diétás sajtos stangli
Talán nincs is olyan ember, aki a sajtos stanglit nem imádná, és hogy ebből se az inzulinrezisztenciásoknak és a cukorbetegeknek se kelljen kimaradni, egy nekik szóló csökkentett szénhidráttartalmú és cukormentes receptet hoztam, ami annyira jól sikerült, hogy még mi is csak úgy faltuk, pedig szerencsére mi a finomlisztes pékárukat is fogyaszthatjuk. Szeretettel ajánlom a recept kipróbálását!
A videós recept bemutatás megtekinthető az alábbi gombra kattintva, a teljes írott forma pedig itt, vagy a videó alatti leírásban megtalálható.
A YouTube-on fel lehet iratkozni a csatornámra, így mindig a lehető leghamarabb lehet értesülni a legújabb receptjeimről és természetesen minden egyes feliratkozásért nagyon hálás vagyok!
A recept írott formája
A tészta összetétele
D-Star szénhidrátcsökkentett fehér kenyér lisztkeverék: 500g
Friss élesztő: 15g, vagy szárított élesztő: 4,2g
D-Star négyszer édes cukorhelyettesítő: 4g
Vaj/Margarin: 25g
Zsírszegény reszelt sajt: 50g
Zsírszegény tej: 230ml
Víz: 180ml
Szükséges még kb. 170g zsírszegény reszelt sajt a stanglik megszórásához!
Az elkészítés menete
1. Oldjuk fel az élesztőt a langyos tejben
2. Adjuk hozzá az összes további összetevőt a vaj kivételével és álljunk neki a tészta dagasztásnak. 2-3 perc elteltével, amikor a tészta már kezdetleges formájában összeállt, adjuk hozzá a puha vajat is és dagasszuk készre a tésztát. A szilárd alapanyagok legyenek szobahőmérsékletűek, a folyadékok pedig langyosak!
3. Érleljük, pihentessük a tésztát letakarva, szobahőn kb. 50 percen át!
4. Osszuk el a tésztát 10×100g-os darabokra, majd gömbölyítsük fel őket és takarjuk le az asztalon.
5. Pihentessük meg a gombócokat 30 percen keresztül.
6. Formázzuk meg a stanglikat, majd a slusszukkal (tészta záródás) lefelé helyezzük őket sütőpapírral bélelt tepsikre ötösével kötésben.
7. Kelesszük őket letakarva 50-60 percen át.
8. Közvetlenül a sütés előtt spricceljük át a felületüket vízzel, majd szórjuk meg őket reszelt sajttal.
9. Sütés: 240C°-ra előmelegített, gőzzel telített légterű, alsó-felső sütési módba állított sütőbe kell behelyezni, majd a hőmérsékletet azonnal 210C°-ra csökkentve 14 percig sütni a gőzös légtérben. Ezután a gőzképzés megszüntetendő, és a további sütési idő még körülbelül 7 perc.
Tápérték 100g (1db) sajtos stanglira
Energia: 244 kcal/ 1021 kJ
Zsír: 5,5g
amelyből telített zsírsavak: 2,7g
Szénhidrát: 23,6g
amelyből cukrok: 1,9g
Rost: 5,7g
Fehérje: 22,3g
Só: 1,5g