Az eredeti olasz focaccia
A recept írott formája
Az előtészta összetétele
Tipo 00 Olasz pizzaliszt: 440g
(alternatíva lehet BL55 Finomliszt)
Víz: 440ml
Friss élesztő: 0,5g (kisebb borsószem méretű), vagy szárított: 0,14g
A főtészta összetétele
Érett előtészta: teljes mennyiség
Tipo 00 Olasz pizzaliszt: 665g
(alternatíva lehet BL55 Finomliszt)
Friss élesztő: 8g, vagy szárított: 2,24g
Só: 23g
Olívaolaj: 40g
Víz: 350ml
A megszokottak szerint megadtam a szárított élesztő mennyiségét, de ilyen kis mennyiségben nem igazán mérhető, csakis speciális mérleggel.
Az elkészítéshez szükséges további olívaolaj és ízlés szerint kevés feltét.
Az elkészítés menete
1. Előtészta készítése szobahőmérsékletű vízzel
2. Előtzészta érése szobahőmérsékleten: 10-13 óra. Várjuk meg, amíg teljesen buborékos lesz a teteje
3. Főtészta készítése először 320ml csap hideg vizet adva hozzá, majd a fennmaradt 30ml vizet egy kidolgozott tésztaállagot elérve adunk még hozzá, ha szükséges. Az olívaolaj és a só a dagasztás utolsó 5-7 percébe kerül csak hozzá, miután az utólagosan hozzáadott vizet is felvette a tészta. A dagasztás teljes ideje 15 és 20 perc közé tehető, lágy tésztát kell kapjunk
4. A tészta hajtogatása a videón bemutatott módon közvetlen a dagasztás után
5. Tésztaérés: 1,5 - 2,5 óra. A tésztának a 3-4-szeresére kell nőnie
6. Tészta hajtogatása
7. További tésztaérés: 30 perc
8. Tészta két részre osztása, óvatos formázásuk, majd olívaolajjal kezelt sütőpapírozott lemezre való helyezésük és a felső felületük lekezelése olívaolajjal
9. Pihentetés: 30 perc
10. A pihentetett tésztadarabok nyomkodással történő nyújtása ügyelve rá, hogy a megtermelt gázok nagy részét a tésztában tartsuk
11. Kelesztés: 20-30 perc
12. Ízlés szerinti feltétek felhelyezése
13. 250C°-ra előmelegített száraz légterű, alsó-felső módba állított sütőbe kell behelyezni az alsóbb sínek egyikére (de nem a legalsó), majd a sütési hőfokot azonnal 230C°-ra csökkentve kell sütni 23-27 percig
14. A sütés után közvetlen kenjük át a felületét olívaolajjal
A recept további pontos részleteit a videós bemutatás tartalmazza!
A recept prémium minőségi kiviteléhez szeretettel ajánlom a Magyar Családellátó Pizzaliszt Tipo 00 Nápolyi pizzákhoz KRBL-100 termékének a használatát!