kalács éjzsakai kelesztéssel

Ebben a videóban bemutatom nektek ügyes segítségemet, Laurát, a nagylányomat, és közösen készítünk el egy különleges fonott kalácsot, amely ideális választás lehet húsvétra, vagy bármely hétvégi reggelire. A tészta különlegessége, hogy fonás után 11–13 órán át hideg kelesztéssel pihen a hűtőben, így reggel frissen, melegen kerülhet az asztalra – minimális erőfeszítéssel. A végeredmény egy gyönyörű, ízletes, nem repedező fonott kalács. Szeretettel ajánlom a kipróbálását!

A videós recept bemutatás megtekinthető az alábbi gombra kattintva, a teljes írott forma pedig itt megtalálható.

A YouTube-on fel lehet iratkozni a csatornámra, így mindig a lehető leghamarabb lehet értesülni a legújabb receptjeimről és természetesen minden egyes feliratkozásért nagyon hálás vagyok!

A recept írott formája

A tészta összetétele

  • BL55 Finomliszt: 760g

  • Friss élesztő: 16g, vagy szárított: 5g

  • Só: 8g

  • Cukor: 85g

  • Tojás: 2db

  • Vaj/Margarin: 100g

  • Citromhéj: 1 nagyobb, vagy 1,5db citrom reszelt héja

  • Rumaroma: 0,5 - 1 ampulla ízlés szerint

  • Tej: 280ml


Szükséges még 1 db tojás a kenéshez


Az elkészítés menete

1. Tészta készítése szobahőmérsékletű alapanyagok felhasználásával, a zsiradék utólagos hozzáadásával

2. Tésztaérés: 30 perc

3. A tészta osztása: 3 × 225g, valamint 4 × 170g-os darabokra, majd az elosztott tésztadarabok gömbölyítése

4. Pihentetés: 5 perc

5. Buci forma kialakítása, majd a szálak előnyújtása

6. Pihentetés: 5 perc

7. A szálak készre nyújtása, majd 3 és 4 szálas kalácsok fonása

8. A kész kalácsok sütőlemezre helyezése, majd konyharuhával és fóliával való letakarásuk és azonnal hűtőszekrénybe helyezésük

9. Kelesztés hűtőszekrényben: 11-13 óra

10. További kelesztés szobahőmérsékleten: 1 óra

11. Sütés előtt kenjük át a felületüket felvert tojással, majd ízlés szerint szórjuk meg jégcukorral, esetleg vágott mandulával

12. Sütés: 175C°-ra előmelegített száraz légterű, alsó-felső módba állított sütőbe kell behelyezni, majd 30-35 percig sütni. Másfajta méretezés esetén a sütési idő lehet ettől eltérő


A recept további pontos részleteit a videós bemutatás tartalmazza!


A recept prémium minőségi kiviteléhez szeretettel ajánlom a Magyar Családellátó BL65 kecskeméti kende búzalisztjének a használatát!