diétás hamburgerzsemle
A hamburger egy olyan étel, ami szinte mindenkinek az egyik nagy kedvence, ezért ebben a videóban egy olyan hamburgerzsemle receptet hoztam, amely alapján az inzulinrezisztenciások és cukorbetegek is tudnak isteni hamburgert fogyasztani a hagyományos retro ízvilágban. Mi csirke darálthúsból készítettünk hozzá húspogácsát, valamint jó sok zöldséget tettünk bele. Természetesen a cukormentes kalóriaszegény szószok is lehetnek opció. Szeretettel ajánlom a recept kipróbálását!
A videós recept bemutatás megtekinthető az alábbi gombra kattintva, a teljes írott forma pedig itt, vagy a videó alatti leírásban megtalálható.
A YouTube-on fel lehet iratkozni a csatornámra, így mindig a lehető leghamarabb lehet értesülni a legújabb receptjeimről és természetesen minden egyes feliratkozásért nagyon hálás vagyok!
A recept írott formája
A tészta összetétele
D-Star szénhidrátcsökkentett sütemény lisztkeverék: 400g
Friss élesztő: 18g, vagy szárított élesztő: 5g
Só: 7g
D-Star négyszer édes cukorhelyettesítő: 11g
Vaj/Margarin: 38g
Tojás: 1db
Tej: 300ml
Szükséges még további 1db tojás a megkenésükhöz és szezámmag, esetleg fekete szezámmag a megszórásukhoz.
Az elkészítés menete
1. Az első lépés az élesztő elmorzsolása, a meglangyosított tejbe.
2. Ezután hozzá lehet adni a további szobahőmérsékletű alapanyagokat a vaj/margarin kivételével, majd meg megkezdhetjük a tészta dagasztását, melynek időtartama összesen kb. 10-12 perc. A vajat kb. 2-3 perc dagasztás után adjuk hozzá, amikor már egy kezdetleges tésztaállag összeállt.
3. A tésztát érleljük, pihentessük egy lefedett tálban 45 percen át.
4. Az érett tésztát osszuk el 6 × 135g-os darabokra és gömbölyítsük fel az elosztott tésztadarabokat, amit követően helyezzük őket sütőpapírral bélelt tepsire, egymástól kellő távolságokra, a slusszukkal (záródó részükkel) lefelé. Ezt követően borítsunk föléjük egy fóliát, vagy egy konyharuhát.
5. Kelesszük meg a zsemléket kb. 55-70 perc alatt.
6. Kenjük át a megkent zsemlék teljes felületét felvert tojással, majd szórjuk meg őket szezámmaggal és esetleg fekete szezámmaggal.
7. Sütés: 200C°-ra előmelegített, alsó-felső sütési módba állított sütőbe kell behelyezni, majd a hőmérsékletet azonnal 180C°-ra csökkentve sütni őket kb. 20 percen át. A sütési idő persze lehet ettől pár perccel eltérő.
Szénhidrátcsökkentett hamburger zsemle tápérték adatai 100g-ra bontva
Energia: 262kcal / 1096kJ
Zsír: 13g
amelyből telített zsírsavak: 3,4g
Szénhidrát: 14,3g
amelyből cukrok: 3,4g
Rost: 8,6g
Fehérje: 18,7g
Só: 2,1g