 1db tojás a felületkezeléshez, valamint 150g füstölt sajt a töltéshez és kevés szezámmag a szóráshoz.
Az elkészítés menete
1. Előtészta készítése, valamint a húzózsiradék alapanyagainak az elkeverése
2. Előtészta lakáshőmérsékletű érése, valamint a húzózsiradék hűtőszekrényben történő dermesztése: 45-60 perc
3. Főtészta dagasztása a vaj utólagos hozzáadásával, majd hűtőszekrénybe helyezése
4. A húzózsiradék vajlappá nyújtása és hűtőszekrénybe helyezése
5. Hideg tésztaérés: 12-16 óra
6. Tészta nyújtása, a vajlap belecsomagolása, ismételt nyújtás, majd szimpla hajtás ejtése
7. Hideg pihentetés: 15 perc
A tészta nyújtását, valamint szimpla hajtását még 2x meg kell ismételni (összesen 3x), köztük 15 perces hidegen történő pihentetéseket hagyva, majd a 3. hajtás után is 15 percet a hűtőben pihentetni
8. A tészta készre nyújtása, feljelölése, háromszögek kivágása, enyhe bemetszésük, vízzel való spriccelésük, sajttal való betöltésük, feltekerésük, majd sütőlemezre helyezésük és letakarásuk
9. Kelesztés: 60-90 perc
10. Lúggal való lekezelésük a videón bemutatottak szerint. A lúgos péksüteményeket érdemes sütőfóliára helyezni és azon sütni, ha van rá lehetőség! Aki nem lúgosan szeretné elkészíteni, kenje át a felületüket egy felvert tojással. Lúgozás/tojásozás után szórjuk le őket szezámmaggal, vagy sajttal ízlés szerint
11. Sütés: 230C°-ra előmelegített száraz légterű, alsó-felső módba állított sütőbe kell behelyezni és 5 percig így sütni, majd a hőfokot 200C°-ra csökkentve sütni további 11-14 percig. A teljes sütési idő így 16-19 perc közé tehető. Amikor megkapták a kellő színt, édemes még 2 perccel tovább sütni, hogy belül is kellően átsüljenek.
A recept további pontos részleteit a videós bemutatás tartalmazza!
A recept prémium minőségi kiviteléhez szeretettel ajánlom a Magyar Családellátó BL65 kecskeméti kende búzalisztjének, valamint a BL80 kecskeméti kerecsen világos búzalisztjének a használatát!