Flódni, ahogy mi szeretjük

Ebben a videómban egy igazán szuper, hagyományos karácsonyi receptet hoztam el nektek, amelyben az isteni édes omlós tészta mellé 3 fajta töltelék párosul, ezzel egy egészen különleges és igazán finom ízvilágot kölcsönözve ennek a süteménynek. Sok helyen kerül a süteménybe még egy szilvalekváros réteg is, ami természetesen egyéni igény szerint ennél a receptnél is kiegészíthető. Szeretettel ajánlom ennek a szuper flódni receptnek a kipróbálását.

A videós recept bemutatás megtekinthető az alábbi gombra kattintva, a teljes írott forma pedig itt megtalálható.

A YouTube-on fel lehet iratkozni a csatornámra, így mindig a lehető leghamarabb lehet értesülni a legújabb receptjeimről és természetesen minden egyes feliratkozásért nagyon hálás vagyok!

A recept írott formája

A tészta összetétele

(BL55 Finomliszttel pótolható)

  • Friss élesztő: 15g, vagy szárított: 4,2g

  • Só: 5g

  • Porcukor: 87g

  • Tojássárga: 4db

  • Vaj/Margarin: 280g

  • Tej: 170ml

Diótöltelék összetétel

  • Darált dióbél: 400g

  • Víz: 220ml

  • Cukor: 240g

  • Mazsola: 130g

  • Citromhéj: 1-2 citrom reszelt héja ízlés szerint

Máktöltelék összetétel

  • Darált mák: 270g

  • Tej: 250ml

  • Cukor: 160g

  • Mazsola: 125g

  • Citromhéj: 1 citrom reszelt héja

  • Citromlé: ízlés szerint

Almatöltelék összetétel

  • Reszelt alma: 1100g

  • Cukor: 75g

  • Fahéj: ízlés szerint


Szükséges még kb. 2db tojás a kenéshez!


A töltelékek elkészítése

A dió és a mák töltelékek főzött töltelékek. Először a cukrot tűzhelyen/főzőlapon a folyadékkal összemelegítjük és amikor a cukor teljesen feloldódott, akkor hozzáadjuk a diót, illetve a mákot. Pár percig alacsony lángon folyamatos keverés mellett főzzük, majd miután leállítottunk a tűzhelyet/főzőlapot, hozzákeverjük az összes többi alapanyagot. A mazsolát igény szerint előre be lehet áztatni rumba, majd átszűrni a felhasználás előtt. Az almatölteléknél a megadott alapanyagokat összekeverjük, majd fél óra állás után a levét kinyomkodjuk, hogy ne áztassa el a tésztát. Fontos, hogy minden tölteléket a teljesen kihűlt állapotában töltsünk a tésztába!


Amennyiben a tésztát 5 lapban nyújtjuk ki, hasznáhatunk 4. töltelék rétegként szilvalekvárt.


Az elkészítés menete

1. A töltelékek elkészítése

2. A zsiradék a liszttel történő elmorzsolása

3. Tészta dagasztása az összes tésztaképző alapanyag felhasználásával

3. Tészta osztása 4 × 325g súlyra, majd a tésztadarabok előformázása és folpackba csomagolásuk, majd hűtőszekrénybe helyezésük

4. Hideg tésztaérés: 1,5-2,5 óra

5. Tésztalapok nyújtása, töltésük, azaz a sütemény kialakítása a videón bemutatott módon

6. A felső lap lekezelése tojássárgájával

7. A tojássárga réteg szárítása hűtőszekrényben: 30-60 perc

8. A felső lap lekezelése tojásfehérjével

9. A tojásfehérje réteg szárítása hűtőszekrényben

10. A sütemény villával való böködése

11. Sütés: 180C°-ra előmelegített száraz légterű, alsó-felső sütési módba állított sütőbe kell behelyezni és összesen 65-70 percig sütni. A sütési hőmérsékletet az első 30 perc eltelte után 165C°-ra kell csökkenteni, valamint a sütés kezdetétől számított 45-50 perc elteltével érdemes a sütemény fölé alufóliát borítani és úgy sütni készre, persze csak ha a felső réteg kellő színt kapott.

12. A süteményt csak teljesen kihűtött állapotban szeljük fel!


A recept további pontos részleteit a videós bemutatás tartalmazza!


A recept prémium minőségi kiviteléhez szeretettel ajánlom a Magyar Családellátó BL100 bánkúti világos búzalisztjének a használatát!

Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.