Vajas kifli, dúsított karika, mindszenti kalács

A dúsított tészták az egyik nagy kedvenceim, hiszen szinte bármilyen formába álmodhatók – és az eredmény mindig látványos és finom. Most három különleges, mégis egyszerű péksüteményt szeretnék bemutatni nektek: a klasszikus vajas kiflit, a dúsított karikát és a mindszenti kalácsot. Ezek a péktermékek nemcsak reggelire, de vendégvárónak is tökéletesek – és hamarosan egy új gyönyörűséggel is készülök ebből a tésztából!


A videós recept bemutatás megtekinthető az alábbi gombra kattintva, a teljes írott forma pedig  itt megtalálható.

A YouTube-on fel lehet iratkozni a csatornámra, így mindig a lehető leghamarabb lehet értesülni a legújabb receptjeimről és természetesen minden egyes feliratkozásért nagyon hálás vagyok!

A recept írott formája

A tészta összetétele

  • BL55 Finomliszt: 680g

  • Friss élesztő: 24g, vagy szárított: 7g

  • Só: 10g

  • Cukor: 27g

  • Vaj: 35g

  • Tej: 400ml

Az elkészítés menete

1. Tészta Dagasztás (a vajat csak akkor adagoljuk hozzá, ha összeállt a tészta)

2. Tésztaérés: 40 perc

3. Tészta osztás/mérés: Kiflik, karikák 6x80g, a kalácsok szálai 6x95g

4. A feladott tészták gömbölyítése

5. Pihentetés: 10-15 perc

6. Formai kialakítás a videón bemutatott módon

7. Kelesztés: 25-40 perc

8. Sütésre való előkészítés: vízzel átspriccelés, egész mák és szezámszemek keverékével díszítés

9. Sütés: A kifliket és a karikákat 240C°-os gőzzel telített, alsó-felső módba állított sütőtérbe kell berakni, a vetés után a sütési hőmérsékletet egyből visszaállítani 220C°-ra és így sütni 12-15 percig. A kalácsokat 215 C°-os gőzzel telített sütőtérbe kell berakni és ugyanezen a hőmérsékleten sütni 18-23 percig

10: Sütés utáni felület kezelés: Vízzel egyből spricceljük át a sütőből kivett péksüteményeket


A recept további pontos részleteit a videós bemutatás tartalmazza!


A recept prémium minőségi kiviteléhez szeretettel ajánlom a Gábor a Házi Pék Finompékáru liszt használatát!