Fekete erdő fánk

Ebben a videóban a méltán világhírű fekete erdő torta fánkosított verzióját hoztam el nektek Gábor módra. A kakaós tésztájú fánkokat a finom tejszín mellett isteni meggy töltelék ízesíti, amelyet akár egy kis pálinkával is meg lehet spékelni, persze ha gyerekek fogyasztják, akkor ez elhagyható. Az elkészítés nem túl bonyodalmas és az eredmény meghálálja a vele töltött munkát. A receptben szereplő mennyiségek egy nagyobb adagot biztosítanak, pontosan 19db kisebb, de annál kiadósabb fánkot, vagy ha felezve készítjük, akkor még annál is többet.

A videós recept bemutatás megtekinthető az alábbi gombra kattintva, a teljes írott forma pedig a videó alatti leírásban megtalálható.

A YouTube-on fel lehet iratkozni a csatornámra, így mindig a lehető leghamarabb lehet értesülni a legújabb receptjeimről és természetesen minden egyes feliratkozásért nagyon hálás vagyok!

A recept írott formája

A tészta összetétele

  • BL80 Kecskeméti Kerecsen kenyérliszt: 500g (alternatíva egyéb BL80 fehér kenyérliszt, vagy BL55 finomliszt)

  • Friss élesztő: 25g, vagy szárított élesztő: 7g

  • Só: 5g

  • Cukor: 50g

  • Vaníliás cukor: 8g (1cs.)

  • Holland kakaópor: 15g

  • Vaj/Margarin: 45g

  • Tojássárga: 3db

  • Rum: 40ml (optimális, de tejjel pótolható)

  • Tej: 240ml

Tejszínhab összetétele

  • Habtejszín: 600g

  • Habfixáló: 3cs.

  • Porcukor: 20g

  • Vaníliás cukor: 8g (1cs.)

A meggytöltelék összetétele

  • Átszűrt meggy (meggybefőttből): 300g

  • Meggybefőtt leve: 170ml

  • Főzős vaníliás pudingpor: 25g

  • Cukor: 25g

  • Meggy pálinka: kevés, ízlés szerint ( elhagyható)


Az elkészítés menete

1. Tészta dagasztása a zsiradék utólagos hozzáadásával

2. Tésztaérés: 45 perc

3. A tészta osztása tetszőleges súlyra (a videóban 19×50g), majd az elosztott tésztadarabok gömbölyítése. Lehetséges megoldás a tészta nyújtása és a fánkok kiszaggatása

4. Kelesztés: 50-70 perc

5. Töltelékek elkészítése. A habtejszín magas fordulaton való felverése. Amikor elkezd felverődni, adjuk hozzá a szárazanyagokat is. A meggytöltelék elkészítésénél a 300g meggyet 85ml lével keverve aprítsuk enyhén, majd szintén 85ml meggyléhez keverjük hozzá a pudingport a csomómentes állag eléréséig. Az összes összetevőt rakjuk egy lábosba, vagy a főzőfunkciós robotgépünkbe és közepes lángon, keverés mellett sűrűsítsük kb. 5-8 perc főzéssel.

6. A megkelt fánkokat 170C°-ra melegített olajban sütjük. A sütés optimális lehet 160 és 180 fok között, de ezen az értéken fontos belül maradni! A fánkokat a felső, sima felületükkel forgatjuk az olajba, majd fedő alatt sütjük őket 2-3 percig, ami után átforgatva sütjük őket további 2-3 percig fedővel való lefedés nélkül. Amennyiben mindkét oldal megkapta a videóban is látható optimális színt, szűrőkanállal kiemeljük őket.

7. A kihűlt fánkok töltése a hűtött töltelékekkel a videón bemutatott módon, vagy akár attól eltérően ízlés szerint.



A recept további pontos részleteit a videós bemutatás tartalmazza!


A recept prémium minőségi kiviteléhez szeretettel ajánlom a Magyar Családellátó BL80 kecskeméti kerecsen világos búzalisztjének a használatát!

Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.