diós és mákos leveles sütemény

Ebbe a videóban a feleségem szerint az eddigi legfinomabb receptemet hoztam el, ami valójában egy hagyományos búrkifli recepten alapszik, amitől csak a formai kialakítás különbözteti ezeket a csodás habos dió és habos máktöltelékkel töltött vajas leveles süteményeket. Mindenkinek szeretettel ajánlom a recept kipróbálását!
A videós recept bemutatás megtekinthető az alábbi gombra kattintva, a teljes írott forma pedig itt megtalálható.

A YouTube-on fel lehet iratkozni a csatornámra, így mindig a lehető leghamarabb lehet értesülni a legújabb receptjeimről és természetesen minden egyes feliratkozásért nagyon hálás vagyok!

A recept írott formája

A rétegképző vaj összetétele

  • Vaj/Margarin: 320g

  • BL55 Finomliszt: 65g

A tészta összetétele

  • BL55 Finomliszt: 600g

  • Friss élesztő: 25g, vagy szárított: 7g

  • Só: 6g

  • Cukor: 70g

  • Bourbon vaníliás cukor: 8g ( 1 cs.)

  • Tojás: 1db + 1 sárgája

  • Vaj/Margarin: 60g

  • Ecet: 10g (3 tk.)

  • Tej: 280ml

A töltelékek összetétele

  • Tojásfehérje: 3-3db, összesen 6db

  • Cukor: 75-75g, összesen 150g

  • Citromhéj: 1-1db citrom reszelt héja

  • Darált dióbél: 85g

  • Darált mák: 75g


Szükséges még 1db tojás a kenéshez!


Az elkészítés menete

1. A réteg képző vaj és a hozzá járó finomliszt elkeverése

2. A réteg képző vaj keverék dermesztése hűtőszekrényben: 30 perc

3. A réteg képző vaj lappá nyújtása, majd minimum 1 óra hosszú dermesztése hűtőszekrényben

4. Tészta dagasztása a vaj kivételével hideg alapanyagokkal. A vajat csak utólagosan, a dagasztás közben adagoljuk hozzá

5. Hideg tésztaérés (hűtőszekrényben): 45 perc

6. A tészta nyújtása, majd a réteg képző vaj a tésztába csomagolása, együttes nyújtásuk és dupla hajtás ejtése

7. Tészta hideg pihentetése (hűtőszekrényben): 20 perc

8. Ismételt nyújtás, dupla hajtás

9. Tészta hideg pihentetése (hűtőszekrényben): 20 perc

10. Töltelékek elkészítése a videóban bemutatott módon

11. Tészta készre nyújtása, elosztása, töltése, formai kialakítása, felvágása, a kivágott részek sütőlemezre helyezése, valamint letakarásuk

12. Kelesztés: 25-40 perc

13. A felületük tojással való lekezelése

14. Sütés: 220C°-ra előmelegített száraz légterű, alsó-felső módba állított sütőbe kell behelyezni, majd a hőmérsékletet azonnal 200C°-ra csökkenteni és így sütni 15 percen át, majd a hőmérsékletet tovább csökkenteni 185C°-ra és még 5-7 perc alatt készre sütni.


A recept további pontos részleteit a videós bemutatás tartalmazza!


A recept prémium minőségi kiviteléhez szeretettel ajánlom a Magyar Családellátó BL65 kecskeméti kende búzalisztjének a használatát!

Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.