Diétás fehér kenyér

Ebben a videóban egy szénhidratcsökkentett fehér kenyér receptet mutatok be, amely attól függetlenül, hogy az átlagos fehér kenyerektől kissé tömörebb a bélzete, ízvilágban teljes mértékben hozza a hagyományos hatást. A kész kenyér rostokban gazdag (6,5 g rost / 100 g kenyér), melyek nemcsak a bélrendszerre vannak pozitív hatással, hanem a vércukorszint megfelelő szabályozásában is fontos szerepet játszanak. A rostoknak köszönhetően hosszabb ideig tartó teltségérzetet tapasztalhatunk. Szeretettel ajánlom a recept kipróbálását!
A videós recept bemutatás megtekinthető az alábbi gombra kattintva, a teljes írott forma pedig itt, vagy a videó alatti leírásban megtalálható.

A YouTube-on fel lehet iratkozni a csatornámra, így mindig a lehető leghamarabb lehet értesülni a legújabb receptjeimről és természetesen minden egyes feliratkozásért nagyon hálás vagyok!

A recept írott formája

A TangZhong összetétele

Az előtészta összetétele

A kenyértészta összetétele


Só hozzáadása nem szükséges, mert a lisztkeverék tartalmazza azt.


Az elkészítés menete

1. Készítsünk előtésztát az említett összetevők elkeverésével a sütést megelőző este, majd érleljük zárt tálban, szobahőmérsékleten, 10-12 órán át. Az előtészta célja az élesztőgombák természetes úton történő elszaporítása, valamint az aromás ízvilág fokozása. Előtésztát használva a kenyér eltarthatósága felhosszabbodik.

2. Készítsünk TangZhong-ot a megadott liszt és víz 65-85C°-on történő, állandó keverés melletti besűrűsítésével. A vizet és a lisztet érdemes a főzés előtt még hidegen elkeverni, hogy a kész egyveleg csomómentes legyen. A TangZhong eljárás célja a tészta folyadéktartalmának növelése, ami lazább bélzetet, magasabb pékterméket és hosszabb eltarthatóságot eredményez. A TangZhong-ot hűtsük ki szobahőmérsékletűre a felhasználás előtt!

3. Tészta készítése a megadott alapanyagok egyidejű felhasználásával. A dagasztás ideje kézi dagasztás esetén 10-15 perc, géppel 10-12 perc legyen.

4. Érleljük, pihentessük a tésztát zárt tálban 45 percen át.

5. Gömbölyítsük fel a tésztát. Amennyiben cipó formában szeretnénk elkészíteni, úgy a formázás után lisztel kiszórt szakajtóba helyezhetjük slusszal felfelé, vagy sütőpapírra, a slusszával lefelé fordítva és takarjuk le a kelesztés alatt.

6. Vekni készítése esetén pihentessük a felgömbölyített tésztát letakarva 5-10 percen át.

7. Formázzuk meg a veknit, majd helyezzük szakajtóba, vagy sütőpapírra az előzőleg leírtak szerint.

8. Kelesszük meg a megformázott tésztát kb. 35-45 perc alatt.

9. A megkelt tésztát forgassuk ki a szakajtóból egy sütőpapírra, majd tetszőlegesen díszítsük a felületét liszttel, illetve bevágásokkal. Természetesen el lehet készíteni lisztes díszítés nélkül, fényes felülettel is.

10. Sütés: Helyezzük a kenyeret zárt, optimálisan felforrósított sütőtálba, majd így a 250C°-ra előmelegített sütőbe, ahol süssük összesen 40-45 percen át arra ügyelve, hogy az első 25 perc eltelte után emeljük le a tál fedelét, vagy akár a kenyeret is a tálból és süssük rácson tovább, de innentől már csak 200C°-on!

Tápérték adatok 100g kenyérre vonatkoztatva

  • Energia: 195,5 kcal

  • Zsír: 1,35g,

amelyből telített zsírsavak: 0,35g

  • Szénhidrát: 25,6g,

amelyből cukrok: 0,9 g

  • Rost: 6,5g

  • Fehérje: 16,9g

  • Só: 1,3g

A kisült kenyér súlya: 700g


A recept további pontos részleteit a videós bemutatás tartalmazza!


A recept prémium minőségi kiviteléhez szeretettel ajánlom a Hunorganic Kft. által előállított és forgalmazott

D-Star szénhidrátcsökkentett Fehér kenyér lisztkeverék ​használatát!

Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.