kalács éjzsakai kelesztéssel

Ebben a videóban, melyben megismerhetitek ügyes segítségemet, Laura nagylányomat, egy olyan fonott kalács receptet hoztunk nektek, mely igazán optimális akár húsvétra, akár máskorra, amikor kora reggel bármi erőfeszítés nélkül friss, meleg kalácsot szeretnétek enni, hiszen a recepthez egy olyan tésztát dolgoztam ki, melyet a fonás után a hűtőszekrényben kell 11-13 órán át keleszteni. A kalács isteni finom és külön sajátossága, hogy a receptúra és az elkészítés technológiájának alapján semmi jelet nem mutat a fonatok menti kirepedésekre. Szeretettel ajánlom a recept kipróbálását!
A videós recept bemutatás megtekinthető az alábbi gombra kattintva, a teljes írott forma pedig itt megtalálható.

A YouTube-on fel lehet iratkozni a csatornámra, így mindig a lehető leghamarabb lehet értesülni a legújabb receptjeimről és természetesen minden egyes feliratkozásért nagyon hálás vagyok!

A recept írott formája

A tészta összetétele

  • BL55 Finomliszt: 760g

  • Friss élesztő: 16g, vagy szárított: 5g

  • Só: 8g

  • Cukor: 85g

  • Tojás: 2db

  • Vaj/Margarin: 100g

  • Citromhéj: 1 nagyobb, vagy 1,5db citrom reszelt héja

  • Rumaroma: 0,5 - 1 ampulla ízlés szerint

  • Tej: 280ml


Szükséges még 1 db tojás a kenéshez


Az elkészítés menete

1. Tészta készítése szobahőmérsékletű alapanyagok felhasználásával, a zsiradék utólagos hozzáadásával

2. Tésztaérés: 30 perc

3. A tészta osztása: 3 × 225g, valamint 4 × 170g-os darabokra, majd az elosztott tésztadarabok gömbölyítése

4. Pihentetés: 5 perc

5. Buci forma kialakítása, majd a szálak előnyújtása

6. Pihentetés: 5 perc

7. A szálak készre nyújtása, majd 3 és 4 szálas kalácsok fonása

8. A kész kalácsok sütőlemezre helyezése, majd konyharuhával és fóliával való letakarásuk és azonnal hűtőszekrénybe helyezésük

9. Kelesztés hűtőszekrényben: 11-13 óra

10. További kelesztés szobahőmérsékleten: 1 óra

11. Sütés előtt kenjük át a felületüket felvert tojással, majd ízlés szerint szórjuk meg jégcukorral, esetleg vágott mandulával

12. Sütés: 175C°-ra előmelegített száraz légterű, alsó-felső módba állított sütőbe kell behelyezni, majd 30-35 percig sütni. Másfajta méretezés esetén a sütési idő lehet ettől eltérő


A recept további pontos részleteit a videós bemutatás tartalmazza!


A recept prémium minőségi kiviteléhez szeretettel ajánlom a Magyar Családellátó BL65 kecskeméti kende búzalisztjének a használatát!

Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.