kalács éjzsakai kelesztéssel
A recept írott formája
A tészta összetétele
BL55 Finomliszt: 760g
Friss élesztő: 16g, vagy szárított: 5g
Só: 8g
Cukor: 85g
Tojás: 2db
Vaj/Margarin: 100g
Citromhéj: 1 nagyobb, vagy 1,5db citrom reszelt héja
Rumaroma: 0,5 - 1 ampulla ízlés szerint
Tej: 280ml
Szükséges még 1 db tojás a kenéshez
Az elkészítés menete
1. Tészta készítése szobahőmérsékletű alapanyagok felhasználásával, a zsiradék utólagos hozzáadásával
2. Tésztaérés: 30 perc
3. A tészta osztása: 3 × 225g, valamint 4 × 170g-os darabokra, majd az elosztott tésztadarabok gömbölyítése
4. Pihentetés: 5 perc
5. Buci forma kialakítása, majd a szálak előnyújtása
6. Pihentetés: 5 perc
7. A szálak készre nyújtása, majd 3 és 4 szálas kalácsok fonása
8. A kész kalácsok sütőlemezre helyezése, majd konyharuhával és fóliával való letakarásuk és azonnal hűtőszekrénybe helyezésük
9. Kelesztés hűtőszekrényben: 11-13 óra
10. További kelesztés szobahőmérsékleten: 1 óra
11. Sütés előtt kenjük át a felületüket felvert tojással, majd ízlés szerint szórjuk meg jégcukorral, esetleg vágott mandulával
12. Sütés: 175C°-ra előmelegített száraz légterű, alsó-felső módba állított sütőbe kell behelyezni, majd 30-35 percig sütni. Másfajta méretezés esetén a sütési idő lehet ettől eltérő
A recept további pontos részleteit a videós bemutatás tartalmazza!
A recept prémium minőségi kiviteléhez szeretettel ajánlom a Magyar Családellátó BL65 kecskeméti kende búzalisztjének a használatát!