Édes ökörszem


Sós vagy inkább édes?
Ez esetben bármi is a válaszotok, van hozzá receptem. Az ökörszemnek itt az édes változatát szeretném bemutatni 3 fajta ínycsiklandozó töltelékkel, de az oldalon a sós verziót is megtalálhatjátok.

A videós recept bemutatás megtekinthető az alábbi gombra kattintva, a teljes írott forma pedig itt megtalálható.

A YouTube-on fel lehet iratkozni a csatornámra, így mindig a lehető leghamarabb lehet értesülni a legújabb receptjeimről és természetesen minden egyes feliratkozásért nagyon hálás vagyok!

A recept írott formája

A tészta összetétele

  • BL55 Finomliszt: 400g

  • Friss élesztő: 20g, vagy szárított élesztő: 6g

  • Só: 4g

  • Cukor: 40g

  • Vaj/Margarin: 80g

  • Tojássárgája: 2db

  • Tejföl: 40g

  • Méz: 45g

  • Tej: 130ml

Az almás-mákos töltelék összetétele

  • Darált mák: 50g

  • Vaníliás cukor: 1 cs.

  • Cukor: 45g

  • Reszelt alma: 100g

  • Tej: 75ml

  • Citrom héja: ízlés szerint

  • Citrom leve: ízlés szerint

A vaníliás krémtúró töltelék összetétele

  • Száraz tehéntúró: 150g

  • Cukor: 10g

  • Vaníliás cukor: 1 cs.

  • Főzés nélküli pudingpor: 1 cs.

  • Tojás: 1db

  • Tejföl: 3ek

A vaníliapuding összetétele

  • Vaníliás pudingpor: 1 cs.

  • Tej: 450ml

  • Cukor: 3 ek.

FIGYELEM! A receptben megadott töltelékmennyiségek kb. 8-10db péksütemény megtöltésére elegendők töltelékenként!

Szükséges még 1db tojás a kenéshez!

Az elkészítés menete

1. Tészta dagasztás a tészta összes alapanyagát felhasználva

2. Tésztaérés: 40 perc

3. A töltelékek elkészítése, a máktöltelék kihűtése

almás-mákos töltelék: A mák és a tej összefőzése, majd a többi hozzávaló hozzáadása és 1-2 percig való továbbfőzés; Vaníliás krémtúró: a felsorolt alapanyagok alapos összekeverése; Vaníliapuding: a pudingporos zacskón szereplő utasítás szerint, 500ml helyett 450ml tejet felhasználva

4. Tészta osztása, mérése: 12x65g, majd az elosztott tészták gömbölyítése és enyhe lapításuk

5. Pihentetés: 10-15 perc

6. Formai kialakítás, valamint a töltelékek betöltése a videón bemutatott módon. A töltés után le kell kenni a sütemények széleit felvert tojással

7. Kelesztés: 35-55 perc

8. A széleket ismét át kell kenni egy felvert tojással, de csak közvetlen a sütés előtt

9. Sütés: 180C°-ra előmelegített száraz légterű, alsó-felső módba állított sütőbe kell behelyezni és így sütni 16-19 percen át

9. A sütést és a hűlést követően tetszőlegesen lehet őket dekorálni magvakkal, gyümölcsökkel, illetve bármivel ami az ízlésünknek megfelel


A recept további pontos részleteit a videós bemutatás tartalmazza!


A recept prémium minőségi kiviteléhez szeretettel ajánlom a Magyar Családellátó BL65 kecskeméti kende búzalisztjének a használatát!

Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.