diétás sokmagvas kenyér (-60% CH)

Ebben a videóban egy sokmagvas szénhidrátcsökkentett kenyér receptet mutatok be, melyhez mivel a felhasznált lisztkeverék 60%-kal szénhidrátcsökkentett, így segít a vércukorszint szinten tartásában, és mértékletes fogyasztásával fogyókúrába is beilleszthető. A kenyér fehérjékben és rostokban gazdag, illetve a szervezetünk számára sok értékes ásványi anyagot tartalmaz. Szeretettel ajánlom a recept kipróbálását!

A videós recept bemutatás megtekinthető az alábbi gombra kattintva, a teljes írott forma pedig itt, vagy a videó alatti leírásban megtalálható.

A YouTube-on fel lehet iratkozni a csatornámra, így mindig a lehető leghamarabb lehet értesülni a legújabb receptjeimről és természetesen minden egyes feliratkozásért nagyon hálás vagyok!

A recept írott formája

Az előtészta összetétele

A főtészta összetétele

  • Érett előtészta: teljes mennyiség

  • D-Star Géniusz lisztkeverék: 350g

  • Friss élesztő: 7g, vagy szárított élesztő: 1,96g

  • Olívaolaj: 10g

  • Natur joghurt: 100g

  • Langyos víz: 180ml


Só nem szükséges a recept elkészítéséhez, mert azt a lisztkeverék tartalmazza!


Szükségesek még magvak, vagy gabonapelyhek a felületkezeléshez!


Az elkészítés menete

1. Az előtészta készítésekor a 2g élesztőt keverjük el, oldjuk fel a csaphideg vízben, majd keverjük hozzá a lisztet.

2. Az előtészta érési ideje szobahőmérsékleten 5-6 óra, vagy egész éjszakára lehetséges opció a bekevert előtésztát este a konyhapulton 3 órai érlelés után, lefekvés előtt a hűtőszekrénybe helyezni, ahol 8-10 órát érleljük tovább. A hűtött előtésztát érdemes a felhasználás előtt 1-2 órával szobahőmérsékletre helyezni, hogy picit átmelegedjen, és ne hűtse le a készülő tésztát.

3. Amennyiben az előtészta kellően beérett, készítsük el a kenyértésztát arra ügyelve, hogy a víz legyen kb. 40C°-os, a további alapanyagok pedig szobahőmérsékletűek. A joghurtot helyezzük a hűtőből a konyhapultra a felhasználást megelőzően 1-2 órával. Az elésztőt optimálisan oldjuk fel a langyos vízben. Az alapos dagasztás kézzel 10-15 percig tart, géppel pedig érdemes 1-2 percig lassan, majd 8-10 percig gyorsabb ütemben keverni a tésztát.

4. Érleljük, pihentessük a tésztát zárt tálban, 60 percen át.

5. Gömbölyítsük fel a tésztát.

6. Pihentessük ismét lefedfe 15 percen át, hogy a sikérszerkezet újra tudjon rendeződni, és a tészta ismét könnyen megmunkálhatóvá váljon.

7. Formázzuk a tésztát vekni alakúra, a felső felületét spricceljük, vagy kenjük le vízzel és forgassuk ízlés szerint kevert magvakba, vagy gabonapelyhekbe. Ezt követően helyezzük a kenyeret a slusszával (záródó rész) felfelé egy szakajtóba, vagy a slusszával lefelé egy sütőpapírra.

8. Kelesszük meg a kenyeret letakarva kb. 40-55 perc alatt.

9. A kenyeret forgassuk ki a szakajtóból egy sütőpapírra, majd ejtsük meg a bevágásokat. Ezt követően spricceljük át a kenyér felületét vízzel és helyezzük zárt sütőtálba.

10. Sütés: A kenyeret zárt sütőtálban kell behelyezni a 250C°-ra előmelegített, alsó-felső sütési módba állított sütőbe, majd 10 percig sütni ezen a hőfokon. A 10 perc elteltével a hőmérsékletet 200C°-ra kell csökkenteni, és továbbra is zárt sütőtálban kell sütni 15 percen át, ami után a tálnak a fedelét leemelve még további 20-25 percen át sütjük a kenyeret. A teljes sütési idő így körülbelül 45-50 percre tehető.

Tápértékadatok 100g kész kenyér esetén

  • Kalória: 266,6 kcal

  • Zsír: 11,7g

  • Szénhidrát: 14,3g

  • Rost: 10,5g

  • Fehérje: 20,5g


A recept további pontos részleteit a videós bemutatás tartalmazza!


A recept prémium minőségi kiviteléhez szeretettel ajánlom a Hunorganic Kft. által előállított és forgalmazott D-Star Géniusz lisztkeverék használatát!

Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.