Diétás fehér kenyér
Ebben a videóban egy szénhidratcsökkentett fehér kenyér receptet mutatok be, amely attól függetlenül, hogy az átlagos fehér kenyerektől kissé tömörebb a bélzete, ízvilágban teljes mértékben hozza a hagyományos hatást. A kész kenyér rostokban gazdag (6,5 g rost / 100 g kenyér), melyek nemcsak a bélrendszerre vannak pozitív hatással, hanem a vércukorszint megfelelő szabályozásában is fontos szerepet játszanak. A rostoknak köszönhetően hosszabb ideig tartó teltségérzetet tapasztalhatunk. Szeretettel ajánlom a recept kipróbálását!
A videós recept bemutatás megtekinthető az alábbi gombra kattintva, a teljes írott forma pedig itt, vagy a videó alatti leírásban megtalálható.
A YouTube-on fel lehet iratkozni a csatornámra, így mindig a lehető leghamarabb lehet értesülni a legújabb receptjeimről és természetesen minden egyes feliratkozásért nagyon hálás vagyok!
A recept írott formája
A TangZhong összetétele
D-Star Fehér kenyér lisztkeverék: 25g
Víz: 175ml
Az előtészta összetétele
D-Star Fehér kenyér lisztkeverék: 80g
Hűs víz: 100ml
Friss élesztő: 1g, vagy szárított élesztő: 0,28g
A kenyértészta összetétele
Érett előtészta: teljes mennyiség
TangZhong: teljes mennyiség
D-Star Fehér kenyér lisztkeverék: 300g
Friss élesztő: 6g, vagy szárított élesztő: 1,68g
Víz: 120ml
Só hozzáadása nem szükséges, mert a lisztkeverék tartalmazza azt.
Az elkészítés menete
1. Készítsünk előtésztát az említett összetevők elkeverésével a sütést megelőző este, majd érleljük zárt tálban, szobahőmérsékleten, 10-12 órán át. Az előtészta célja az élesztőgombák természetes úton történő elszaporítása, valamint az aromás ízvilág fokozása. Előtésztát használva a kenyér eltarthatósága felhosszabbodik.
2. Készítsünk TangZhong-ot a megadott liszt és víz 65-85C°-on történő, állandó keverés melletti besűrűsítésével. A vizet és a lisztet érdemes a főzés előtt még hidegen elkeverni, hogy a kész egyveleg csomómentes legyen. A TangZhong eljárás célja a tészta folyadéktartalmának növelése, ami lazább bélzetet, magasabb pékterméket és hosszabb eltarthatóságot eredményez. A TangZhong-ot hűtsük ki szobahőmérsékletűre a felhasználás előtt!
3. Tészta készítése a megadott alapanyagok egyidejű felhasználásával. A dagasztás ideje kézi dagasztás esetén 10-15 perc, géppel 10-12 perc legyen.
4. Érleljük, pihentessük a tésztát zárt tálban 45 percen át.
5. Gömbölyítsük fel a tésztát. Amennyiben cipó formában szeretnénk elkészíteni, úgy a formázás után lisztel kiszórt szakajtóba helyezhetjük slusszal felfelé, vagy sütőpapírra, a slusszával lefelé fordítva és takarjuk le a kelesztés alatt.
6. Vekni készítése esetén pihentessük a felgömbölyített tésztát letakarva 5-10 percen át.
7. Formázzuk meg a veknit, majd helyezzük szakajtóba, vagy sütőpapírra az előzőleg leírtak szerint.
8. Kelesszük meg a megformázott tésztát kb. 35-45 perc alatt.
9. A megkelt tésztát forgassuk ki a szakajtóból egy sütőpapírra, majd tetszőlegesen díszítsük a felületét liszttel, illetve bevágásokkal. Természetesen el lehet készíteni lisztes díszítés nélkül, fényes felülettel is.
10. Sütés: Helyezzük a kenyeret zárt, optimálisan felforrósított sütőtálba, majd így a 250C°-ra előmelegített sütőbe, ahol süssük összesen 40-45 percen át arra ügyelve, hogy az első 25 perc eltelte után emeljük le a tál fedelét, vagy akár a kenyeret is a tálból és süssük rácson tovább, de innentől már csak 200C°-on!
Tápérték adatok 100g kenyérre vonatkoztatva
Energia: 195,5 kcal
Zsír: 1,35g,
amelyből telített zsírsavak: 0,35g
Szénhidrát: 25,6g,
amelyből cukrok: 0,9 g
Rost: 6,5g
Fehérje: 16,9g
Só: 1,3g
A kisült kenyér súlya: 700g
A recept további pontos részleteit a videós bemutatás tartalmazza!
A recept prémium minőségi kiviteléhez szeretettel ajánlom a Hunorganic Kft. által előállított és forgalmazott
D-Star szénhidrátcsökkentett Fehér kenyér lisztkeverék használatát!