Édes ökörszem
Sós vagy inkább édes?
Ez esetben bármi is a válaszotok, van hozzá receptem. Az ökörszemnek itt az édes változatát szeretném bemutatni 3 fajta ínycsiklandozó töltelékkel, de az oldalon a sós verziót is megtalálhatjátok.
A recept írott formája
A tészta összetétele
BL55 Finomliszt: 400g
Friss élesztő: 20g, vagy szárított élesztő: 6g
Só: 4g
Cukor: 40g
Vaj/Margarin: 80g
Tojássárgája: 2db
Tejföl: 40g
Méz: 45g
Tej: 130ml
Az almás-mákos töltelék összetétele
Darált mák: 50g
Vaníliás cukor: 1 cs.
Cukor: 45g
Reszelt alma: 100g
Tej: 75ml
Citrom héja: ízlés szerint
Citrom leve: ízlés szerint
A vaníliás krémtúró töltelék összetétele
Száraz tehéntúró: 150g
Cukor: 10g
Vaníliás cukor: 1 cs.
Főzés nélküli pudingpor: 1 cs.
Tojás: 1db
Tejföl: 3ek
A vaníliapuding összetétele
Vaníliás pudingpor: 1 cs.
Tej: 450ml
Cukor: 3 ek.
FIGYELEM! A receptben megadott töltelékmennyiségek kb. 8-10db péksütemény megtöltésére elegendők töltelékenként!
Szükséges még 1db tojás a kenéshez!
Az elkészítés menete
1. Tészta dagasztás a tészta összes alapanyagát felhasználva
2. Tésztaérés: 40 perc
3. A töltelékek elkészítése, a máktöltelék kihűtése
almás-mákos töltelék: A mák és a tej összefőzése, majd a többi hozzávaló hozzáadása és 1-2 percig való továbbfőzés; Vaníliás krémtúró: a felsorolt alapanyagok alapos összekeverése; Vaníliapuding: a pudingporos zacskón szereplő utasítás szerint, 500ml helyett 450ml tejet felhasználva
4. Tészta osztása, mérése: 12x65g, majd az elosztott tészták gömbölyítése és enyhe lapításuk
5. Pihentetés: 10-15 perc
6. Formai kialakítás, valamint a töltelékek betöltése a videón bemutatott módon. A töltés után le kell kenni a sütemények széleit felvert tojással
7. Kelesztés: 35-55 perc
8. A széleket ismét át kell kenni egy felvert tojással, de csak közvetlen a sütés előtt
9. Sütés: 180C°-ra előmelegített száraz légterű, alsó-felső módba állított sütőbe kell behelyezni és így sütni 16-19 percen át
9. A sütést és a hűlést követően tetszőlegesen lehet őket dekorálni magvakkal, gyümölcsökkel, illetve bármivel ami az ízlésünknek megfelel
A recept további pontos részleteit a videós bemutatás tartalmazza!
A recept prémium minőségi kiviteléhez szeretettel ajánlom a Magyar Családellátó BL65 kecskeméti kende búzalisztjének a használatát!