Gyökérkenyér 0,08% élesztővel

Mivel a kenyér az a péktermék, amiből alapvetően átlagban a legtöbbet fogyasztunk, ezért ha élesztővel is készítem, mindig próbálok megoldást találni az ízvilág és az állag minőségének fokozására, az eltarthatóság növelésére és az egészségességre. Jelen esetben az élesztő mennyiségének egész minimálisra csökkentésével és a TangZhong eljárás alkalmazásával értem el, hogy a kenyér az előbb írt szempontoknak megfeleljen.
A videós recept bemutatás megtekinthető az alábbi gombra kattintva, a teljes írott forma pedig itt megtalálható.

A YouTube-on fel lehet iratkozni a csatornámra, így mindig a lehető leghamarabb lehet értesülni a legújabb receptjeimről és természetesen minden egyes feliratkozásért nagyon hálás vagyok!

A recept írott formája

A TangZhong összetétele

  • BL80 Fehér kenyérliszt: 35g

  • Teljes kiőrlésű búzaliszt: 20g

  • Víz: 230ml

A tészta összetétele

  • Szobahőmérsékletű TangZhong: teljes mennyiség

  • BL80 Fehér kenyérliszt: 380g

  • BL55 Finomliszt: 150g

  • Teljes kiőrlésű búzaliszt: 30g

  • Friss élesztő: 0,5g (borsószem méretű), vagy szárított élesztő: 0,14g

  • Só: 15g

  • Olaj: 30g

  • Víz: 250ml

Az elkészítés menete

1. TangZhong keverék elkészítése a hozzá járó lisztek és víz pár percen át történő, gyors keverés melletti kb. 80C°-on történő összemelegítésével. A cél egy csomómentes zselés állag elérése. A felhasználás előtt szobahőmérsékletűre kell hűteni

2. Lágy tészta dagasztása az összes tészta képző alapanyag felhasználásával. A víz legyen kb 40C°-os

3. Tésztaérés: 12 óra

4. 2db kenyér formai kialakítása a videón bemutatott módon

5. Hűtőszekrénybe való kelesztés: 10-11 óra, majd ezt követően szobahőmérsékletű kelesztés: 1,5 óra

6. Amennyiben a kelesztés folyamán a tészta felvette a felületét díszítő lisztet, lisztbe mártott ecsettel ismét fel lehet vinni azt a felületére. Igaz lehet szitálni is, de ecsettel felvíve sokkal természetesebb hatást ad a díszítés

7. Sütés: 250C°-ra előmelegített gőzzel telített légterű, alsó-felső sütési módba állított sütőbe kell behelyezni, majd a hőmérsékletet azonnal 230C°-ra csökkenteni és így sütni 20 percig. Ez után a gőzképző eszközt el kell távolítani, a hőmérsékletet tovább csökkenteni 210C°-ra és még 10-15 percig sütni, ügyelve arra, hogy alulról is kellően átsüljön


A recept további pontos részleteit a videós bemutatás tartalmazza!


A recept prémium minőségi kiviteléhez szeretettel ajánlom a Magyar Családellátó BL80 kecskeméti kerecsen világos búzalisztjének, a BL65 kecskeméti kende búzalisztjének, valamint az MBL220 Megmentő teljes kiőrlésű köves Király R. búzalisztjének a használatát!

Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.