diós és mákos leveles sütemény
A recept írott formája
A rétegképző vaj összetétele
Vaj/Margarin: 320g
BL55 Finomliszt: 65g
A tészta összetétele
BL55 Finomliszt: 600g
Friss élesztő: 25g, vagy szárított: 7g
Só: 6g
Cukor: 70g
Bourbon vaníliás cukor: 8g ( 1 cs.)
Tojás: 1db + 1 sárgája
Vaj/Margarin: 60g
Ecet: 10g (3 tk.)
Tej: 280ml
A töltelékek összetétele
Tojásfehérje: 3-3db, összesen 6db
Cukor: 75-75g, összesen 150g
Citromhéj: 1-1db citrom reszelt héja
Darált dióbél: 85g
Darált mák: 75g
Szükséges még 1db tojás a kenéshez!
Az elkészítés menete
1. A réteg képző vaj és a hozzá járó finomliszt elkeverése
2. A réteg képző vaj keverék dermesztése hűtőszekrényben: 30 perc
3. A réteg képző vaj lappá nyújtása, majd minimum 1 óra hosszú dermesztése hűtőszekrényben
4. Tészta dagasztása a vaj kivételével hideg alapanyagokkal. A vajat csak utólagosan, a dagasztás közben adagoljuk hozzá
5. Hideg tésztaérés (hűtőszekrényben): 45 perc
6. A tészta nyújtása, majd a réteg képző vaj a tésztába csomagolása, együttes nyújtásuk és dupla hajtás ejtése
7. Tészta hideg pihentetése (hűtőszekrényben): 20 perc
8. Ismételt nyújtás, dupla hajtás
9. Tészta hideg pihentetése (hűtőszekrényben): 20 perc
10. Töltelékek elkészítése a videóban bemutatott módon
11. Tészta készre nyújtása, elosztása, töltése, formai kialakítása, felvágása, a kivágott részek sütőlemezre helyezése, valamint letakarásuk
12. Kelesztés: 25-40 perc
13. A felületük tojással való lekezelése
14. Sütés: 220C°-ra előmelegített száraz légterű, alsó-felső módba állított sütőbe kell behelyezni, majd a hőmérsékletet azonnal 200C°-ra csökkenteni és így sütni 15 percen át, majd a hőmérsékletet tovább csökkenteni 185C°-ra és még 5-7 perc alatt készre sütni.
A recept további pontos részleteit a videós bemutatás tartalmazza!
A recept prémium minőségi kiviteléhez szeretettel ajánlom a Magyar Családellátó BL65 kecskeméti kende búzalisztjének a használatát!