fahéjas virágocskák
Ebben a videóban egy isteni fahéjas csiga receptet hoztam el nektek virág formában kialakítva. Amellett, hogy finom és igazán látványos, a recept szénhidrátcsökkentett és hozzáadott cukormentes, ezáltal szeretettel tudom ajánlani életmódváltóknak és tudatosan táplálkozóknak. Természetesen a lejjebb írt tápértéket figyelembe véve egyéb diétákba is beilleszthető.
A videós recept bemutatás megtekinthető az alábbi gombra kattintva, a teljes írott forma pedig itt, vagy a videó alatti leírásban megtalálható.
A YouTube-on fel lehet iratkozni a csatornámra, így mindig a lehető leghamarabb lehet értesülni a legújabb receptjeimről és természetesen minden egyes feliratkozásért nagyon hálás vagyok!
A recept írott formája
A tészta összetétele
D-Star szénhidrátcsökkentett sütemény lisztkeverék: 400g
Friss élesztő: 20g, vagy szárított élesztő: 5,6g
Só: 4g
D-Star négyszer édes cukorhelyettesítő: 17g
Vaj/Margarin: 48g
Tojás: 1db
Zsírszegény, vagy növényi tej: 320ml
A töltelék összetétele
Vaj/Margarin: 160g
D-Star négyszer édes cukorhelyettesítő: 40g
Fahéj: 10g
Szükséges még 1db tojás a lekenéshez!
Az elkészítés menete
1. Az első lépés a tészta dagasztása. Célszerű az élesztőt a szobahőmérsékletű, vagy enyhén langyos tejben feloldani, majd a vajon kívüli szintén szobahőmérsékletű tésztaképző alapanyagok hozzáadásával megkezdeni a tészta készítést. A puha vajat csak akkor adjuk hozzá, amikor már 2-3 perc keverő munka után megkaptunk egy egyöntetű tészta állagot, majd így készre dagasztjuk a tésztát. A teljes időtartam kb. 10-12 perc.
2. A kész tésztát fedett tálban érleljük, pihentetjük 50 percen át.
3. Amíg a tészta pihen, elkészítjük a tölteléket. A puha vajat alaposan elkeverjük a cukorhelyettesítővel és a fahéjjal.
4. Az érett tésztát lisztezett felületen négyszögletes alakban kinyújtjuk, a töltelékkel megkenjük, feltekerjük, majd 5 egyenlő részre osztva vágjuk fel. Az egy-egy részt 4 helyen egyenlő távolságokra egymástól átvágjuk olyan módon, hogy a tészta az egyik oldalán végig érintkezzen, majd széthajtjuk a kivágott részeket és virág formába helyezzük a papírral bélelt tepsire, egymástól kellő távolságokra.
5. Letakarva kelesztjük őket kb. 45-60 percig.
6. A megkelt péksütemények tésztáinak a felületét lekenjük felvert tojással, közvetlenül a sütés előtt.
7. Sütés: 190C°-ra előmelegített, alsó-felső sütési módba állított sütőbe kell behelyezni, majd kb. 20-25 perc alatt készre sütni őket.
A szénhidrátcsökkentett fahéjas virágocskák tápérték adatai 100g-ra
Energia: 291kcal / 1216kJ
Zsír: 20,4g
amelyből telített zsírsavak: 7,2g
Szénhidrát: 14,7g
amelyből cukrok: 2,6g
amelyből poliolok: 5,1g
Rost: 6,3g
Fehérje: 14g
Só: 1,3g