Gyökérkenyér 0,08% élesztővel
A recept írott formája
A TangZhong összetétele
BL80 Fehér kenyérliszt: 35g
Teljes kiőrlésű búzaliszt: 20g
Víz: 230ml
A tészta összetétele
Szobahőmérsékletű TangZhong: teljes mennyiség
BL80 Fehér kenyérliszt: 380g
BL55 Finomliszt: 150g
Teljes kiőrlésű búzaliszt: 30g
Friss élesztő: 0,5g (borsószem méretű), vagy szárított élesztő: 0,14g
Só: 15g
Olaj: 30g
Víz: 250ml
Az elkészítés menete
1. TangZhong keverék elkészítése a hozzá járó lisztek és víz pár percen át történő, gyors keverés melletti kb. 80C°-on történő összemelegítésével. A cél egy csomómentes zselés állag elérése. A felhasználás előtt szobahőmérsékletűre kell hűteni
2. Lágy tészta dagasztása az összes tészta képző alapanyag felhasználásával. A víz legyen kb 40C°-os
3. Tésztaérés: 12 óra
4. 2db kenyér formai kialakítása a videón bemutatott módon
5. Hűtőszekrénybe való kelesztés: 10-11 óra, majd ezt követően szobahőmérsékletű kelesztés: 1,5 óra
6. Amennyiben a kelesztés folyamán a tészta felvette a felületét díszítő lisztet, lisztbe mártott ecsettel ismét fel lehet vinni azt a felületére. Igaz lehet szitálni is, de ecsettel felvíve sokkal természetesebb hatást ad a díszítés
7. Sütés: 250C°-ra előmelegített gőzzel telített légterű, alsó-felső sütési módba állított sütőbe kell behelyezni, majd a hőmérsékletet azonnal 230C°-ra csökkenteni és így sütni 20 percig. Ez után a gőzképző eszközt el kell távolítani, a hőmérsékletet tovább csökkenteni 210C°-ra és még 10-15 percig sütni, ügyelve arra, hogy alulról is kellően átsüljön
A recept további pontos részleteit a videós bemutatás tartalmazza!
A recept prémium minőségi kiviteléhez szeretettel ajánlom a Magyar Családellátó BL80 kecskeméti kerecsen világos búzalisztjének, a BL65 kecskeméti kende búzalisztjének, valamint az MBL220 Megmentő teljes kiőrlésű köves Király R. búzalisztjének a használatát!