Fehér kenyér

Ebben a videóban egy igazán különleges fehér kenyér receptet osztok meg veletek, amely az átlagos receptektől eltérő összetételének köszönhetően különösen puha, rugalmas szerkezetű és napokig friss marad. Az egyedi arányok és technológiai lépések miatt ez a kenyér nemcsak finom, de otthoni körülmények között is könnyen elkészíthető. Szeretettel ajánlom mindenkinek, aki szereti a minőségi, házi fehér kenyeret.

A videós recept bemutatás megtekinthető az alábbi gombra kattintva, a teljes írott forma pedig itt megtalálható.

A YouTube-on fel lehet iratkozni a csatornámra, így mindig a lehető leghamarabb lehet értesülni a legújabb receptjeimről és természetesen minden egyes feliratkozásért nagyon hálás vagyok!

A recept írott formája

Az előtészta összetétele

  • BL80 Fehér kenyérliszt: 150g

  • Friss élesztő: 1g, vagy szárított élesztő: 0,3g

  • Víz: 80ml

A TangZhong összetétele

  • BL80 Fehér Kenyérliszt: 50g

  • Víz: 350ml

A főtészta összetétele

  • Előtészta: teljes mennyiség

  • TangZhong: teljes mennyiség

  • BL80 Fehér kenyérliszt: 430g

  • Friss élesztő: 6g, vagy szárított élesztő: 1,7g

  • Só: 18g

  • Főtt, áttört, sótlan burgonya: 50g

  • Sertészsír: 20g, vagy vaj:25g

  • Víz: 60ml

Az elkészítés menete

1. Előtészta készítése

2. Előtészta érése szobahőmérsékleten: 12-14 óra

3. TangZhong keverék készítése a megadott liszt és víz 65-80C°-on történő gyors keverés melletti 5-6 percen át történő összefőzésével, valamint a burgonya megfőzése sótlan vízben. Ezeket az összetevőket elkészíthetjük akár a felhasználást megelőző napon és hűtőben tárolhatjuk lezárt tálban, de elkészíthetjük frissen is, a lényeg, hogy a felhasználás időpontjára melegítsük át, vagy hűtsük ki szobahőmérsékletűre

4. Az előtészta érési ideje elteltével a főtészta bedagasztása a zsiradék utólagos hozzáadásával

5. Tésztaérés: 50 perc

6. Kenyér formázása, majd szakajtóba, vagy egyéb konyharuhával bélelt tálba való helyezése a slusszával felfelé, vagy sütőpapírra helyezés a slusszával lefelé

7. Kelesztés: 30-50 perc

8. A kenyér sütőpapírra borítása, majd a bevágások tetszőleges ejtése. Amennyiben fényes felületű kenyeret szeretnénk készíteni, a lisztet távolítsuk el a kenyér felületéről és spricceljük, vagy mosdassuk át vízzel, de ha a lisztes díszítést választjuk, ne mossuk azt el vízzel

9. Sütés: A kenyér sütését a fedelével zárt sütésálló tálban/edényben kell megkezdeni 250C°-ra előmelegített sütőben. A hőmérsékletet 10 perc után 230C°-ra kell csökkenteni, majd így sütni további 15 percig. Ekkor a kenyeret ki kell emelni a sütőtálból és a hőmérséklet további 200C°-ra való csökkentésével rácson sütni még 20-25 percig. Amennyiben a kenyér felső felülete már korábban megkapja a kellő színárnyalatot, alufóliát fölé borítva érdemes tovább sütni a megégés elkerülése érdekében. Amennyiben fényes felületűre szeretnénk sütni a kenyeret, spricceljük, vagy mosdassuk át vízzel közvetlen a sütés előtt és után is.


A recept további pontos részleteit a videós bemutatás tartalmazza!


A recept prémium minőségi kiviteléhez szeretettel ajánlom a Magyar Családellátó BL80 kecskeméti kerecsen világos búzalisztjének a használatát!