Gyökérkenyér 0,08% élesztővel

Ez a házi kenyér receptem különlegessége, hogy minimális élesztővel és TangZhong eljárással készül, így egyszerre pihe-puha, tartós és könnyebben emészthető. Fontosnak tartom, hogy ne csak finom, hanem minőségi, hosszan friss maradó kenyér kerüljön az asztalra. Ezzel a technikával olyan állagot, ízvilágot és eltarthatóságot érhetünk el, amit a család garantáltan szeretni fog. Mindenkinek ajánlom, aki egészségesebb, mégis egyszerű kenyérre vágyik otthon.

A videós recept bemutatás megtekinthető az alábbi gombra kattintva, a teljes írott forma pedig itt megtalálható.

A YouTube-on fel lehet iratkozni a csatornámra, így mindig a lehető leghamarabb lehet értesülni a legújabb receptjeimről és természetesen minden egyes feliratkozásért nagyon hálás vagyok!

A recept írott formája

A TangZhong összetétele

  • BL80 Fehér kenyérliszt: 35g

  • Teljes kiőrlésű búzaliszt: 20g

  • Víz: 230ml

A tészta összetétele

  • Szobahőmérsékletű TangZhong: teljes mennyiség

  • BL80 Fehér kenyérliszt: 380g

  • BL55 Finomliszt: 150g

  • Teljes kiőrlésű búzaliszt: 30g

  • Friss élesztő: 0,5g (borsószem méretű), vagy szárított élesztő: 0,14g

  • Só: 15g

  • Olaj: 30g

  • Víz: 250ml

Az elkészítés menete

1. TangZhong keverék elkészítése a hozzá járó lisztek és víz pár percen át történő, gyors keverés melletti kb. 80C°-on történő összemelegítésével. A cél egy csomómentes zselés állag elérése. A felhasználás előtt szobahőmérsékletűre kell hűteni

2. Lágy tészta dagasztása az összes tészta képző alapanyag felhasználásával. A víz legyen kb 40C°-os

3. Tésztaérés: 12 óra

4. 2db kenyér formai kialakítása a videón bemutatott módon

5. Hűtőszekrénybe való kelesztés: 10-11 óra, majd ezt követően szobahőmérsékletű kelesztés: 1,5 óra

6. Amennyiben a kelesztés folyamán a tészta felvette a felületét díszítő lisztet, lisztbe mártott ecsettel ismét fel lehet vinni azt a felületére. Igaz lehet szitálni is, de ecsettel felvíve sokkal természetesebb hatást ad a díszítés

7. Sütés: 250C°-ra előmelegített gőzzel telített légterű, alsó-felső sütési módba állított sütőbe kell behelyezni, majd a hőmérsékletet azonnal 230C°-ra csökkenteni és így sütni 20 percig. Ez után a gőzképző eszközt el kell távolítani, a hőmérsékletet tovább csökkenteni 210C°-ra és még 10-15 percig sütni, ügyelve arra, hogy alulról is kellően átsüljön


A recept további pontos részleteit a videós bemutatás tartalmazza!


A recept prémium minőségi kiviteléhez szeretettel ajánlom a Magyar Családellátó BL80 kecskeméti kerecsen világos búzalisztjének, a BL65 kecskeméti kende búzalisztjének, valamint az MBL220 Megmentő teljes kiőrlésű köves Király R. búzalisztjének a használatát!